Συγκίνηση και δέος στα Ανταμώματα Βλάχων και Σαρακατσαναίων

Σε πολύ δύσκολους καιρούς και με στόχο να συνεχίσουν και να μεταλαμπαδεύσουν την παράδοση στις νέες γενιές, οι Ομοσπονδίες Βλάχων και Σαρακατσαναίων διοργάνωσαν και φέτος με απόλυτη επιτυχία τα περίφημα Ανταμώματά τους. Οι μεν πρώτοι στα Τρίκαλα (κάθε χρόνο σε διαφορετική τοποθεσία) ή δε δεύτεροι παραδοσιακά στα Περτουλιώτικα λιβάδια του Νομού Τρικάλων.

Περήφανοι για την καταγωγή τους και πιστοί στα έθιμά τους, τηρούν το αντάμωμα κάθε χρόνο και θυμούνται τα ήθη και τα έθιμα. Βλάχοι και Σαρακατσάνοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και να βιώσουν παραδοσιακά τραγούδια, χορούς και έθιμα, να γλεντήσουν και να ξεφύγουν από την καθημερινότητα. Τα παραπάνω ανταμώματα αφιερώνονται κάθε φορά σε κάποια πρόσωπα ή αξίες, προκειμένου να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Βλάχοι

Το Αντάμωμα των Βλάχων αποτελεί μια εξαιρετική έκφραση αυθεντικού πολιτισμού και γνήσιας παράδοσης που υπηρετούν άνθρωποι με αγάπη και μεράκι. Με τη στήριξη του Δήμου Τρικκαίων (ως συνδιοργανωτή), το τριήμερο Αντάμωμα (21-23 Ιουνίου 2019) στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, η διοργάνωση συγκέντρωσε χιλιάδες χορευτές, πλήθος επισκεπτών, απίστευτο κέφι και πολύ χορό.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή το βράδυ από το υπαίθριο δημοτικό θέατρο Τρικάλων, με παραδοσιακά έθιμα των Βλάχων. Συνεχίστηκαν το πρωί του Σαββάτου με χορό και ζωγραφική από παιδιά στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Ακολούθησε η μεγάλη συνάντηση των χορευτικών συλλόγων όλης της χώρας στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων. Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ο Κόρλου Μάρι (Μεγάλος Χορός), ο οποίος συνένωσε τους συλλόγους και τους επισκέπτες σε μια μεγάλη βλάχικη γιορτή.

Σαρακατσάνοι

Το 39ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων πραγματοποιήθηκε και φέτος στα Περτουλιώτικα λιβάδια στον Νομό Τρικάλων, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, από 28 έως 30 Ιουνίου. Το φετινό Αντάμωμα ήταν αφιερωμένο στο τετράπτυχο «Παιδί – Παιχνίδι – Παιδεία – Πολιτισμός». Κάθε χρόνο χιλιάδες Σαρακατσάνοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό συγκεντρώνονται στα ειδυλλιακά Περτουλιώτικα λιβάδια και ανταμώνουν με συναισθήματα χαράς, νοσταλγίας, αλλά και περηφάνιας για την πιο μεγάλη και λαμπρή γιορτή τους.

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, το 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας – Σαρακατσάνικου Τραγουδιού, καθώς και τουρνουά ποδοσφαίρου, αλλά και το «Βιωματικό Καρακόλι-Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής», το οποίο είχε αφετηρία το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, όπου είχαν στηθεί οι τσατούρες (πρόχειρος οικισμός).

Το Σαββατόβραδο, τα κλαρίνα «πήραν» στο καθιερωμένο σαρακατσάνικο γλέντι. Την Κυριακή το πρωί, μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, τους χαιρετισμούς και τις βραβεύσεις, παρουσιάστηκε αναπαράσταση παραδοσιακών σαρακατσάνικων παιχνιδιών, στο πλαίσιο του φετινού αφιερώματος του Ανταμώματος, που ήταν σαρακατσάνικα αθλήματα, χορός γερόντων, χοροί από τα χορευτικά τμήματα Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Και το Αντάμωμα ολοκληρώθηκε με τον περίφημο «τρανό χορό» και με τη συμμετοχή όλου του κόσμου.