Συμφωνία συνεργασίας Α. Γεωργιάδη και Μ. Πομπέο στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας

Συμφωνία συνεργασίας Α. Γεωργιάδη και Μ. Πομπέο στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας συμφωνία συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Τη συμφωνία εκ μέρους της Κυβέρνησης των ΗΠΑ υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Mike Pompeo, ενώ παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν από την Ελληνική Κυβέρνηση οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα και την καινοτομία, κ. Χρίστος Δήμας και Εξωτερικών, κ. Κώστας Φραγκογιάννης και από τις ΗΠΑ, ο Υφυπουργός Άμυνας και επικεφαλής Τεχνολογίας κ. Michael Kratsios και ο Πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt.

Με τη συμφωνία, οι δύο χώρες δεσμεύονται να καθιερώσουν μια επίσημη βάση συνεργασίας στον τομέα της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που θα διευρύνει και θα ενισχύσει την διεξαγωγή συνεργατικών δράσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και θα ενθαρρύνει την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της συνεργασίας αυτής προς το οικονομικό και κοινωνικό τους όφελος.

Μιλώντας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης στην τελετή, ο Υφυπουργός, κ. Χρ. Δήμας, αφού καλωσόρισε τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Mike Pompeo και τον Ελληνικής καταγωγής Υφυπουργό Άμυνας και Επικεφαλής Τεχνολογίας, κ. Michael Kratsios, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, την Θεσσαλονίκη, επισήμανε:

«Η Ελλάδα ναι μεν είχε από το 1980 διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ στην έρευνα και την τεχνολογία, ήταν, όμως, ανενεργή και έχριζε επικαιροποίησης. Το περασμένο φθινόπωρο στον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ έθεσα αυτό το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το χειμώνα στην Ουάσινγκτον, με τον Michael Kratsios και το National Science Foundation συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην διεύρυνση και εμβάθυνση της συμφωνίας. Σήμερα υπογράψαμε μια νέα συμφωνία. Θεωρούμε πως αυτή θα συμβάλλει στο να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες γέφυρες μεταξύ των δυο χωρών στις επιστήμες, την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Καθώς υπάρχει πλέον το θεσμικό πλαίσιο, ελπίζουμε βασίμως να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερες  συνεργασίες».