Συμβολαιακή γεωργία: Μοχλός ανάπτυξης και έμπρακτη στήριξη στους παραγωγούς

Τα στελέχη δύο σημαντικών επιχειρήσεων της αγροδιατροφής μίλησαν στην «ΥΧ» για τα οφέλη που αποφέρουν στους παραγωγούς τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας στα οποία επενδύουν τα τελευταία χρόνια. Δηλώσεις παραχώρησε ο Αλέξανδρος Κίκιζας από τη «ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ» και ο Βασίλης Κωτούλας από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

 

Ο Βασίλης Κωτούλας

Βασίλης Κωτούλας, προϊστάμενος του Προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας κριθαριού Αθηναϊκής Ζυθοποιίας
Πολλαπλά τα οφέλη για τους παραγωγούς κριθαριού βύνης

«Τα οφέλη της συμβολαιακής γεωργίας είναι πολλαπλά και αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο κατά την περίοδο που διανύουμε, η οποία λόγω της πολεμικής και ενεργειακής κρίσης προκαλεί πίεση στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Το πιο εμφανές όφελος είναι η τιμολογιακή πολιτική που εγκαινιάσαμε από τη φετινή καλλιεργητική περίοδο και η οποία αφορά τη θέσπιση ελάχιστης εγγυημένης τιμής για τους παραγωγούς.

Αν η τιμή που γνωστοποιείται στον παραγωγό στην αρχή της χρονιάς είναι συμφέρουσα, ακόμα και στο αρνητικό σενάριο, όταν δηλαδή οι τιμές που επικρατούν στην αγορά βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα, τότε ο παραγωγός προχωρά και κάνει σύμβαση. Αν μέσω της αγοράς υπάρξει ώθηση για τις τιμές προς τα πάνω, σε υψηλότερα επίπεδα από την τιμή που έχει γνωστοποιηθεί, έχουμε αποδείξει ότι η ελάχιστη εγγυημένη τιμή αναπροσαρμόζεται. Αυτό δίνει μια ασφάλεια στον παραγωγό, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου το κόστος παραγωγής εξακολουθεί να είναι αυξημένο και ιδιαίτερα στα καύσιμα, στα λιπάσματα και στην ενέργεια.

Επιπλέον όφελος του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας είναι ότι οι πληρωμές προς τους παραγωγούς πραγματοποιούνται άμεσα, εντός μερικών ημερών από την παράδοση της συγκομιδής.

Η συμβουλευτική υποστήριξη προς τους παραγωγούς αποτελεί ακόμη ένα θετικό στοιχείο του προγράμματος. Ο παραγωγός μπορεί να λάβει υποστήριξη σε οτιδήποτε τον απασχολεί στο τεχνικό σκέλος της καλλιέργειας.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε επίσης την παροχή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, το οποίο έχει δοκιμαστεί εκτενώς και είναι αποτέλεσμα πολυετών δοκιμών, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αποτελεί εγγύηση για την οικονομικότητα της καλλιέργειας. Είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας, αν αναλογιστούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κατά την τελευταία διετία.

Οι δοκιμασμένοι και πιστοποιημένοι σπόροι, που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί που είναι συμβεβλημένοι με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, συγκεντρώνουν πληθώρα θετικών χαρακτηριστικών, όπως για παράδειγμα την πρωίμιση σε ορισμένες ποικιλίες, την ανθεκτικότητα στις ασθένειες που συμβάλλει στη μείωση των ψεκασμών, την αντοχή των φυτών στο πλάγιασμα και το έντονο αδέλφωμα. Ακόμη ένα όφελος είναι οι ψηφιακές τεχνολογίες, οι οποίες έχουν μπει πιλοτικά στις εκμεταλλεύσεις και σταδιακά αναπτύσσονται, υποστηρίζοντας το έργο τους.

Η εξέλιξη της παραγωγής

Η εικόνα ήταν θετική από την έναρξη της σεζόν και παραμένει τέτοια. Υπάρχει ικανός πληθυσμός υγιών φυτών, ώστε να προκύψουν ικανοποιητικές αποδόσεις. Εκείνο που έλειπε μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν το νερό. Πριν από λίγες μέρες –κυριολεκτικά στο παρά ένα θα λέγαμε– είχαμε τις αναγκαίες βροχοπτώσεις με αρκετά τα χιλιοστά που πέσανε, ικανά να καλύψουν τις ανάγκες της καλλιέργειας σε όλες τις περιοχές.

Για την ποιότητα είναι νωρίς να μιλήσουμε αλλά όλα βαίνουν καλώς. Φέτος, μιλάμε για περίπου 150.000 στρέμματα δηλαδή αύξηση 20.000 στρεμμάτων ή 15,4% σε σύγκριση με τα 130.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν πέρσι. Εξ αυτών, το 85% αντιστοιχεί στις εκτάσεις σε Θεσσαλία, Κεντρική, Δυτική, και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά τη Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία, Φθιώτιδα) και την Αττική. Στόχος μας φέτος ποσοτικά είναι οι 60.000 τόνοι».

 

Από αριστερά: Ο Φώτης Σουσαλής, Olive Oil Plant & Sourcing Director, o Αλέξανδρος Κίκιζας, Διευθύνων Σύµβουλος ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕ και ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου, Διευθύνων Σύµβουλος ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Αλέξανδρος Κίκιζας, διευθύνων σύμβουλος «ΜΕΛΙΣΣΑ – ΚΙΚΙΖΑΣ»
Γνώση και παρακολούθηση των εξελίξεων στην ελαιοπαραγωγή

«Η αγάπη που έχουν όσοι ασχολούνται με την παραγωγή της ελιάς είναι δεδομένη. Λείπει όμως μερικές φορές η γνώση, η ενημέρωση και η παρακολούθηση των εξελίξεων. Σε αυτό λοιπόν ακριβώς το σημείο ερχόμαστε εμείς προκειμένου να οργανώσουμε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια των ανθρώπων που αγαπούν το λάδι με σκοπό να συνεισφέρει ο καθένας ένα μέρος της γνώσης του και να συμβάλει στον κοινό στόχο.

Με αυτήν λοιπόν ακριβώς τη λογική, ανακοινώνουμε σήμερα την ίδρυση της Ακαδημίας Ελιάς Terra Creta, με σκοπό να φέρουμε γνώση στους παραγωγούς μας, οραματιζόμενοι να βελτιώσουμε την παραγόμενη ποιότητα του προϊόντος, τις αποδόσεις και, τελικά, το εισόδημα των παραγωγών».

Από αριστερά: Ο Φώτης Σουσαλής, Olive Oil Plant & Sourcing Director,
o Αλέξανδρος Κίκιζας, Διευθύνων Σύμβουλος ΜΕΛΙΣΣΑ-ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕ
και ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η Ακαδημία Ελιάς Terra Creta

Η Ακαδημία Ελιάς Terra Creta, μέλος του ομίλου Μέλισσα Κίκιζας, αποτελεί την εξέλιξη της «Ομάδας Παραγωγών» που εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει η Terra Creta και πλέον οργανώνεται στα πρότυπα της Ακαδημίας Σίτου Μέλισσα Κίκιζας, που λειτουργεί ήδη από το 2012. Προσφέρει στα μέλη της – παραγωγούς, Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας, παρέχοντάς τους μεταξύ άλλων ελάχιστη εγγυημένη τιμή, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της καλλιέργειας ακόμη και σε δύσκολες χρονιές καθώς και bonus τιμής για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου.

Στόχος της Ακαδημίας Ελιάς Terra Creta είναι η αναβάθμιση της παραγωγής της ελιάς μέσω της παροχής θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων στους αγρότες, καθώς και με τη χρήση ολοκληρωμένης ψηφιακής παρακολούθησης της καλλιέργειας και συστημάτων γεωργικών προειδοποιήσεων ευφυούς γεωργίας.

Μεγάλη έμφαση δίνεται στη χρήση ορθών γεωργικών πρακτικών που αποσκοπούν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της καλλιέργειας, ενώ οι γεωπόνοι της εταιρείας βρίσκονται συνεχώς δίπλα στους παραγωγούς, προκειμένου να τους προσφέρουν εξατομικευμένες συμβουλές.