Σύκο: Όψιμη και καλή χρονιά περιμένουν οι παραγωγοί

γράφουν οι Γιώργος Αργυρίου, Γιάννης Σάρρος

Αν εξαιρεθούν τα μικρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη γονιμοποίηση και στην όψιμιση της παραγωγής σε κάποιες περιοχές της χώρας, η παραγωγική περίοδος του σύκου εξελίσσεται κανονικά. Στις αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσει η συλλογή του καρπού κυρίως για τα νωπά και μετά από λίγες ημέρες θα ακολουθήσουν τα ξερά σύκα. Η περσινή απουσία του ελληνικού σύκου από τις αγορές του εξωτερικού δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Για να αμβλυνθούν αυτές οι επιπτώσεις, θα πρέπει οι επόμενες κινήσεις να είναι στοχευμένες και αποτελεσματικές.

ΕΥΒΟΙΑ

Επιστροφή στην κανονικότητα μετά το καταστροφικό 2018

Στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών, θα ξεκινήσει η συλλογή των σύκων στους Ταξιάρχες της Βόρειας Εύβοιας. Η παραγωγή χαρακτηρίζεται όψιμη, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου η συλλογή ξεκινούσε στις 20 Ιουλίου. Οι καιρικές συνθήκες προς το παρόν δείχνουν φιλικές προς την καλλιέργεια, όμως ο κίνδυνος των βροχοπτώσεων ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή, με τα γνωστά αποτελέσματα. Αν επικρατήσουν συνθήκες όπως την περσινή περίοδο, οι επιπτώσεις στην παραγωγή θα είναι σημαντικές. Όπως μας εξηγεί ο Θωμάς Ξυδερός, γεωπόνος από την περιοχή, «η καλλιέργεια εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η καρποφορία μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική και η ελπίδα όλων μας εστιάζεται στις καιρικές συνθήκες. Η περσινή χρονιά για μας ήταν μια άσχημη εμπειρία, η οποία επηρέασε αρνητικά την παραγωγή, καταστρέφοντας έως και το 80% των σύκων».

Οι μειωμένες ποσότητες επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό και την πορεία του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού και, όπως δηλώνει ο κ. Ξυδερός, «λόγω της μειωμένης παραγωγής δεν καλύψαμε τις υποχρεώσεις μας στις αγορές του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να μπουν στη θέση μας οι ανταγωνιστές μας, κυρίως οι Τούρκοι».

ΑΤΤΙΚΗ

Πέρασε και δεν ακούμπησε η μεσογειακή μύγα

Για καλή χρονιά, αλλά με προβλήματα στη γονιμοποίηση και την οψιμότητα της παραγωγής, κάνει λόγο ο Αλέξανδρος Κολλιοβασίλης, πρόεδρος του συνεταιρισμού Μαρκόπουλου Αττικής. «Η καλλιέργεια του σύκου στην περιοχή μας εξελίσσεται κανονικά. Αν εξαιρέσουμε ένα μικρό ποσοστό της μειωμένης γονιμοποίησης του καρπού από την εμφάνιση της μύγας της Μεσογείου και την οψίμιση της παραγωγής, η εικόνα που παρουσιάζουν οι καλλιέργειές μας είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Στην περιοχή μας καλλιεργούνται περίπου 700 στρέμματα συκιές, με ποικιλίες Βασιλικά και Μαύρα και είναι πιστοποιημένα ως ΠΓΕ. Οι αποδόσεις σε νωπό προϊόν κυμαίνονται από 1.700 έως 2.500 κιλά το στρέμμα».

Ο Καναδάς στηρίζει το ελληνικό σύκο

Εστιάζοντας στο θέμα της εμπορίας του προϊόντος και την εποχή της πρώτης συλλογής, ο κ. Κολλιοβασίλης δήλωσε: «Στις αρχές Αυγούστου ξεκινάμε τη συλλογή των σύκων, που είναι σχετικά όψιμα. Άλλες χρονιές ξεκινούσαμε στις αρχές Ιουλίου και καλύπταμε τις ανάγκες κυρίως ευρωπαϊκών αγορών. Δυστυχώς, ο σκληρός ανταγωνισμός από άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής και τις ενισχύσεων τους στην εξαγωγή, εκτοπίζουν τα δικά μας σύκα. Με δυσκολίες καταφέρνουμε να κρατάμε την αγορά του Καναδά, όπου εξάγουμε περίπου 700 τόνους κάθε χρόνο».

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Φως στο τούνελ μετά από τρεις δύσκολες χρονιές

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι εκτιμήσεις για την παραγωγή του σύκου στη Μεσσηνία, όπου περιμένουν, μετά από τρία χρόνια κακοτυχίας, να έχουν την προσδοκώμενη παραγωγή, που μπορεί να φτάσει τους 3.000 τόνους. Ο διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗ, Γιώργος Αγγελόπουλος, αναφερόμενος στις προοπτικές της χρονιάς, δήλωσε: «Μέχρι αυτήν τη στιγμή όλα πάνε καλά, αφού οι καιρικές συνθήκες είναι καλές και εάν δεν υπάρξει αλλαγή, τότε πάμε για μία καλή χρονιά, μετά από τρεις προβληματικές σεζόν». Το 2016 η παραγωγή καταστράφηκε από τη βροχή, το 2017 από τον καύσωνα και το 2018 πάλι λόγω βροχής.

Αφού επεσήμανε ότι οι προβλέψεις αφορούν τους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας και ότι αναμένουν περίπου 3.000 τόνους σύκου, ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε πως «το αποξηραμένο σύκο της Νότιας Πελοποννήσου εξάγεται κατά 90% και η αγωνία μας είναι να μη μειωθεί η παραγωγή και χαθούν οι αγορές». Οι κυριότερες αγορές, με τις οποίες ασχολείται η ΣΥΚΙΚΗ, είναι οι αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί και μία νέα αγορά στο Χονγκ Κονγκ, όπου άρχισαν οι πρώτες πωλήσεις.

Όπως μας εξήγησε ο διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗ, «η αδυναμία μεγάλης παραγωγής δεν αφήνει πολλά περιθώρια ανοίγματος στη ρωσική αγορά, από όπου υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά χωρίς να είναι αυτό το διάστημα δυνατόν να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις τους». Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη χρονιά οι τιμές έφτασαν για την α΄ ποιότητα στα 1,87 έως 1,90 ευρώ/κιλό, ενώ για τα βιολογικά σύκα της ίδιας ποιότητας η τιμή έφτανε τα 2,45 ευρώ. Η ελάχιστη τιμή για τα σύκα δ΄ ποιότητας ξεκινούσε από 1,10 ευρώ, ενώ για τα αντίστοιχα βιολογικά η τιμή ήταν 1,50 ευρώ.

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.