Σύλλογος Τυροκόμων Λέσβου: Δίκαιη η αύξηση των τιμών στο γάλα – Αναγκαία η λήψη μέτρων από την Περιφέρεια

Tην ουσιαστική παρέμβαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αλλά και της Τοπικής αυτοδιοίκησης γενικότερα, στην προσπάθεια της προώθησης και προβολής των αγροτικών προϊόντων του νησιού και της προστασίας του αγροτικού κύκλου οικονομίας του Νομού Λέσβου, ζητά ο Σύλλογος Τυροκόμων Λέσβου, όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Γραμματέας του συλλόγου, Αντώνης Καλδέλλης.

Ο σύλλογος συστήθηκε μόλις πριν από έξι μήνες από τυροκόμους της Λέσβου και της Λήμνου, με σκοπό την προώθηση και ενίσχυση της της θέσης των γαλακτοκομικών προϊόντων της περιοχής.

Ο κύριος Καλδέλλης αναφέρθηκε και στην κούρσα στην τιμή του γάλακτος, που από τα 92 λεπτά το κιλό πέρυσι φτάνει φέτος μέχρι και 1,20 ευρώ το κιλό, τονίζοντας ότι «είναι δίκαιη η αύξηση των τιμών του γάλακτος για τον παραγωγό για να καταστεί βιώσιμη η κτηνοτροφία. Ωστόσο εάν είναι τόσο βίαιη η άνοδος της πρώτης ύλης, αλλά και όλων των άλλων δευτερευόντων υλικών και παραγόντων, που απαιτούνται για την παράγωγή, θα διαμορφώσουν τελικές τιμές απαγορευτικές για τον καταναλωτή. Έτσι στο τέλος θα ζημιωθεί και ο παραγωγός και τα τυροκομεία». Μία λύση είναι ο έλεγχος στις τιμές των ζωοτροφών συμπλήρωσε ο κ. Καλδέλλης. Οι ζωοτροφές αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 40% εκτοξεύοντας το κόστος παραγωγής για τον κτηνοτρόφο.

Ένα σοβαρό θέμα, που θέτει ο σύλλογος τυροκόμων Λέσβου είναι το έλλειμμα που διαπιστώνει στην προβολή των τοπικών προϊόντων τονίζοντας ότι «Το τεράστιο θέμα που βιώνουμε στη Λέσβο είναι η έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Ένα πλαίσιο φράσεων και ενεργειών μάρκετινγκ και προώθησης προϊόντων, που θέλει τουλάχιστον δύο χρόνια για να αρχίσει να αποδίδει. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στην Περιφέρεια, είμαστε σε συζήτηση με τις υπηρεσίες της, αλλά αργούμε πάρα πολύ. Προσπαθούμε να πείσουμε την Περιφέρεια να στηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν τέτοιες ενέργειες. Μία άλλη πρόταση, που καταθέσαμε στην Περιφέρεια είναι μέσω του νέου ΠΕΠ να χρηματοδοτηθούν δράσεις, που να στοχεύουν στον μετασχηματισμό των μονάδων για να ενταθούν στην κυκλική οικονομία».

Πηγή: ertnews.gr