Σύκο: Την καλύτερη εικόνα των τελευταίων ετών παρουσιάζουν τα δέντρα

Βρισκόμαστε έναν μήνα πριν από την έναρξη της συλλογής των σύκων και τα δέντρα δείχνουν την καλύτερη εικόνα των τελευταίων χρόνων. Φυσικά, μέχρι και την ολοκλήρωση της συγκομιδής, οι καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα οι βροχοπτώσεις είναι αυτές οι οποίες θα επισφραγίσουν την παραγωγή, αλλά και το βασικότερο από όλα, την ποιότητα των καρπών.

Σε αυτό συμφωνεί και ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Ταξιαρχών Ευβοίας, Δημήτρης Στολίδης. «Το γεγονός ότι τα δέντρα δεν αρδεύονται το καλοκαίρι επιβάλλει ένα πότισμα, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή και η ποιότητα των σύκων», υποστηρίζει ο ίδιος. Επίσης κάνει λόγο για μία όψιμη χρονιά κατά 10 με 15 μέρες, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις, ακόμη και την ποιότητα.

Το μείζον θέμα που τον απασχολεί, όπως και τους συναδέλφους του, είναι αυτό του αυξημένου κόστους παραγωγής. «Για να μπορέσουμε να καλύψουμε το κόστος παραγωγής πρέπει να ανέβει η τιμή παραγωγού τουλάχιστον κατά ένα ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι. Αν λάβουμε υπόψη, ότι για την περσινή παραγωγή πληρωθήκαμε με 3,5 ευρώ για την Α΄ ποιότητα και στα 3,1 για τη Β΄, φέτος θα πρέπει να ανέβουμε πάνω από τα 4, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την αναζήτηση αγορών στο εξωτερικό».

 

Καινοτομία

Αντιλαμβανόμενος και ο ίδιος, με την ιδιότητα του προέδρου, ότι η προστιθέμενη αξία και το άνοιγμα αγορών θα είναι αυτά που θα αυξήσουν το εισόδημα των μελών του συνεταιρισμού, έκαναν χρήση νέων εργαλείων. Το πρώτο αφορούσε εκπαίδευση και το δεύτερο την προώθηση και προβολή του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού.

Μέλη του συνεταιρισμού, μέσα από το πρόγραμμα Εrasmus+, θα εκπαιδευτούν για 10 μέρες στην Ισπανία πάνω σε θέματα καλλιέργειας και διαχείρισης του σύκου.

«Μέσα από αυτή την ενημέρωση θα προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε σύγχρονες τεχνικές παραγωγής και μεταποίησης, ώστε να καλυτερεύσουμε το προϊόν μας». Παράλληλα, μας ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα προετοιμάζονται για την παρουσίαση των προϊόντων τους σε αραβικές χώρες, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πεδίο, το οποίο μπορούν να το αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό.

Εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών σχεδιάζει η ΣΥΚΙΚΗ

Για καλή εικόνα των δέντρων της ευρύτερης περιοχής της νότιας Πελοποννήσου κάνει λόγο ο Γιώργος Αγγελόπουλος, γενικός διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗ. Υποστηρίζει ακόμη την ενίσχυση του προγράμματος ελέγχου της παραγωγής, για όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας, συμπεριλαμβανομένου σε αυτό και την προώθηση του φακέλου της πιστοποίησης ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.

Περιγράφοντας την περσινή χρονιά, υποστήριξε ότι ήταν μία μέση χρόνια, κατά την οποία συγκεντρώθηκαν περίπου 1.500 τόνοι σύκου και μεσοσταθμικά η τιμή παραγώγου κυμάνθηκε στα 1,9 ευρώ το κιλό. «Φυσικά επιδιώκουμε το καλύτερο και μέσα από την προσπάθεια εκσυγχρονισμού των καλλιεργειών που κάνουμε αναζητούμε εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», υποστηρίζει ο κ. Αγγελόπουλος.

Επίσης, μεγάλο βάρος έριξε στο αυξημένο κόστος παραγωγής, το οποίο όμως γίνεται πιο υποφερτό χάρη στη σημαντική ζήτηση που καταγράφει το προϊόν από τις αγορές του εξωτερικού, φέροντας ως παράδειγμα τη συμμετοχή της ΣΥΚΙΚΗ στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών στη Νέα Υόρκη, όπου παρουσιάστηκαν τα προϊόντα. «Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε καλύτερα την παραγωγή μας, ώστε να αναζητήσουμε ακόμα περισσότερες και καλύτερες αγορές», υποστήριξε με έμφαση ο κ. Αγγελόπουλος.

Στα 6 ευρώ το κιλό η περσινή τιμή στην Κύμη

Θετική εξέλιξη για το τοπικό ΠΟΠ προϊόν της περιοχής αναφέρει ο Κώστας Καραβασίλης, μεταποιητής και έμπορος σύκων στην Κύμη, και κάνει λόγο για σημαντική αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων τα τελευταία πέντε χρόνια. «Από τα 30.000 δηλωμένα δέντρα στην περιοχή μας ξεπεράσαμε τα 150.000 αυτή την περίοδο. Η θεαματική αύξηση σχετίζεται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποιότητας του προϊόντος μας, λόγω του μικροκλίματος της περιοχής.

Ο καρπός έχει λεπτή φλούδα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τον κάνει μοναδικό στον κόσμο», υποστηρίζει. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι η τιμή του σύκου που πληρώθηκε πέρυσι ο παραγωγός ήταν στα 6 ευρώ, «κάτι το οποίο κινεί ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των παραγωγών της περιοχής».

ΝΩΠΑ ΣΥΚΑ
Μεγάλη η ζήτηση για τα ΠΓΕ Μαρκόπουλου

Στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, όπως εκτιμά ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού Μαρκοπούλου, Αλέξης Κολιαβασίλης, θα ξεκινήσουν οι πρώτες συλλογές των σύκων της περιοχής και θα συνεχιστούν για 90 μέρες. «Η εικόνα των δέντρων και των καρπών είναι πολύ καλή, αλλά από την άλλη το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο πάνω από 60% και η εξεύρεση εργατών γης γίνεται όλο και πιο δύσκολη».

Στον αντίποδα των προβλημάτων ο κ. Κολιαβασίλης κάνει λόγο για ένα προϊόν το οποίο κερδίζει μεγάλο μερίδιο από την αγορά και ειδικότερα τα ΠΓΕ Μαύρα Μαρκοπούλου, τα οποία εξάγονται σε ποσοστό 70%.

«Το προϊόν που παράγουμε δείχνει να έχει μεγάλη δυναμική κι αν το προσέξουμε ακόμα περισσότερο, σίγουρα θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα». Στο θέμα των τιμών πώλησης για την περσινή περίοδο, ο κ. Κολιαβασίλης είπε ότι μεσοσταθμικά οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν στα 2,20 ευρώ το κιλό.