Αυτό το άρθρο είναι 16 μηνών

Σύκο: Τις βροχές και όχι τις θερμοκρασίες φοβούνται οι παραγωγοί

26/07/2023
4' διάβασμα
syko-tis-vroches-kai-ochi-tis-thermokrasies-fovountai-oi-paragogoi-297879

Λίγο πριν από τη συγκομιδή βρίσκεται η καλλιέργεια της συκιάς. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα δέντρα είναι η καλύτερη των τελευταίων χρόνων, ακόμη και με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα. Μπορεί οι βροχοπτώσεις στις αρχές του καλοκαιριού για πολλές καλλιέργειες να αποτέλεσαν μία αρνητική εξέλιξη, για τις συκιές όμως ήταν ευεργετικές.

Το παιχνίδι όμως δεν έχει τελειώσει ακόμα, καθώς η συλλογή ξεκινά μετά τις 10 Αυγούστου. Αν αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις, το πρόσημο για την καλλιέργεια θα είναι θετικό. Από πλευράς τιμών, το σύκο παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον από τις αγορές του εξωτερικού και για τον λόγο αυτόν στις βασικότερες περιοχές παραγωγής, όπως είναι η Εύβοια και η νότια Πελοπόννησος, γίνονται εγκαταστάσεις νέων καλλιεργειών.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιαρχών, Δημήτρης Στολίδης, κάνει λόγο για μία καλή χρονιά στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, όπου «τα δέντρα δείχνουν να είναι φορτωμένα και ελπίζω να πάμε στη συλλογή με τις καλύτερες προϋποθέσεις». Στην ερώτησή μας αν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα θα επηρεάσουν τις συκιές, ο κ. Στολίδης είπε ότι «το σύνολο των δέντρων δεν δείχνει να έχει σοβαρά προβλήματα, υπάρχουν όμως καλλιέργειες που βρίσκονται σε φτωχά και άνυδρα εδάφη, που ίσως να αντιμετωπίσουν πρόβλημα από τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν». Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην ασθένεια Armillaria mellea, η οποία αποτελεί έναν σοβαρό κίνδυνο για την καλλιέργεια και ήδη έχει προσβάλει μεγάλο αριθμό δέντρων. «Θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να αποτρέψουμε την επέκτασή της και σε άλλα δέντρα. Οι υπεύθυνοι φορείς να δουν με μεγαλύτερη προσοχή το θέμα αυτό, για να γνωρίσουμε καλύτερα τους τρόπους προστασίας των καλλιεργειών μας», κατέληξε.

«Η παραγωγή θα βγει συγκεντρωμένη»

Την εκτίμηση αυτή κάνει ο Κώστας Καραβασίλης, παραγωγός και έμπορος σύκων από την Κύμη. Οι βροχοπτώσεις που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας συνέβαλαν σημαντικά στην καλή εικόνα των δέντρων. «Οι θερμοκρασίες που επικρατούν αυτό το διάστημα δεν δημιουργούν προς το παρόν προβλήματα στην παραγωγή. Ένα σημαντικό ποσοστό της θα βγει την ίδια περίοδο και αυτό φυσικά θα είναι προς το συμφέρον των παραγωγών». Αντίπαλός τους κατά τη διάρκεια της συλλογής είναι οι βροχοπτώσεις. «Αν αυτές περιοριστούν, πιστεύω ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα», τονίζει. Αναφερόμενος στην προοπτική της καλλιέργειας, ο κ. Καραβασίλης δηλώνει ιδιαίτερα ευχαριστημένος. «Από τα 70.000 δέντρα πριν από λίγα χρόνια σήμερα συζητάμε για 180.000 δέντρα με συνεχείς επεκτάσεις. Αυτοί οι αριθμοί κάτι λένε για το μέλλον της παραγωγής στον τόπο μας».

Καλαμάτα: Οι καλοκαιρινές βροχές βοήθησαν στην καρποφορία

Για καλή εικόνα των δέντρων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας κάνει λόγο και ο Κώστας Λαμπρινός, γεωπόνος από τη Μεσσήνη. Εκτιμά ότι οι τελευταίες βροχοπτώσεις βοήθησαν σημαντικά τα δέντρα, ώστε να κρατήσουν τους καρπούς και παράλληλα να μπορέσουν να αντέξουν στα τελευταία θερμικά φορτία που δέχονται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, αναφέρει ότι οι παραγωγοί δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια, με στόχο την ποιότητα των καρπών. «Αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσει η συλλογή και η μέχρι τώρα πορεία της καλλιέργειας δείχνει ικανοποιητική. Φαίνεται ότι τα δέντρα μπορούν να αντεπεξέλθουν στον καύσωνα των τελευταίων ημερών, λόγω των αποθεμάτων νερού που έχουν από τις βροχοπτώσεις. Η συλλογή θα γίνει σε 4-5 χέρια και, αν αυτό το διάστημα δεν έχουμε βροχές, πιστεύω να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, τόσο στην ποσότητα, όσο και την ποιότητα», καταλήγει ο ίδιος.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: