Συμπληρώνεται η εικόνα, όλα δείχνουν ποιότητα στο μαλακό σιτάρι

Οι μύλοι περιμένουν σιτάρι με ειδικό βάρος κοντά στο 80άρι

Σε φουλ ρυθμούς μπήκε η συγκομιδή στο μαλακό σιτάρι. Μέρα με τη μέρα τα αλώνια δείχνουν ικανοποιητικές αποδόσεις και θετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στο προϊόν. Στα Γρεβενά, την «καρδιά» του μαλακού, η έκβαση των αλωνισμών είναι ομαλή, ενώ τα μηνύματα από άλλες περιοχές (Κοζάνη, Ροδόπη) είναι εξίσου ενθαρρυντικά.

Εκπρόσωποι μύλων, αγρότες, αλλά και έμποροι συμφωνούν ότι φέτος η χρονιά έχει ξεκινήσει σε διαφορετικές βάσεις σε σχέση με πέρσι. Εάν, μάλιστα, ο καιρός συνεχίσει να συμμαχεί με τους παραγωγούς και δεν έρθουν βροχές, η πεποίθηση ότι σημαντικές ποσότητες θα μπορέσουν να δοθούν σε τιμές άνω των 17 λεπτών κρίνεται ως απόλυτα βάσιμη.

Η φετινη χρονιά έχει ξεκινήσει σε διαφορετικές βάσεις και με τη βοήθεια του καιρού δημιουργείται η πεποίθηση ότι σημαντικές ποσότητες θα μπορέσουν να δοθούν σε τιμές άνω των 17 λεπτών

Πολύ περισσότερο το ελληνικό αλεύρι φέτος

Την πεποίθηση ότι το αλευροποιήσιμο σιτάρι θα επανέλθει στις συνήθεις ποσότητες που προμηθεύονται οι μύλοι επιβεβαιώνουν καθημερινά τα σιτάρια που συλλέγονται στη Δυτική Μακεδονία. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων, Δημήτρης Χαλάτσογλου, «επιβεβαιώνονται ημέρα με την ημέρα οι θετικές ενδείξεις που έχουμε από την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι παραγωγές από Γρεβενά είναι καλές, αυτήν τη στιγμή που ακόμα κόβουμε στην περιοχή βλέπουμε συχνά αποδόσεις στα 400 και στα 500 κιλά/στρέμμα. Η πληροφόρηση που έχουμε από Έβρο είναι για παρόμοια μεγέθη. Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, πληροφορούμαστε για ειδικά βάρη που αγγίζουν ακόμα και το 80%. Ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία, έχουμε ποιοτικά σιτάρια με πρωτεΐνη 12% ή παραπάνω και γλουτένη από 29% έως 32%».

Ποια χαρακτηριστικά δίνουν διαβατήριο για τους μύλους

Μιλώντας στην «ΥΧ» ο έμπορος από τη Λάρισα, Διονύσης Μπαλούκας, ανέφερε: «Τα σχόλια είναι θετικά για το μαλακό σιτάρι. Στη Δυτική Μακεδονία, όπου έχουν μπει στις περισσότερες περιοχές για αλώνισμα, μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι οι αποδόσεις τοποθετούνται σε 200 κιλά/στρέμμα επιπλέον σε σχέση με τις περσινές. Πριν από μερικές ημέρες, ξεκίνησε να αλωνίζει η Νεάπολη Βοΐου (Κοζάνη) και η Καστοριά.

Εκτιμούμε ότι προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Οι ποιοτικές προδιαγραφές είναι, επίσης, καλές, αρκεί να μας φυλάξει ο Θεός να μην έχουμε βροχές το επόμενο διάστημα. Αναφορικά με την τιμή, κινούμαστε από 15 έως 17 λεπτά στον παραγωγό. Ποιοτικό θεωρούμε το σιτάρι με πρωτεΐνη από 12% και πάνω, αν και το 13% -13,5% είναι φέτος εφικτό. Στο ειδικό βάρος, το 78% είναι το «κατώφλι» για τα καλά μαλακά» (σ.σ. που θα πάνε στους μύλους).

Έμεινε στις αποθήκες περσινό καλό σιτάρι

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Γρεβενών, Ευθύμης Σαράντης, μέσα από την κομπίνα όπου αλώνιζε δήλωσε ότι «οι πρώτοι έλεγχοι των σιτηρών μάς δείχνουν καλές πρωτεΐνες και καλές γλουτένες. Αν και δεν θυμάμαι τα ακριβή στοιχεία με λεπτομέρειες, μιλάμε για πάρα πολύ καλή ποιότητα που προσεγγίζει το άριστο». Ο ίδιος σχολίασε και τα δεδομένα της αγοράς: «Πέρσι που οι τιμές δεν ήταν τόσο καλές, όσοι μπόρεσαν κράτησαν το σιτάρι στις αποθήκες.

Είναι πολύς κόσμος που αποθηκεύει, άλλωστε το καθεστώς πληρωμής μας προβλέπει ανοιχτές τιμές. Περιμένουν, πλέον, να ανακτήσει τον βηματισμό του το κράτος μετά τις εκλογές, ώστε να διερευνήσουμε και ένα ζήτημα με προσβολή χωραφιών από μύκητες που μας απασχολεί όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια».

ΕΕ: Περιορισμένη η ζημιά στις αποδόσεις

Εν μέρει καθησυχαστικοί παρουσιάζονται οι ειδικοί, αναφορικά με τις επιπτώσεις του κύματος καύσωνα που σάρωσε τη Γαλλία τις προηγούμενες μέρες, με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών να καταγράφεται στις 28 Ιουνίου (46 βαθμοί Κελσίου). Παρ’ όλα αυτά, τόσο η εταιρεία συμβούλων Refinitiv Agriculture Research, όσο και το ερευνητικό κέντρο JRC της Κομισιόν βλέπουν περιορισμένες απώλειες στις στρεμματικές αποδόσεις σε Γαλλία και λοιπές κεντρικές και βόρειες χώρες.

Ορισμένοι αναλυτές τοποθετούν τη φετινή παραγωγή μαλακού σιταριού σε περισσότερους από 140 εκατομμύρια τόνους, επίδοση κατά πολύ υψηλότερη σε σχέση με τα 129 εκατομμύρια τόνους που είχαν συγκομιστεί πέρσι εξαιτίας της γενικευμένης ξηρασίας.

Τούτων λεχθέντων, η Βόρεια Γαλλία εκτιμάται ότι χτυπήθηκε σημαντικά από τις υψηλές θερμοκρασίες και, τις τελευταίες ημέρες, ο καύσωνας υποχώρησε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ήσσονος σημασίας θεωρούνται οι επιπτώσεις του καύσωνα στη Γερμανία, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Πολωνία.

Στη Μεγάλη Βρετανία, το σιτάρι διέφυγε τον καύσωνα και παραμένει σε καλή κατάσταση, γεγονός που σημαίνει ότι, καιρού επιτρέποντος, οι αποδόσεις θα είναι ανώτερες του μέσου όρου. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι σε πρόσφατη έκθεσή του το JRC της Κομισιόν επισημαίνει ότι μέσες τιμές θερμοκρασίας, όπως αυτές που καταγράφτηκαν αυτές τις μέρες στις ανωτέρω χώρες (άνω των 35 βαθμών Κελσίου), συνήθως παρατηρούνται στις χώρες της Νότιας Μεσογείου.

Με αυτόν τον τρόπο, το JRC κρούει ουσιαστικά το καμπανάκι για την απειλή της κλιματικής αλλαγής, που χρονιά με τη χρονιά κάνει την παρουσία της όλο και πιο αισθητή στην Ευρώπη.