Σχέδια Βελτίωσης: «Κόφτης» στο ποσοστό ενίσχυσης για αγορά αγροτικής γης και οικίσκους εργατών

Τα ψιλά γράμματα της πρόσκλησης που φρενάρουν οικογενειακές συναλλαγές και τουριστική εκμετάλλευση

Αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες για την αγορά όμορων αγροτεμαχίων προβλέπονται στην πρόσκληση για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης, που πρόκειται να ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. «Κόφτης» στο ποσοστό ενίσχυσης και αποκλεισμός συγγένειας μεταξύ αγοραστή-πωλητή αποτελούν δύο από τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα είναι δυνατή η επιδότηση.

Παράλληλα, το ΥΠΑΑΤ πρόκειται να ενεργοποιήσει αυστηρό ελεγκτικό μηχανισμό, όσον αφορά την κατασκευή ή τη χρήση προκατασκευασμένων οικίσκων για τη στέγαση εργατών γης.

Αγορά αγροτεμαχίων

Όπως προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,
Γ. Γεωργαντάς, μέσω του Υπομέτρου 4.1.5, θα παρέχεται η δυνατότητα σε αγρότες να επιδοτηθούν για την αγορά όμορων αγροτεμαχίων. Με τον τρόπο αυτόν, όπως είπε, θα αντιμετωπιστεί εν μέρει το πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα, που είναι η μεγάλη κατάτμηση αγροτικής γης και ότι «με τη συνένωση αγροτεμαχίων θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος στην παραγωγή».

Ωστόσο, η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται υπό προϋποθέσεις. Αρχικά, ο δικαιούχος της ενίσχυσης και αγοραστής πρέπει να διαθέτει ήδη δική του γη. «Θέλουμε να αυξήσουμε τον κλήρο, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις», εξηγεί στην «ΥΧ» ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Δ. Παπαγιαννίδης, υπογραμμίζοντας ότι το αγροτεμάχιο πρέπει να είναι όμορο, με στόχο ο παραγωγός «να μεγαλώσει την καλλιέργειά του».

Επιπλέον, στις προϋποθέσεις περιλαμβάνεται και ο αποκλεισμός της συγγένειας μεταξύ των συναλλασσόμενων. Ειδικότερα, εκτιμάται μέχρι του δεύτερου βαθμού συγγένειας. Με λίγα λόγια, δεν θα μπορεί να γίνει συναλλαγή μεταξύ πατέρα/μητέρας και γιου/κόρης ή μεταξύ δύο αδελφών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ΥΠΑΑΤ εξετάζει, επίσης, σε ποιο ποσοστό θα δύναται να επιδοτείται η αγορά γης και, μέχρι στιγμής, φαίνεται να καταλήγει στο 10%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι από το συνολικό ποσό ενίσχυσης ενός Σχεδίου, μόνο το 10% μπορεί να αφορά την αγορά όμορου αγροτεμαχίου. Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, ένα Σχέδιο δεν θα μπορεί να περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο την αγορά γης. Αντίθετα, θα πρέπει να περιλαμβάνει συνδυαστικά άλλη μία συγκεκριμένη επένδυση (π.χ. αγορά εξοπλισμού).

Οικίσκοι για εργάτες γης

Όσον αφορά την ενίσχυση για κατασκευή οικίσκων εργατών γης, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι θα αφορά «προκάτ» κατασκευές τύπου κοντέινερ, καθώς οι ιθύνοντες του υπουργείου θέλουν να αποφύγουν από μερίδα παραγωγών να τους… μπουν ιδέες για κατασκευές που εν δυνάμει θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση του αγροτουρισμού και όχι στο μείζον πρόβλημα της στέγασης των εργατών γης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ληφθούν κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να μην επιτραπεί η διαφορετική χρήση, ειδικά στα νησιά, όπου και το ποσοστό ενίσχυσης είναι αυξημένο. Για παράδειγμα, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εφικτό ένα κοντέινερ στη Μύκονο να καταλήξει… κατάλυμα υπαλλήλων του τουριστικού τομέα.

Ποσοστό ενίσχυσης

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΑΑΤ έχει αυξήσει τη δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης στα 230 εκατ. ευρώ. Με βάση τις πληροφορίες, το ποσοστό ενίσχυσης στις περισσότερες περιπτώσεις θα ανέρχεται στο 50%, με το ποσοστό να φτάνει το 70% στα νησιά και στις ορεινές περιοχές. Σημειώνεται ότι το ΥΠΑΑΤ προσανατολίζεται στη μείωση του ποσοστού σε νησιά και ορεινά στο 70% (αντί 80%), λαμβάνοντας υπόψη το κακό προηγούμενο από επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν ειδικά στα πρώτα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει η διαβούλευση για τη νέα πρόσκληση. Η δε ενεργοποίησή της, δηλαδή η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης, αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου 2022, και με την προϋπόθεση να είναι έτοιμο το ΠΣΚΕ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022