Σχέδια Βελτίωσης: «Γκάζια» στην υλοποίηση, 50.000 ευρώ το μέσο δάνειο για επενδύσεις

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στα Σχέδια Βελτίωσης, με βάση την απόφαση του ΥΠΑΑΤ για τη διευκόλυνση της υλοποίησης των επενδύσεων. Κυριότερη αλλαγή είναι η δυνατότητα προώθησης του αιτήματος πληρωμής για εκκαθάριση μόνο με διοικητικό έλεγχο, χωρίς την υποχρέωση διενέργειας επιτόπιας επίσκεψης, εφόσον οι αιτούμενες δαπάνες δεν ξεπερνούν το 50% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης.

Επίσης, επενδυτές και μελετητές απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση προσκόμισης ορισμένων δικαιολογητικών (συγκριτικός πίνακας λειτουργικότητας και προδιαγραφών, διάταξη του εξοπλισμού που ενσωματώνεται εντός του χώρου σταβλισμού, Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας – ΚΑΔ, τεχνική έκθεση, μαζί με το αίτημα πληρωμής, από μελετητή που να τεκμηριώνει ότι η βαθμολογία του δικαιούχου δεν διαμορφώνεται χαμηλότερα από τη βαθμολογία του πρώτου επιλαχόντος στην εκάστοτε περιφέρεια).

Την κατάργηση των τριών προσφορών ζήτησε ο ΣΕΑΜ

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα 9/11, ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) ανέφερε ότι στην ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ για τις ανωτέρω τροποποιήσεις «δεν είναι ευδιάκριτο αν στα δικαιολογητικά που καταργούνται περιλαμβάνονται και οι τρεις πρόσθετες προσφορές που η Διαχειριστική Αρχή με εγκύκλιό της όρισε ως απαραίτητη προϋπόθεση. O ΣΕΑΜ ευελπιστεί ότι τελικά θα ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο, για να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία πληρωμών».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», στην περίπτωση για παράδειγμα αγοράς γεωργικού ελκυστήρα, οι τρεις προσφορές είναι απαραίτητες μόνο σε περιπτώσεις τροποποιήσεων που αυξάνουν το κόστος της επένδυσης (αγοράς τρακτέρ) ή σε ουσιώδεις διαφοροποιήσεις στις τεχνικές προδιαγραφές του νέου ελκυστήρα. Πρόκειται για ασφαλιστική δικλείδα που θεσπίστηκε από το ΥΠΑΑΤ, καθώς, σύμφωνα με πηγές από τη Βάθη, κατά το παρελθόν, λόγω της απουσίας των τριών πρόσθετων προσφορών, η χώρα μας είχε βρεθεί στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών ελεγκτικών αρχών, με σοβαρό κίνδυνο καταλογισμού υψηλού προστίμου που αποφεύχθηκε χάρη σε χειρισμούς της ΕΥΕ ΠΑΑ.

Σε φάση υλοποίησης οι επενδύσεις, οι αριθμοί για πληρωμές και δάνεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ependyseis.gr), σε επίπεδο επεξεργασίας από τους συμβούλους των δικαιούχων βρίσκονται 720 αιτήματα πληρωμής, εκτιμώμενης δημόσιας δαπάνης 25 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, έχουν υποβληθεί στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων 60 αιτήματα πληρωμής, ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ. Σε περιφερειακό επίπεδο έχουν συσταθεί οι Επιτροπές Παρακολούθησης, οι οποίες έχουν ήδη χρεωθεί τα πρώτα αιτήματα πληρωμής. Οι πρώτες εκταμιεύσεις για την πληρωμή εκκαθαρισμένων δαπανών αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος μηνός.

Αναφορικά με τα αιτήματα προκαταβολών, όπως γνωστοποίησε το ΥΠΑΑΤ, έχουν ήδη υποβληθεί 133, με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 9,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί οι 79 προκαταβολές, ύψους 4,7 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία που αφορούν τον τραπεζικό δανεισμό καθώς, όπως γνωστοποιήθηκε, έχει διευκολυνθεί, μέσω της πρόσθετης πράξης, η εκταμίευση τραπεζικών δανείων, ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, σε 204 δικαιούχους, απ’ όπου προκύπτει ότι το μέσο δάνειο που εκταμιεύθηκε φτάνει τα 50.000 ευρώ.

Μιλάμε για 1.234 αιτήσεις. Αυτήν τη στιγμή, είμαστε στην περίοδο των ενστάσεων και περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα. Ο αγροτικός κόσμος έχει καταθέσει σοβαρές, επαγγελματικές και πρωτοπόρες προτάσεις

Περιφέρεια Β. Αιγαίου
Ολοκληρώνονται οι ενστάσεις, εκτιμήσεις για επιπλέον 200 δικαιούχους

Σε στάδιο ολοκλήρωσης επεξεργασίας των ενστάσεων βρίσκονται οι επιτροπές στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μετά την τροποποιητική απόφαση που εκδόθηκε στις αρχές Νοεμβρίου και προέβλεπε την παράταση εξέτασης των ενστάσεων έως τις 20 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφέρειας, μέχρι στιγμής υπάρχουν 528 εντάξεις φυσικών προσώπων για τις δράσεις 4.1.1 και 4.1.3.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της περιφέρειας Β. Αιγαίου, Παναγιώτης Κουφέλος, «ο αγροτικός κόσμος έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις δράσεις 4.1.1 και 4.1.3. Αρκεί να σας πω ότι είμαστε η δεύτερη σε μέγεθος περιφέρεια όσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων. Μιλάμε για 1.234 αιτήσεις. Αυτήν τη στιγμή, είμαστε στην περίοδο των ενστάσεων και περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα. Ο αγροτικός κόσμος έχει καταθέσει σοβαρές, επαγγελματικές και πρωτοπόρες προτάσεις. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το ΥΠΑΑΤ και την ελληνική κυβέρνηση, γιατί εξασφαλίσαμε επιπλέον χρηματοδότηση και από 17 εκατομμύρια, η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται πλέον σε 46 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, παραμένουν 535 αιτούντες που δεν θα βρίσκονται στους δικαιούχους. Μεταξύ τους βρίσκονται και αρκετοί νέοι παραγωγοί, για αυτό και ζητάμε εκ νέου τη συμβολή της πολιτείας, ώστε να ενταχθούν και οι εν λόγω παραγωγοί».

Ο ίδιος διευκρίνισε, πάντως, ότι υπήρξε η μέριμνα να κρατηθεί το 30% και όχι το 10% της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης για να καλυφθούν όσοι θα γίνουν δεκτοί από τις ενστάσεις, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ότι θα ενταχθούν ακόμη 200 παραγωγοί.

Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση των αγροτικών επενδύσεων, ο ίδιος δήλωσε: «Μέχρι και πριν γίνουν ορισμένες κινήσεις από το ΥΠΑΑΤ, υπήρχε μεγάλη οικονομική δυσκολία. Οι δικοί μας αγρότες δυσκολεύονται και δεν γνωρίζουμε σε ποιον βαθμό θα έχουν πρόσβαση σε έναν έστω μερικό δανεισμό, ώστε να καλύψουν τα σχέδιά τους. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν όλες οι μεγάλες επενδύσεις, ωστόσο τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρονται, όπως τα δάνεια με την Εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, βελτίωσαν την κατάσταση».