Η συμμετοχή της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στο καινούργιο τριετές έργο Data Bio-Economy

Η συμμετοχή της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στο καινούργιο τριετές έργο Data Bio-Economy

Στην παραγωγή των καλύτερων δυνατών πρώτων υλών, από τη γεωργία, τη δασοκοµία και την αλιεία, για τη βιοµηχανία βιοοικονοµίας, µε σκοπό την παραγωγή τροφίµων, ενέργειας και βιοϋλικών, επικεντρώνεται το καινούργιο τριετές έργο Data Bio-Economy (DataBio) που πρόκειται να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ μαζί με 47 εταίρους από όλη την Ευρώπη. Το έργο είναι εγκεκριμένο υπό τον Horizon 2020.

Πρωταρχικός στόχος του έργου είναι η δηµιουργία µιας υπερσύγχρονης διαλειτουργικής πλατφόρµας, η οποία θα επιτρέπει την ανάκτηση, την επεξεργασία, τον χειρισµό και την οπτικοποίηση των δεδοµένων, απαντώντας στην πρόκληση της εποχής, ήτοι την ενοποίηση του τεράστιου όγκου και των ετερογενών δεδοµένων που προέρχονται από τις γεωργικές µηχανές, τα αλιευτικά σκάφη, τα µηχανήµατα δασοκοµίας, καθώς και από αισθητήρες. Η ανάλυση αυτών των δεδοµένων µπορεί να βοηθήσει τους αγρότες, τους δασοκόµους και τους αλιείς να προσαρµόσουν ανάλογα τις δραστηριότητές τους.

Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθούν πιλοτικά έργα, τα οποία θα αναπτυχθούν στις ακόλουθες περιοχές/συνεταιρισμούς:

Ημαθία- Αγροτικός Συνεταιρισμός VENUS GROWERS, το οποίο θα εφαρμοστεί σε έκταση 10.000ha και θα αφορά την καλλιέργεια ροδάκινων.

  • Χαλκιδική- YiannisOliveGrove, το οποίο θα εφαρμοστεί σε έκταση 600ha και θα αφορά την καλλιέργεια ελαιόδεντρων.
  • Κόρινθος- Πήγασος Αγροδιατροφή Αγροτικός Συνεταιρισμός, το οποίο θα εφαρμοστεί σε έκταση 3.000ha και θα αφορά την καλλιέργεια σταφυλιών.
  • Λάρισα- Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελασσόνας το οποίο θα εφαρμοστεί σε έκταση 2.500ha και θα αφορά την καλλιέργεια αραβόσιτου.

    Παράλληλα, θα αναπτυχθούν πιλοτικές δράσεις σε μια έκταση 50.000ha στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδας, η οποία θα αφορά τις καλλιέργειες ξερών φασολιών και ροδάκινων.

Ειδικότερα µέσω αυτών των πιλοτικών έργων θα επιχειρηθεί η εφαρµογή καινοτόµων µεθόδων και εργαλείων γεωργίας ακριβείας, όπως αποµακρυσµένη διάγνωση και εκτίµηση ασθενειών των φυτών µε βάση την επεξεργασία των δορυφορικών εικόνων, σύστηµα προειδοποίησης καιρικών συνθηκών, παροχή αυτοµατοποιηµένων συστηµάτων άρδευσης, αξιοποιώντας αποτελεσµατικά τους υδάτινους πόρους, υποστήριξη αποτελεσµατικής γονιµοποίησης του εδάφους και πρακτικών ψεκασµού συµβατών µε τις ειδικές ανάγκες της εκµετάλλευσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου