Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: Συνάντηση Αυγενάκη – Βοϊτσεχόφσκι για τον υπό επιτήρηση ΟΠΕΚΕΠΕ

Άγνωστο το αν θα ανταποκριθεί η εθνική αντιπροσωπεία στο κάλεσμα Κόκκαλη για παρέμβαση λόγω των εισαγωγών από τρίτες χώρες

Τη διαχείριση κρίσεων στον αγροτικό τομέα, την κατάσταση των αγορών, αλλά και θέματα όπως η καλή μεταχείριση των ζώων και η καινοτομία στα αγροδιατροφικά προϊόντα αναμένεται να συζητήσει στις 27 Μαΐου το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση που θα έχει νωρίτερα το πρωί ο Έλληνας υπουργός, Λ. Αυγενάκης, με τον επίτροπο Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την απόφαση της Κομισιόν να θέσει τον Οργανισμό υπό την επίβλεψή της.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα του Συμβουλίου είναι η τρέχουσα κατάσταση κρίσεων. Σύμφωνα με το σημείωμα της προεδρίας, «είναι προφανής η ανάγκη για μια προληπτική και δομημένη προσέγγιση στη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων. Στόχος αυτής της συζήτησης είναι να βελτιωθεί και να ενισχυθεί η στρατηγική απάντηση της ΕΕ στις γεωργικές κρίσεις, τόσο όσον αφορά την ετοιμότητα όσο και τη διαχείριση κρίσεων, διασφαλίζοντας βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη σταθερότητα για τους αγρότες και τις γεωργικές αγορές». Το Συμβούλιο θα εξετάσει την πρόοδο των συζητήσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, εστιάζοντας παράλληλα στο μέλλον της διαχείρισης κρίσεων, με τις εθνικές αντιπροσωπείες να καλούνται να απαντήσουν σε δύο βασικά ερωτήματα:

✱ Ποιες αλλαγές είναι απαραίτητες στο τρέχον πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων;

✱ Πώς μπορούν οι αγρότες να υποστηριχθούν καλύτερα κατά τη μετάβασή τους σε ανθεκτικές γεωργικές πρακτικές;

Κατάσταση αγορών

Επιπλέον, οι υπουργοί Γεωργίας θα συζητήσουν για άλλη μία φορά την κατάσταση της αγοράς, με φόντο και τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και άλλα θέματα που έχουν τεθεί από κάποιες εθνικές αντιπροσωπείες:

✱ Καλή μεταχείριση των ζώων (σλοβενική αντιπροσωπία).

✱ Απλούστευση και κανονιστικές ρυθμίσεις που ευνοούν την καινοτομία στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων (δανική αντιπροσωπία).

✱ Επισήμανση της χώρας προέλευσης των τροφίμων (γερμανική αντιπροσωπία).

Παρέμβαση για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες ζήτησε ο Κόκκαλης

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από λίγες ημέρες, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλης Κόκκαλης, ζήτησε από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να παρέμβει στο Συμβούλιο για τις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες.

«Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να τρώει τις σάρκες της και να απαιτεί από τις χώρες συγκεκριμένες προδιαγραφές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την παραγωγή των προϊόντων και, ταυτόχρονα, να εισάγονται από τρίτες χώρες προϊόντα στη μισή –και πολύ πιο κάτω- τιμή. Πλήττονται οι Ευρωπαίοι παραγωγοί», σημείωσε χαρακτηριστικά.