Σχολικό πρόγραμμα ΕΕ: Ποσό 2,9 εκατ. ευρώ για τα προσφυγόπουλα της Ουκρανίας

Στην ανακατανομή του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία προχωρά η Κομισιόν, με στόχο να διατεθούν 2,9 εκατ. ευρώ και να καλυφθούν οι ανάγκες των εκτοπισμένων παιδιών της Ουκρανίας στα σχολεία της ΕΕ.

Ήδη, την 1η Ιουνίου, η Κομισιόν δημοσίευσε Κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο καλούσε τα κράτη-μέλη να επανεξετάσουν τις αιτήσεις τους για ενίσχυση στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος, το οποίο θα διαρκέσει από την 1η Αυγούστου 2022 έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία στοχεύει στην προώθηση μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής μέσω της διανομής φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων σε παιδιά σχολικής ηλικίας, προσφέροντας παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη γεωργία και την καλή διατροφή.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 220,8 εκατ. ευρώ ανά σχολικό έτος (έως 130,6 εκατ. ευρώ για φρούτα και λαχανικά και έως 90,1 εκατ. ευρώ για γάλα).

Όπως εξηγεί η Κομισιόν, η πρόσκληση προς τα κράτη-μέλη να επανεξετάσουν τα αιτήματά τους έγινε υπό το πρίσμα της άνευ προηγουμένου κατάστασης που δημιουργήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Επιτροπή αποφάσισε νέες επιχορηγήσεις με βάση τις κοινοποιήσεις των κρατών-μελών. Τα αχρησιμοποίητα ποσά που παρουσίασαν τα κράτη-μέλη ανακατευθύνθηκαν στις χώρες που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών από την Ουκρανία.