Αυτό το άρθρο είναι 59 μηνών

Συμβουλιο υπουργων: Στις 13 Μαΐου οι μεγάλες αποφάσεις για τη στήριξη των αγροτών

12/05/2020
5' διάβασμα
symvoulio-ypourgon-stis-13-maiou-oi-megales-apofaseis-gia-ti-stirixi-ton-agroton-196910

Οι συνέπειες της πανδημίας στον αγροδιατροφικό τομέα θα μονοπωλήσουν τη συζήτηση που θα έχουν οι υπουργοί Γεωργίας των κρατών-μελών κατά τη διάρκεια του συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί για άλλη μία φορά μέσω τηλεδιάσκεψης την ερχόμενη Τετάρτη, 13 Μαΐου. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και οι προτάσεις που οι ίδιοι οι υπουργοί θα καταθέσουν, προκειμένου να ενισχυθεί η δέσμη έκτακτων μέτρων υπέρ των Ευρωπαίων παραγωγών που έχουν πληγεί περισσότερο.

Μάλιστα, η κροατική προεδρία έχει ετοιμάσει ένα πλάνο, πάνω στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί η συζήτηση των συμμετεχόντων. Ειδικότερα, οι υπουργοί Γεωργίας θα κληθούν να απαντήσουν:

1. Εάν τα μέτρα που έχει εγκρίνει και προτείνει πρόσφατα η Κομισιόν βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, και άρα είναι επαρκή και αποτελεσματικά.

2. Εάν κατά τη γνώμη τους υπάρχουν δράσεις/μέτρα που πρέπει να ληφθούν υπόψη και αν ναι, πώς προτείνουν αυτές οι δράσεις να χρηματοδοτηθούν.

Το ενδιαφέρον φαίνεται πως θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στην τελευταία πρόταση της Κομισιόν για την αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων του ΠΑΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή πρότεινε, επίσημα πλέον, τα κράτη-μέλη που διαθέτουν εναπομείναντα κονδύλια αγροτικής ανάπτυξης να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για να παράσχουν στήριξη σε γεωργούς και μικρές αγροδιατροφικές επιχειρήσεις το έτος 2020. Πρόκειται για την πρόταση που πρώτη είχε αποκαλύψει η «ΥΧ», πριν ακόμη δηλαδή ανακοινωθεί από την ίδια την Κομισιόν, με στόχο την άμεση ανακούφιση των παραγωγών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση: Με βάση την πρόταση, δίδεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να παρέχουν στήριξη έως 5.000 ευρώ ανά παραγωγό και έως 50.000 ευρώ ανά μικρή επιχείρηση. Σημειώνεται, πάντως, ότι η εν λόγω πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο για να εφαρμοστεί.

Ευρωπαϊκά μέτρα

Από την αρχή της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα παρακάτω μέτρα:

✱ Ευελιξία στη χρήση χρηματοοικονομικών μέσων, στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης (δάνεια ή εγγυήσεις για κάλυψη λειτουργικών δαπανών έως 200.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους, όπως πολύ χαμηλά επιτόκια ή ευνοϊκά προγράμματα πληρωμών).

 Αύξηση των προκαταβολών άμεσων ενισχύσεων από 50% σε 70% και πληρωμές αγροτικής ανάπτυξης από 75% σε 85%. Οι δικαιούχοι δύναται να λαμβάνουν αυτές τις προκαταβολές από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά.

 Δυνατότητα υψηλότερης κρατικής ενίσχυσης για γεωργούς και μονάδες μεταποίησης.

 Παράταση κατά έναν μήνα της προθεσμίας για την υποβολή ΟΣΔΕ.

 «Πράσινες διαδρομές» για τη διατήρηση της ροής των τροφίμων στην ΕΕ.

 Κατευθυντήριες γραμμές για τη μετακίνηση των εργατών γης.

 Λιγότεροι επιτόπιοι έλεγχοι προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η φυσική επαφή μεταξύ αγροτών και ελεγκτών και να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος.

 Στο πλαίσιο της ΚΑΠ, ελήφθησαν μέτρα που συμπεριλήφθηκαν στην επενδυτική πρωτοβουλία Coronavirus plus (CRII +), όπως αναβολή της διαδικασίας υποβολής ετήσιων εκθέσεων από τα κράτη-μέλη, και συμφωνίες εταιρικής σχέσης χωρίς τροποποιήσεις.

Πριν λίγες ημέρες εγκρίθηκαν και τα ακόλουθα μέτρα:

✱ Ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για τα γαλακτοκομικά προϊόντα (αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, βούτυρο, τυρί) και για τα προϊόντα κρέατος (βόειο, πρόβειο και αίγειο). Το μέτρο αυτό επιτρέπει την προσωρινή απόσυρση προϊόντων από την αγορά για τουλάχιστον δύο έως τρεις μήνες και κατά μέγιστο πέντε έως έξι μήνες.

✱ Ευελιξία όσον αφορά τα προγράμματα στήριξης της αγοράς για τον οίνο, τα οπωροκηπευτικά, τις επιτραπέζιες ελιές και το ελαιόλαδο, τη μελισσοκομία, καθώς και για το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία (που καλύπτει το γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά).

✱ Προσωρινή παρέκκλιση από τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ για τους τομείς του γάλακτος, της ανθοκομίας και της πατάτας. Οι παρεκκλίσεις αυτές επιτρέπουν στους φορείς εκμετάλλευσης να αυτοοργανώνονται και να εφαρμόζουν μέτρα παρέμβασης στην αγορά στο δικό τους επίπεδο, με σκοπό τη σταθεροποίηση του τομέα τους, στο πλαίσιο της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, για μέγιστη διάρκεια έξι μηνών.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: