Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: «Δεν αρκούν τα εθνικά κονδύλια για τους αγρότες», παραδέχονται κράτη-μέλη

✱ Δραματική έκκληση για χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων ✱ «Αρκούν τα μέτρα, αλλά θα το εξετάσω» η απάντηση Βοϊτσεχόφσκι

Με τα χρήματα από το αποθεματικό κρίσης θα πρέπει προς το παρόν να περιοριστούν τα κράτη-μέλη για τη στήριξη των αγροτών με ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς το αίτημα των 13 κρατών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, για αξιοποίηση των κονδυλίων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έγινε άμεσα αποδεκτό από την Κομισιόν.

Ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, δεσμεύτηκε να εξετάσει με προσοχή το αίτημα, λαμβάνοντας υπόψη τα επιχειρήματα, αλλά και τις δραματικές εκκλήσεις των εθνικών αντιπροσωπειών κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας την Πέμπτη 7 Απριλίου στο Λουξεμβούργο.

Αναμφίβολα, η δέσμευση της Κομισιόν να εξετάσει το αίτημα είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε τις τελευταίες ημέρες τόσο από τα κράτη-μέλη όσο και από ευρωβουλευτές και αγροτικές ενώσεις.

Κι αυτό γιατί μόλις τη Δευτέρα 4 Απριλίου ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι εμφανίστηκε αρνητικός σε νέα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ιταλού ευρωβουλευτή Πάολο ντε Κάστρο, ανέφερε ότι «τα μέτρα που έχει λάβει προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρκούν».

Το αίτημα

Το αίτημα των κρατών-μελών, το οποίο είχε αποκαλύψει από την προηγούμενη εβδομάδα η «ΥΧ», τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια του χθεσινού Συμβουλίου, λαμβάνοντας τη στήριξη της πλειοψηφίας, ακόμη και υπουργών που δεν θα έκαναν χρήση αυτής της δυνατότητας.

Το αίτημα συνυπογράφουν οι Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία και αφορά την άμεση ενεργοποίηση έκτακτου μέτρου προσωρινής στήριξης, στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ ως απάντηση στην τρέχουσα κρίση. «Το μέτρο θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να κάνουν χρήση των διαθέσιμων πόρων στο πλαίσιο των υφιστάμενων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, για τα έτη 2021-2022, προκειμένου να στηρίξουν τους αγρότες και τις ΜμΕ που πλήττονται ιδιαίτερα», σημειώνουν τα κράτη-μέλη, εξηγώντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η λογική του έκτακτου μέτρου αγροτικής ανάπτυξης COVID-19.

«Το μέγιστο ποσό ατομικής στήριξης θα πρέπει να οριστεί όσο το δυνατόν πιο υψηλά», σημειώνουν, «υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική στήριξη στο πλαίσιο αυτού του μέτρου να μην υπερβαίνει το 5% από τη συνολική συνεισφορά του ΕΓΤΑΑ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2021-2022)».

Για την Ελλάδα, το ποσό θα μπορούσε να ανέλθει σε κάτι παραπάνω από 90 εκατ. ευρώ. 

Δεν αρκούν οι εθνικοί πόροι

Δραματική ήταν η έκκληση του υπουργού Γεωργίας της Κύπρου, Κώστα Καδή, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι Κύπριοι αγρότες είναι σε απόγνωση» και πρόσθεσε: «Τι να τους κάνουμε τους πόρους αγροτικής ανάπτυξης, εάν δεν θα έχουμε πια αγρότες;».

Σφυροκόπημα δέχτηκε η Κομισιόν και από την υπουργό της Πορτογαλίας, Μαρία ντο Σέου Αντούνες, η οποία σημείωσε ότι τα ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης προς τους αγρότες «ίσως οδηγήσουν σε ανισορροπίες μεταξύ των κρατών-μελών, διότι η κατανομή των 500 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό κρίσης δεν είναι αναλογική». Η ίδια έκανε ένα βήμα παραπάνω και κάλεσε την Κομισιόν να προχωρήσει στην έγκριση ενός κατ’ αποκοπή ποσού στήριξης των αγροτών ως έκτακτο μέτρο.

«Το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο και πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο την εγκατάλειψη της γεωργικής δραστηριότητας στην Ένωση», τόνισε από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός, Γ. Γεωργαντάς. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα των γεωργών, για να καλυφθεί το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής».

Ο κ. Γεωργαντάς παραδέχτηκε ότι αυτό το μέτρο μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματικό εργαλείο στις κρατικές ενισχύσεις, «οι δυνατότητες των οποίων είναι περιορισμένες σε πολλά κράτη-μέλη, μετά από τη διετή εθνική στήριξη της οικονομίας μας λόγω της πανδημίας. Συνεπώς, η ενωσιακή συνεισφορά μέσω των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης είναι καθοριστικής σημασίας για τη στήριξη των γεωργών».

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι η Ελλάδα αυτό το διάστημα εξετάζει «τη βέλτιστη χρήση των περίπου 38.000 εκταρίων σε αγρανάπαυση, με σκοπό την προώθηση της καλλιέργειας καλαμποκιού και ηλίανθου, καθώς σε αυτά τα προϊόντα στην Ελλάδα υπάρχει υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές».

Το βλέμμα στο υπουργείο Οικονομικών

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της 26.298.105 ευρώ από το αποθεματικό κρίσης της ΚΑΠ, χρήματα δηλαδή από τον ευρωπαϊκό κουμπαρά. Η ενεργοποίηση του αποθεματικού αναμένεται να επικυρωθεί στις 12 Απριλίου από το Συμβούλιο και στις 20 Απριλίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόθεση της Ελλάδας είναι να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίνει η Κομισιόν για εθνική συγχρηματοδότηση, ώστε το συνολικό ποσό να ανέλθει στα περίπου 79 εκατ. ευρώ, το οποίο θα προορίζεται «κυρίως για λιπάσματα», όπως είχε αποκαλύψει πριν από λίγες ημέρες στην «ΥΧ» ανώτατη πηγή του υπουργείου.

Όσο για το πρόγραμμα επιδότησης ζωοτροφών, με βάση το ρεπορτάζ, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη το βράδυ, οι συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών για μεγαλύτερο προϋπολογισμό ήταν ακόμη σε εξέλιξη. Το ΥΠΑΑΤ, υπενθυμίζεται, θέλει να αυξήσει το ποσό των 45 εκατ. ευρώ, το οποίο προορίζεται για τη στήριξη των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών.

Μάλιστα, πέρασε από τη Βουλή τροπολογία, σύμφωνα με την οποία τα χρήματα αυτά θα είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα και θα καθοριστούν επί ποσοστού του τζίρου του 2021. Βέβαια, αναμένεται η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τη διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης. Ο υπουργός, πάντως, δεσμεύτηκε ότι τα χρήματα θα χορηγηθούν πριν από το Πάσχα.

Εγκρίθηκαν τα συμπεράσματα για τη γεωργία δέσμευσης άνθρακα

Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας την Πέμπτη 7 Απριλίου το κείμενο συμπερασμάτων για τη γεωργία δέσμευσης άνθρακα και δη το τμήμα της ανακοίνωσης της Επιτροπής «Βιώσιμοι κύκλοι άνθρακα», που αφορά τη γεωργία και τη δασοκομία, με στόχο την ενθάρρυνση των γεωργικών πρακτικών που συμβάλλουν στη δέσμευση του άνθρακα της ατμόσφαιρας και στην αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος ή τη βιομάζα με βιώσιμο τρόπο.

Στα συμπεράσματα εκτίθενται οι προσδοκίες του Συμβουλίου σχετικά με το πλαίσιο πιστοποίησης για τις απορροφήσεις άνθρακα, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο νομοθετικής πρότασης στο τέλος του έτους.

Επιπλέον, οι υπουργοί αναγνώρισαν ότι είναι σημαντικό να δοθεί οικονομική στήριξη που θα παρέχει επαρκή κίνητρα στους γεωργούς και τους δασοκόμους, συμπληρωματικά προς την ΚΑΠ, τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς πόρους, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι γεωργοί και οι δασοκόμοι να υιοθετήσουν αυτές τις ευνοϊκές για το κλίμα πρακτικές.