Σύγχρονη εμφιαλωτική γραμμή, νέες δεξαμενές και αμπελοτόπια από το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στη Δράμα
Στο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη έγινε το 1979 η φύτευση του πρώτου γραμμικού αμπελώνα της Δράμας, από τον Κώστα Λαζαρίδη αυτοπροσώπως. Το 1986, ο ίδιος δημιούργησε ένα σύγχρονο οινοποιείο, όπου οινοποιούνται τα σταφύλια των ιδιόκτητων αμπελώνων του, καθώς επίσης και την εταιρεία «Κωνσταντίνος Λαζαρίδης, Οινοποιείο-Εμφιαλωτήριο».
Από τη δεκαετία του 1970, είχε την πεποίθηση ότι η Δράμα μπορεί να γίνει σταδιακά μια «Πόλη του Κρασιού», κάτι που τελικά συνέβη χάρη στις εξαιρετικές ετικέτες των ντόπιων οινοποιείων. Ακολουθώντας τη λογική της κυλιόμενης πέτρας, οι άνθρωποι του Κτήματος προχωρούν με σταθερά βήματα στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την επέκταση των αμπελώνων για να συνεχίσουν να δίνουν στις ετικέτες και την πόλη την προσοχή που αξίζουν.
Ο διευθυντής παραγωγής, Γιάννης Οξυζίδης, μιλάει στην «ΥΧ» για τα δύο μεγαλύτερα προγράμματα εκσυγχρονισμού που πραγματοποίησαν τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, εγκατέστησαν στο αποστακτήριο μια νέα εμφιαλωτική γραμμή, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Αυτόματη γραμμή, η οποία ξεκινάει από ρομποτική αποπαλετοποίηση και καταλήγει σε έτοιμο κιβώτιο, που μπορεί να εξυπηρετήσει και τις μικρές φιάλες για τα αποστάγματα των 50 ml, τις λεγόμενες μινιατούρες, αλλά και των 200 ml, που είναι η πλέον συνηθισμένη εστιατορική συσκευασία.
«Φέτος, προμηθευτήκαμε μια αντίστοιχης φιλοσοφίας εμφιαλωτική γραμμή για το κρασί», διευκρινίζει ο κ. Οξυζίδης. «Ουσιαστικά, εκσυγχρονίσαμε παλιότερες μηχανές, μεγαλώσαμε τη δυναμικότητα και προσθέσαμε μηχανήματα αυτοματοποίησης με χρησιμοποίηση λιγότερου προσωπικού, στοχεύοντας στην καλύτερη δουλειά σε συντομότερο χρόνο», σημειώνει. Οι δύο εμφιαλωτικές γραμμές επιτρέπουν στο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς.
Ανανέωση αμπελώνων
Η φιλοσοφία της διοίκησης του οινοποιείου υπαγορεύεται από το ρητό «πετρά που κυλάει δεν χορταριάζει», ήτοι διαρκής τεχνολογική εξέλιξη, καθώς επίσης και ανανέωση και βελτίωση των αμπελώνων, με γνώμονα την αποκτηθείσα εμπειρία.
«Το οινοποιείο, επιχειρώντας να απαντήσει στον ανταγωνισμό και την κλιματική αλλαγή, έχει επανεφεύρει τον αμπελώνα του και έχει επεκταθεί σε δύο άλλες περιοχές της Δράμας. Καινούργια αμπελοτόπια, με δροσερότερο κλίμα, καλύτερες συνθήκες, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να παίρνουμε σταφύλια πολύ καλής ποιότητας, με φρεσκάδα και οξύτητα, κάτι που γίνεται δύσκολο στα χαμηλά υψόμετρα λόγω κλιματικής αλλαγής», εξηγεί ο κ. Οξυζίδης.
«Το οινοποιείο, επιχειρώντας να απαντήσει στον ανταγωνισμό και την κλιματική αλλαγή, έχει επανεφεύρει τον αμπελώνα του και έχει επεκταθεί σε δύο άλλες περιοχές της Δράμας», αναφέρει στην «ΥΧ» ο διευθυντής παραγωγής, Γιάννης Οξυζίδης
Παράλληλα με τις πολύ μεγάλες επενδύσεις στους αμπελώνες και την εμφιάλωση, προσθέτουν νέες δεξαμενές, αυξάνοντας τη δυναμικότητα του οινοποιείου. Ο ίδιος δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην τεχνολογία, καθώς η τελευταία παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον. Το οινοποιείο και το αποστακτήριο μετρούν μαζί περίπου 300 δεξαμενές, καθώς το αποστακτήριο διαθέτει και δεξαμενές ζύμωσης, αποθήκευσης αλκοόλης και εμφιάλωσης.
Ο κ. Οξυζίδης σημειώνει ότι το οινοποιείο περιλαμβάνει δεξαμενές διαφόρων χωρητικοτήτων. «Για παράδειγμα, οι δεξαμενές που χρησιμοποιούμε για την οινοποίηση των λευκών οίνων είναι διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούμε για των ερυθρών, γιατί οι ανάγκες είναι διαφορετικές: Στις λευκές και ροζέ οινοποιήσεις, ουσιαστικά, ζυμώνεται μόνο μούστος, ενώ στις ερυθρές, στη δεξαμενή χρειάζεται ο μούστος, αλλά και τα στέμφυλα, οπότε η δεξαμενή έχει διαφορετικές προδιαγραφές», περιγράφει.
Οι δεξαμενές συνδέονται με τη δυναμικότητα, η οποία δεν είναι πάντοτε σταθερή, καθώς ακολουθεί τις τάσεις της αγοράς και της οικονομίας, αλλά και την πορεία του οινοποιείου. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι την περίοδο της κρίσης οι ανάγκες ήταν χαμηλότερες.
Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη είναι επισκέψιμο και επιχειρεί να βελτιώσει τόσο τους χώρους του όσο και την οινοτουριστική εμπειρία.