Συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνία: Αξιοσημείωτη εξέλιξη η προστασία της φέτας

Συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνία, αξιοσημείωτη εξέλιξη η προστασία της φέτας»

Την άποψη ότι οι παράμετροι της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα σε ΕΕ και Ιαπωνία είναι πολύ καλοί για τα ευρωπαϊκά προϊόντα ΠΓΕ και ειδικότερα για τη φέτα, εξέφρασε η επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σεσίλια Μάλμστρομ. Η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας θεωρείται ότι παρέχει ισχυρότερη προστασία στα προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ από ό,τι οι συμφωνίες εμπορίου με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική.

Λίγο πριν ανακοινωθεί η καταρχήν συμφωνία ΕΕ – Ιαπωνίας, στο πλαίσιο της οποίας εξασφαλίζεται η διαφύλαξη περισσότερων από 200 ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας στα ιαπωνικά εδάφη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Παπαδημητρίου, είχε αποστείλει επιστολή στην επίτροπο Μάλμστρομ, εκφράζοντας την ανησυχία ότι ορισμένα εμβληματικά προϊόντα ΠΓΕ της χώρας μας, όπως η φέτα, ίσως να μην αποσπούσαν πλήρη προστασία. Η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ απάντησε ότι η Ιαπωνία είχε πράγματι δεσμευθεί για τα επίμαχα ελληνικά προϊόντα, τονίζοντας ότι «η χρήση του όρου “φέτα” στην Ιαπωνία είναι αποκλειστικά δεσμευμένη για τους εγκεκριμένους Έλληνες παραγωγούς».

Μάλιστα, η Σεσίλια Μάλμστρομ χαρακτήρισε το κεκτημένο για τη φέτα ως «αξιοσημείωτη εξέλιξη», υπογράμμισε ότι η δέσμευση προστασίας της είναι αμετάκλητη, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο μια τέτοια κατάκτηση θα είναι εύκολο να επαναληφθεί σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με άλλα κράτη.