Μαρία Καστή: Η σχολή ήταν ένας εύφορος τόπος ανταλλαγής ιδεών από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας

Πριν από περίπου δύο χρόνια η Μαρία Καστή αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι προς τη γνώση της τυροκόμησης. Αφήνοντας τη γενέτειρά της, τη Λέρο, βρέθηκε στα Γιάννενα για να φοιτήσει στη Γαλακτοκομική Σχολή. Στόχος της η εξέλιξη της κτηνοτροφικής μονάδας της οικογένειάς της και η δημιουργία ενός τυροκομείου, που θα διαδίδει τις γεύσεις του τόπου της σε ντόπιους, αλλά και τουρίστες.

«Μεγάλωσα σε τυροκομική οικογένεια και από πολύ μικρή είχα επαφή με τα τυροκομικά, καθώς ο μπαμπάς μου μου είχε μάθει να κάνω το γιαούρτι. Όταν, λοιπόν, τελείωσα το σχολείο, δεν ήθελα να ασχοληθώ με κάποιο άλλο επάγγελμα. Σκεφτόμουν ότι, εφόσον έχω τις κτηνοτροφικές βάσεις, θα μπορούσα να τις εξελίξω μαζί με τα αδέρφια μου», αναφέρει η Μαρία στην «ΥΧ».

Ανταλλαγή ιδεών

Η παρουσία φοιτητών στη σχολή από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας επέτρεψε την ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών. Όπως εξηγεί η Μαρία, «ο κάθε τόπος έχει ένα δικό του τυρί που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό σε άλλες περιοχές. Στη σχολή μαθαίναμε για αυτά τα τυριά, ώστε να πάρουμε ιδέες, τις οποίες θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε και αργότερα. Συγκεκριμένα, στη Λέρο κάνουμε τη μυζήθρα με θαλασσινό νερό, κάτι που τους φάνηκε περίεργο στη σχολή».

Εργασία

Πριν ανοίξει στο δικό της τυροκομείο, η Μαρία θέλει να δουλέψει στο αντικείμενό της, ώστε να αποκτήσει εμπειρία, καθώς όπως πιστεύει η ίδια

η σχολή μάς δίνει γνώσεις τις οποίες μπορούμε έπειτα να επεκτείνουμε και να εξελίξουμε

Για αυτόν τον λόγο, είναι πρόθυμη να ταξιδέψει και στα γύρω νησιά για να δουλέψει σε κάποιο τυροκομείο.

Επόμενα σχέδια

Στα μελλοντικά σχέδια της Μαρίας βρίσκεται η δημιουργία του δικού της τυροκομείου, καθώς ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισε να φοιτήσει στη σχολή. «Πήγα στη σχολή για να γυρίσω και να φτιάξω το δικό μου τυροκομείο, ώστε να δημιουργήσω τα τυριά που έμαθα στη σχολή και να τα προωθήσω τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες του νησιού, οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν τα προϊόντα της Ελλάδας», καταλήγει η Μαρία.