Συμβουλές για φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη φυτοπροστασία στα εσπεριδοειδή

Οδηγίες για τον τρόπο αντιμετώπισης της μύγας της Mεσογείου και της κορυφοξήρας στα εσπεριδοειδή δίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα, για τη μύγα της Mεσογείου καταγράφεται ότι στο δίκτυο φερομονικών παγίδων οι συλλήψεις αυξάνονται.

Στις πρώιμες περιοχές καλλιέργειας και στις πρώιμες ποικιλίες ομφαλοφόρων πορτοκαλιών και μανταρινιών οι καρποί ωριμάζουν, αλλάζουν χρώμα και γίνονται επιδεκτικοί σε προσβολές. Στις ποικιλίες που ωριμάζουν αργά, μετά τον Νοέμβριο, αποφεύγονται συνήθως σοβαρές προσβολές λόγω μειωμένης δραστηριότητας της μύγας σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι εφαρμογές κοντά στη συγκομιδή ενέχουν τον κίνδυνο ανεύρεσης υπολειμμάτων των εντομοκτόνων στους καρπούς και για αυτό πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι δοσολογίες και ο αναγκαίος χρόνος αναμονής έως τη συγκομιδή. Οι ψεκασμοί κάλυψης πρέπει να περιορίζονται στους απολύτως αναγκαίους λόγω επιβάρυνσης στα ωφέλιμα έντομα και στο περιβάλλον. Επίσης, η συλλογή και η απομάκρυνση προσβεβλημένων καρπών πάνω από το δέντρο και από το έδαφος είναι ένα μέτρο περιορισμού των προσβολών.

Κορυφοξήρα

Η κορυφοξήρα είναι η μυκητολογική ασθένεια του ξύλου, που προσβάλλει κυρίως τη λεμονιά, την κιτριά και τη νεραντζιά, και είναι ιδιαίτερα καταστρεπτική λόγω της γρήγορης ξήρανσης των προσβεβλημένων δέντρων. Εκδηλώνεται αρχικά σε νεαρά κλαδιά με απότομο κιτρίνισμα των νευρώσεων των φύλλων, προκαλώντας ξήρανση και πτώση, αφήνοντας χαρακτηριστικά τους μίσχους πάνω στα κλαδιά.

Σε σοβαρές προσβολές, η ξήρανση επεκτείνεται σε κλάδους και βραχίονες από την κορυφή προς τη βάση. Στα αγγεία του προσβεβλημένου ξύλου σχηματίζεται πορτοκαλί έως καστανέρυθρος μεταχρωματισμός. Οι άριστες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη νέων μολύνσεων είναι θερμοκρασίες 20-25οC, ιδιαίτερα με βροχερό καιρό. Συστήνεται προστασία με χαλκούχα μυκητοκτόνα με την έναρξη των φθινοπωρινών βροχών. Στη διάρκεια της βροχερής περιόδου, η επέμβαση αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται αμέσως (24-48 ώρες) μετά από χαλάζι, παγετό ή δυνατό άνεμο, για τον περιορισμό νέων μολύνσεων.

Επίσης, συστήνεται αποφυγή κλαδεμάτων και οργωμάτων από το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές της άνοιξης, ιδιαίτερα στις λεμονιές. Κλάδοι, κορμοί και ρίζες δεν πρέπει να τραυματίζονται με καλλιεργητικές εργασίες κατά τη βροχερή περίοδο. Οι πληγές που τυχόν δημιουργούνται πρέπει να προστατεύονται με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα. Κλαδέματα και καθαρισμοί των δέντρων προτείνεται να γίνονται με ξηρό καιρό την άνοιξη και στην ξηρή περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου, με αφαίρεση, απομάκρυνση και καταστροφή των ξερών βλαστών και κλάδων μαζί με υγιές τμήμα μήκους 15-20 εκ. Τέλος, συστήνεται εκρίζωση και κάψιμο των ξερών δέντρων.