Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit

Το νομοθετικό πρόγραμμα περιλαμβάνει νόμους που καλύπτουν την αλιεία, τη γεωργία, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το εμπόριο και τη μετανάστευση

γράφει ο Νίκος Τράγγαλος

Το Brexit διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην επίσημη πρώτη του νέου κοινοβουλίου της Βρετανίας μετά τις γενικές εκλογές, όπου και ανακοινώθηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα για το επόμενο έτος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επτά βασικά κομμάτια της νομοθεσίας για το Brexit, που η Βουλή των Κοινοτήτων θα χρειαστεί να περάσει προκειμένου να εκπληρώσει τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον.

«Η κυβέρνησή μου έχει προτεραιότητα να ολοκληρώσει την αναχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου», δήλωσε η βασίλισσα Ελισάβετ. «Οι υπουργοί μου θα προωθήσουν νόμους για να εξασφαλίσουν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου εγκαίρως και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευκαιρίες που αυτό συνεπάγεται για όλους τους ανθρώπους του.

Στη συνέχεια, θα αναζητήσουν τη μελλοντική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα ωφελήσει ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και με άλλες χώρες για την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών», πρόσθεσε. Το νομοσχέδιο ξεκινά με μια μεταβατική περίοδο που θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια της οποίας η Βρετανία και η ΕΕ θα διαπραγματευτούν τη μελλοντική τους σχέση και θα επιδιώξουν να επιτύχουν μια εμπορική συμφωνία. Θα προστατεύει επίσης τα δικαιώματα των υπηκόων των χωρών του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα παρουσιάσει το πρωτόκολλο που θα ορίζει τις σχέσεις στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Η βρετανική γεωργία και αλιεία μετά την ΚΑΠ

Το νομοσχέδιο για τη γεωργία θα δημιουργήσει τη μετάβαση από τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, σε ένα σύστημα βασισμένο στο «δημόσιο χρήμα για δημόσια αγαθά». Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα ενισχύονται για πράγματα όπως η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, η φιλική προς το περιβάλλον γεωργία και η αύξηση της πρόσβασης του κοινού στη γη, αντί της συνολικής έκτασης γης που εκμεταλλεύονται. Η μετάβαση θα διαρκέσει επτά χρόνια για την Αγγλία και θα προσφέρει κεφάλαια για να βοηθήσει τους αγρότες να επενδύσουν σε νέο εξοπλισμό και υποδομές. Το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου θα ισχύσει μόνο για την Αγγλία, καθώς μεταβιβάζεται η γεωργική πολιτική.

Ο νόμος για την αλιεία θα τερματίσει τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική, με την κυβέρνηση να έχει πλέον τον έλεγχο της χορήγησης αδειών σε ξένα αλιευτικά σκάφη, τα οποία θα μπορούν να αλιεύουν στα ύδατά της, καθώς επίσης και τον έλεγχο της ποσότητας που μπορεί να αλιευτεί.

  • ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
  • Brexit