Σχέδια Βελτίωσης: Πληρωμές μέσα στον Νοέμβριο, περισσότερες χρηματοδοτικές λύσεις για τους παραγωγούς

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στην πλατφόρμα του ΠΣΚΕ, με στόχο οι πρώτες πληρωμές να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», το τεχνικό υπόβαθρο που απαιτείται ώστε να τρέξουν οι πληρωμές είναι έτοιμο, καθώς μέσω της ίδιας διαδικασίας πραγματοποιούνται και οι εκταμιεύσεις των προκαταβολών. Σύμφωνα με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ήδη οι επιτροπές των ΔΑΟΚ έχουν ελέγξει τις πρώτες παρτίδες πληρωμών και έχουν δώσει έγκριση μέσω του ΠΣΚΕ να προχωρήσει η διαδικασία.

Από 26/11 ενεργοποιούνται τα εγγυημένα δάνεια του ΕΤαΕ

Περισσότερες λύσεις ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε παραγωγού σηματοδοτεί η ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕταΕ) για χορήγηση από τις τράπεζες επενδυτικού δανείου, με δυνατότητα λήψης και κεφαλαίου κίνησης.

Όπως επιβεβαίωσε στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, Παναγιώτης Τουρναβίτης, «η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι στις 26 Νοεμβρίου θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα μέσω Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) να δηλώνει ο δικαιούχος το αίτημα δανεισμού του με μειωμένες εξασφαλίσεις και ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν προσέλθει αρκετοί αγρότες που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο». Μέχρι στιγμής, με το ΕΤαΕ έχουν υπογράψει συμφωνία η Τράπεζα Πειραιώς, οι συνεταιριστικές τράπεζες Θεσσαλίας και Καρδίτσας και η ProCredit. Οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω του www.ependyseis.gr.

Σύμφωνα με μελετητές με τους οποίους συνομίλησε η «ΥΧ», τα δάνεια μέσω ΕΤαΕ είναι πιο φθηνά από εκείνα της πρόσθετης πράξης, λόγω μειωμένου επιτοκίου, ωστόσο η τελευταία είχε μέχρι στιγμής σηκώσει το βάρος της χρηματοδότησης με επιτυχία ως μια άμεση, απλή και αξιόπιστη λύση.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε το ΥΠΑΑΤ, όπου ο μέσος δανεισμός, μέσω πρόσθετης πράξης, ανέρχεται σε 50.000 ευρώ. Αγρότες που επικοινώνησαν μέσα στην εβδομάδα με την «ΥΧ» σημείωσαν ότι θα είναι καλό να υπάρξει κάποια ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ σχετικά με το ποια είναι τα επιμέρους οφέλη των δύο διαθέσιμων λύσεων και ποιο από τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες των αγροτών, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους (π.χ. Νέοι αγρότες, παραγωγοί σε μειονεκτικές περιοχές, κτηνοτρόφοι κ.ά.).