Το σχέδιο της περιφέρειας για την αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής

Συνάντηση Κ. Αγοραστού με Σ. Χαρουτουνιάν και επιστολή στο ΥΠΑΑΤ

Το ολοκληρωμένο σχέδιο της περιφέρειας για τη μετατροπή της «Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής Λάρισας» σε «Όαση Απασχόλησης και Καινοτομίας» παρουσίασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, στον πρόεδρο του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν, σε συνάντηση που είχαν στη Λάρισα.

Ο κ. Αγοραστός παρέδωσε στον πρόεδρο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού τον φάκελο με την πρόταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την αξιοποίηση της έκτασης 20 στρεμμάτων με παράλληλη αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών της ιστορικής «Αβερωφείου», προκειμένου να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα συνδυάζει κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες, δίνοντας προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης σε άνεργους νέους, ηλικίας 18 έως 29 ετών.

Ο κ. Αγοραστός τόνισε τα οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, καθώς η Αβερώφειος θα λειτουργήσει ως πόλος ανάπτυξης της περιοχής, λόγω της υλοποίησης ενός μεγάλου αριθμού φεστιβάλ, ψυχαγωγικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται στους χώρους της, ενώ η θεσσαλική ύπαιθρος και οι τοπικές κοινωνίες θα ενδυναμωθούν, λόγω της παράλληλης ανάδειξης των τοπικών χαρακτηριστικών και προϊόντων τους.

Επικαλείται, δε, την καλή πρακτική που υπάρχει εδώ και 45 χρόνια, καθώς ανάλογο εγχείρημα με την εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης υλοποιείται στην Αλσατία, κοντά στα σύνορα Γαλλίας – Γερμανίας, από φοιτητές Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη προσπάθεια αξιοποίησης της Αβερωφείου Σχολής είχε ξεκινήσει την άνοιξη του 2019 ο τότε υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος είχε συστήσει φορέα διαχείρισης, ενώ ήδη έχει ζητηθεί η συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

Το φιλόδοξο εγχείρημα τότε δεν προχώρησε, αν και είχε εξασφαλίσει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης, ελλείψει χρηματοδοτικών πόρων. Μόνο η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να ενισχύσει οικονομικά το εγχείρημα και κυρίως την ανέγερση του Μουσείου Εκκόκκισης Βάμβακος.

Καινοτόμος πρόταση

Ο περιφερειάρχης ανέλυσε στην «ΥΧ» την πρόταση που κατέθεσε στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με στόχο «η έκταση και τα κτήρια της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής Λάρισας να μετατραπούν σε “όαση απασχόλησης και καινοτομίας” και ο χώρος να συνδυάζει την επαγγελματική κατάρτιση με πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες».

Όπως επισήμανε, «η καινοτομία του εγχειρήματος είναι ότι στην επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων δεν έχει προβληθεί οποιαδήποτε εκπαίδευση στη λεγόμενη διεπιστημονικότητα, στη συνεργασία και στον τρόπο εφαρμογής της, δηλαδή τη σύγχρονη αντίληψη για την επαγγελματική πρόοδο κάθε νέου πτυχιούχου ή μη. Μέσω αυτού του έργου, θα προωθηθεί η συνεργατικότητα και η συνέργεια διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων για την παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Θα παρουσιαστούν και θα αναδειχθούν με χειροπιαστό τρόπο στη Θεσσαλία πραγματικά παραδείγματα που θα αφορούν την Κοινωνική Οικονομία, τις ενεργειακές κοινότητες, τις καινοτομίες που απαιτεί η σύγχρονη οικονομία στην ανακύκλωση κ.ά. Τα παραγόμενα αποτελέσματα της επαγγελματικής κατάρτισης θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς καλών πρακτικών για τους μαθητές, τους τουρίστες, αλλά και το σύνολο των κατοίκων της Θεσσαλίας».