Συγκρατημένη αισιοδοξία στη Θεσσαλία για το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας

Συγκρατημένη αισιοδοξία στη Θεσσαλία για το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας

Την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου τον Σεπτέμβριο στη Λάρισα, αναμένουν οι Θεσσαλοί προκειμένου να συζητήσουν μαζί του την αναθεώρηση του σχεδίου διαχείρισης υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, μετά και τις πρόσφατες εξαγγελίες του για το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας, που θα ξεκινήσει να γεμίζει τον Ιούλιο του 2019.

Όπως είναι γνωστό -εν μέσω καύσωνα- οι ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού για την Μεσοχώρα και τον Αχελώο φούντωσε τις συζητήσεις στον θεσσαλικό κάμπο για όσα προβλέπονται να γίνουν, μα κυρίως γι΄αυτά που δεν θα γίνουν.  

Ο Σ. Φάμελλος υπέγραψε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το (πολύπαθο) υδροηλεκτρικό έργο του φράγματος της Μεσοχώρας ενώπιον του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού και θεσσαλών βουλευτών, ενώ σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε ότι «τον Ιούλιο του 2019 θ’ αρχίσει η έμφραξη του φράγματος Μεσοχώρας, οπότε μετά από 6-7 μήνες που θα έχει φτάσει σ’ ένα βαθμό πληρότητας θα μπορεί ν’ αρχίσει ν’ αποδίδει όχι την πλήρη του ισχύ αλλά θα μπορεί ν’ αρχίσει ν’ αποδίδει. Για την ολοκλήρωση του έργου θα απαιτηθεί επιπλέον ποσό 100 εκατ. ευρώ (έχουν ήδη επενδυθεί 533 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές), εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ για επισκευές και στεγανώσεις του φράγματος, δοκιμές του εξοπλισμού και προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού, γιατί ο κύριος όγκος είναι στα κουτιά ή είναι εγκατεστημένος και τα υπόλοιπα για απαλλοτριώσεις και τον οικισμό που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Βαρκό. Δεδομένου ότι το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο θα παράγει 380 με 390 γιγαβατώρες ετησίως, το οποίο μεταφραζόμενο σε χρήμα είναι περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, τα χρήματα που θα επενδύσει στο εξής η ΔΕΗ (μαζί με τις απαλλοτριώσεις) θ’ αποσβεστεί σε 3-4χρόνια, ενώ για την πλήρη απόσβεση της συνολικής επένδυσης της ΔΕΗ θα χρειαστεί διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών.

ΑΧΕΛΩΟΣ

Το έργο (σ.σ. της Μεσοχώρας) έχει απεμπλακεί πλήρως τόσο λειτουργικά, όσο και τεχνικά από τα έργα εκτροπής του Αχελώου και καθίσταται αμιγώς υδροηλεκτρικό», ανέφερε ο κ. Φάμελλος και διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει καμία διάθεση και καμία απόδειξη σαλαμοποίησης της εκτροπής. Η θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι ξεκάθαρη: θεωρούμε ότι το θέμα της εκτροπής του Αχελώου πάσχει και θεσμικά και περιβαλλοντικά και δημιουργεί και λανθασμένο αναπτυξιακό πρότυπο. Δεν θα πρέπει όμως να δημιουργήσουμε θεσμικό πρόβλημα στην έγκριση του έργου (της Μεσοχώρας), το οποίο είναι θεσμικά ασφαλές και απεξαρτημένο. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα έλθει τον Σεπτέμβριο στη Λάρισα για να «συζητήσουμε ένα σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων, το οποίο να είναι όσο πιο περιβαλλοντικό, όσο πιο τοπικό και όσο πιο αποτελεσματικό γίνεται και να είναι και ασφαλές νομικά».

Η ΕΘΕΜ

Στο μεταξύ τον προβληματισμό της για τις φήμες που διέρρευσαν ότι υπάρχει γραπτή εντολή από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων (Ε.Γ.Υ.) προς τους μελετητές να μην συμπεριληφθεί στην κάλυψη του υδατικού ελλείμματος, η μεταφορά μέρους των υδάτων του ταμιευτήρα Συκιάς επί του Άνω Αχελώου κατέθεσε η αντιπροσωπεία της Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ), η οποία συναντήθηκε με τον Γραμματέα κ. Γκανούλη με αντικείμενο τα υπό αναθεώρηση Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων (Σ.Δ.Υ.) του υδατικού διαμερίσματος της Θεσσαλίας. Ο κ. Γκανούλης παραδέχθηκε την ύπαρξη της σχετικής επιστολής, υποβάθμισε όμως το γεγονός λέγοντας ότι πρόκειται για απλή κατεύθυνση προτεραιοτήτων που όμως δεν θα αποκλείει το σενάριο της μεταφοράς υδάτων από τη Συκιά. Παρόλα αυτά, σε συνδυασμό με την απροθυμία του κ. Ειδικού Γραμματέα να γνωστοποιήσει το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής, η εικόνα που αποκόμισε η αντιπροσωπεία της ΕΘΕΜ για το θέμα αυτό, δυστυχώς, δεν είναι ενθαρρυντική. Η ΕΘΕΜ ζήτησε να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ώστε η διαβούλευση να είναι ουσιαστική και σε βάθος και ζήτησε την προσωπική παρουσία του κ. Γκανούλη στη Θεσσαλία. Επίσης η ΕΘΕΜ ανέλαβε την υποχρέωση να καταθέσει υπόμνημα με τις προτάσεις της και επέμενε στην ανάγκη ενός ολοκληρωμένου πλάνου (master plan) για το υδατικό διαμέρισμα Θεσσαλίας με καταγραφή, κοστολόγηση, ιεράρχηση και χρονοδιάγραμμα για όλα τα έργα και τις δράσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος σε βάθος χρόνου. Ο κ. Γκανούλης αποδέχθηκε την πρόταση αφήνοντας περιθώρια περαιτέρω συζήτησης και συνεργασίας και για το θέμα αυτό αλλά και γενικότερα»

Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ «ΔΙΨΑ»

«Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο όρος «εκτροπή του Αχελώου». Στο σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων προβλέπεται η μεταφορά μιας ποσότητας 250 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως. Η Θεσσαλία είναι σήμερα το πλέον ελλειμματικό διαμέρισμα σε νερό. Άλλες περιφέρειες πλημμυρίζουν και η Θεσσαλία ερημοποιείται», σχολίασε ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός απαντώντας στην ίδια ερώτηση και συνέχισε: «Η μεταφορά νερού από τον Αχελώο δεν είναι θέμα που αφορά δύο περιφέρειες, είναι ζήτημα εθνικής σημασίας καθώς αν έχει πρόβλημα μία περιφέρεια, έχει πρόβλημα όλη η χώρα. Είναι θέμα που αφορά την παραγωγή, που αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Μέχρι τώρα για τα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο έχουν επενδυθεί πάνω από 780 εκατομμύρια ευρώ. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Ωστόσο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος καταρρεύσεων στη σήραγγα της Δρακότρυπας καθώς στα 12 από τα 17 χιλιόμετρα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες επένδυσής της και δεν γίνεται συντήρηση τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά στη Μεσοχώρα, ο περιφερειάρχης επισήμανε: «Η Θεσσαλία «διψά» για καλές ειδήσεις, θέσεις εργασίας, έργα υποδομής, ήπια, βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον όπως «διψά» και για επαρκείς ποσότητες νερού. Σήμερα δεν είναι το τέλος, δεν είναι η ολοκλήρωση του έργου της Μεσοχώρας, είναι, όμως, η αρχή του τέλους.

Πόλεμος ανακοινώσεων

Επικριτική η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τις ανακοινώσεις Φάμελλου, διότι «επιτέλους, είδαν την πραγματικότητα και την υποχρέωσή τους να υπογράψουν για το πιο σπουδαίο περιβαλλοντικό έργο της Θεσσαλίας που θα παράγει το 10% της υδροηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Ένα έργο για το οποίο επί 2,5 χρόνια όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα, αλλά επιπλέον απειλούσαν ότι θα το … κατεδαφίσουν! Επιτέλους, η επιμονή της κοινωνίας και των φορέων της Θεσσαλίας και οι δικές μας συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις απέδωσαν». 

«Αφιερώνουμε στον κ. Μανιάτη τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του δημάρχου Πύλης, για τις δικές μας πρωτοβουλίες και τις πολυετείς καθυστερήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, με αφορμή την υπογραφή της συγκεκριμένης ΑΕΠΟ» αντέτεινε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Και, βέβαια, αναρωτιόμαστε γιατί δεν άδραξε την ευκαιρία να υπογράψει ο ίδιος την έτοιμη ΑΕΠΟ, όπως δηλώνει. Φαίνεται, ότι την περίοδο της θητείας του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε σοβαρότερες ασχολίες και δεν πρόλαβε».

Από την πλευρά του ο λαρισαίος γεωπόνος Κώστας Γκούμας, ο οποίος έχει ασχοληθεί εντατικά επί σειρά πολλών ετών με την υπόθεση του έργου στη Μεσοχώρα, σχολίασε θετικά τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μία κορυφαία στιγμή στην πορεία ενός εμβληματικού ενεργειακού έργου, ίσως του πιο πολυσυζητημένου σήριαλ των τελευταίων δεκαετιών. Καθώς 34 χρόνια μετά την ανακοίνωση της πολιτικής απόφασης, 31 χρόνια από την έναρξη του έργου, 16 χρόνια από την ολοκλήρωσή της κατασκευής του (με μικρές ελλείψεις), εκδόθηκε επιτέλους η περιβαλλοντική άδεια για το ΥΗΕ Μεσοχώρας. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο κύριος του έργου, η ΔΕΗ, έχει την ευχέρεια να εκτελέσει τις τελευταίες τεχνικές εργασίες που απαιτούνται, να υλοποιήσει τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης, να καταβάλλει τις αποζημιώσεις και να ρυθμίσει τη μετεγκατάσταση όσων επιλέξουν την παραμονή τους στην περιοχή. Η θετική αυτή εξέλιξη οπωσδήποτε γεννά αισιοδοξία για τη συνέχεια. Η ΔΕΗ σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλης οφείλει να αξιοποιήσει την εξέλιξη αυτή. Οι αντίπαλοι του έργου, δηλαδή ένα μείγμα από αμετανόητα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απολιτικές οικολογικές οργανώσεις, αναρχοαυτόνομες ομάδες και μία ελάχιστη μειοψηφία από τους ιδιοκτήτες κατοικιών της Μεσοχώρας (που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν κατοικούν εκεί) θα συνεχίσουν τις αντιδράσεις τους. Εμείς θα παραμείνουμε στις επάλξεις του αγώνα».