Συμπύρηνο Ροδάκινο: Χωρίς τιμή θα ξεκινήσουν, για άλλη μία χρονιά, τις παραδόσεις οι παραγωγοί

Στην πεπατημένη της έναρξης της σεζόν για το συμπύρηνο, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η τιμή του στους παραγωγούς, κινείται και φέτος η βιομηχανία κομπόστας. Και αυτό, σε μια χρονιά που υπάρχουν επιπλέον προϋποθέσεις, όπως τονίζουν εκπρόσωποι των ροδακινοπαραγωγών, για αύξηση της τιμής που εισπράττουν για το προϊόν τους, η οποία παραμένει καθηλωμένη δεκαετίες στα ίδια επίπεδα.

Αυτές είναι η μειωμένη και καλής ποιότητας παραγωγή και η αυξημένη ζήτηση προϊόντων με μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης που δημιουργεί η υγειονομική κρίση, κάτι το οποίο, άλλωστε, κατέδειξε και το ταχύτερο άδειασμα των αποθεμάτων που προορίζονται για τη λιανική μέσα στο lockdown και τα οποία αποτελούν περίπου το 70% της παραγωγής, επιφέροντας επιτάχυνση των ταμειακών ροών.

Στον αντίποδα, οι βιομήχανοι επικαλούνται στο τέλος Ιουνίου αποθέματα ισόποσα με εκείνα της περσινής χρονιάς, εξαιτίας των αυξημένων στοκ που δημιούργησε το πάγωμα της Horeca και κάνουν λόγο για «κουμπωμένη» αγορά που καθιστά δύσκολο τον προγραμματισμό των μονάδων μεταποίησης.

«Το συμπύρηνο ροδάκινο είναι το μοναδικό αγροτικό προϊόν που για περισσότερα από 30 χρόνια πληρώνεται στον παραγωγό με την ίδια τιμή, η οποία διαφοροποιείται κατά ένα λεπτό πάνω ή κάτω, ενώ στο ίδιο διάστημα τα κόστη έχουν υπερδιπλασιαστεί. Επιβάλλεται ο παραγωγός να εισπράξει τουλάχιστον 30 λεπτά, μια τιμή που θα του επιτρέψει να επιβιώσει και να μπορεί να καλλιεργεί και να παραδίδει την ποιοτική πρώτη ύλη που εύλογα ζητάει η βιομηχανία», υπογράμμισε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, Χρήστος Βοργιάδης, μας είπε: «Η τιμή πρέπει να αυξηθεί αναλόγως της μείωσης της παραγωγής, βάσει του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης. Η παραγωγή εκτιμούμε ότι είναι μειωμένη κατά μέσο όρο στο 30%-35%, με επιμέρους απώλειες στις ποικιλίες, που φτάνουν μέχρι και το 70%, και μάλιστα με ζημιές από τον παγετό, οι οποίες δεν αποζημιώνονται, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Η τιμή θα πρέπει να διαμορφωθεί αντίστοιχα 30% πάνω από την περσινή».

«Έφυγαν» 1 εκατ. χαρτοκιβώτια περισσότερα από πέρσι, παρά το πάγωμα της Ηoreca

Την ίδια στιγμή, πάντως, που η βιομηχανία κρατάει κλειστά τα χαρτιά της για το θέμα της τιμής της πρώτης ύλης, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι οι συζητήσεις της βιομηχανίας με τους υποψήφιους πελάτες του εξωτερικού για τη νέα εμπορική σεζόν γίνονται επί τιμών υψηλότερων κατά 10%-15% σε σχέση με πέρσι. «Δύσκολο» χαρακτήρισε τον προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά από την πλευρά των κονσερβοποιών ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, μιλώντας στην «ΥΧ». «Με την έναρξη της παραγωγής θα έχουμε περισσότερα στοιχεία και θα γίνει γνωστή κάποια τιμή. Είναι πολύ “κουμπωμένη” η αγορά», είπε χαρακτηριστικά.

«Το 2019 η παραγωγή ήταν κατά 1 εκατ. χαρτοκιβώτια περισσότερη από του 2018. Δεδομένων των αυξημένων ροών Μαρτίου-Απριλίου στα μισόκιλα και στα μονόκιλα και του παγώματος των φορτώσεων στις μεγάλες συσκευασίες, περιμένουμε στο τέλος Ιουνίου να έχουμε αποθέματα όσο και τα περσινά, το οποίο σημαίνει 3-3,5 εκατ. χαρτοκιβώτια τελικού προϊόντος ή 60.000 τόνους σε ισοδύναμο πρώτης ύλης», τονίζει.

Ενόψει της νέας σεζόν, ανέφερε ότι όσον αφορά τις μικρές συσκευασίες, ο κλάδος προγραμματίζεται να παράξει τα περσινά επίπεδα, ίσως και λίγο παραπάνω, αλλά εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με το κατά πόσο αυτό θα μπορέσει να καλύψει τη μείωση της ζήτησης για τις μεγάλες συσκευασίες οι οποίες αποτελούν το 30% της παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κώστας Αποστόλου εκτιμά ότι παραγωγικά «πάμε σε μια ομαλή χρονιά, με τα ροδάκινα μειωμένα σε αριθμό κατά 10%-15% (σ.σ.: διαφοροποιούμενος από τις εκτιμήσεις των παραγωγών), αλλά μεγαλύτερα. Η αύξηση του μεγέθους θα ισοφαρίσει την απώλεια σε τόνους. Αυτό σημαίνει επιπλέον ότι όταν είναι κανονικό το φρούτο, δουλεύουν καλύτερα τα εργοστάσια».