Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: Τελευταίες πινελιές για την απλοποίηση της ΚΑΠ

Εκτενής διάλογος για τις ανταλλαγές σπόρων – Η πολωνική προεδρία εγκαταλείπει την πρότασή της για απόσυρση του άρθρου 30
02/07/2025
7' διάβασμα
symvoulio-ypourgon-georgias-teleftaies-pinelies-gia-tin-aplopoiisi-tis-kap-356831

Γεμάτη ήταν η ατζέντα του τελευταίου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της πολωνικής προεδρίας στην ΕΕ. Κατά τις δύο ημέρες συνεδρίασης, στις 23 και 24 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί απασχολήθηκαν κυρίως με το πακέτο απλοποίησης της τρέχουσας ΚΑΠ, που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ πριν από τη 15η Οκτωβρίου, οπότε και λήγει το τρέχον οικονομικό έτος της ΕΕ.

Ουσιαστικά, τα περισσότερα κράτη-μέλη το υποστήριξαν, ενώ ο Δανός υπουργός τόνισε τη σημασία της απλοποίησης και για την ΚΑΠ μετά το 2027. Ο Έλληνας υπουργός, Κώστας Τσιάρας, χαιρέτισε την πρόταση της Κομισιόν για την απλοποίηση της ΚΑΠ, επισημαίνοντας την ανάγκη για λιγότερη γραφειοκρατία και πιο ευέλικτους μηχανισμούς στήριξης.

Τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της ετήσιας εκκαθάρισης επιδόσεων, της αναθεώρησης στον τρόπο υπολογισμού της απώλειας εισοδήματος και της ενίσχυσης των βιολογικών παραγωγών, ενώ υπογράμμισε ότι οι ad hoc λύσεις διαχείρισης κρίσεων πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε σταθερά εργαλεία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.

Ενημέρωση από Χάνσεν

Την πρώτη ημέρα των συνεδριάσεων, μετέβη στο Λουξεμβούργο ο επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων, Κριστόφ Χάνσεν, προκειμένου να ενημερώσει τους υπουργούς για την πρόοδο σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις για την επόμενη ΚΑΠ, τις εμπορικές συμφωνίες με τις άλλες χώρες του κόσμου και με την εφαρμογή της τρέχουσας ΚΑΠ.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε: «Ζήτησα μία γρήγορη πολιτική συμφωνία για τον κανονισμό απλοποίησης omnibus της ΚΑΠ, ιδανικά πριν από τον Οκτώβριο. Είναι σημαντικό, διότι θέλουμε να ανακουφίσουμε τους αγρότες από τα (σ.σ. γραφειοκρατικά) βάρη για το επόμενο ημερολογιακό έτος. Προσδοκούμε ότι με την πρόταση κανονισμού, θα μειώσουμε τα διοικητικά βάρη σε επίπεδο ΕΕ κατά 1,6 δισ. ευρώ ετησίως και σε εθνικό επίπεδο κατά 210 εκατ. ευρώ ετησίως». Επίσης, είπε ότι «έως και το 3% των ετήσιων πληρωμών θα μπορούν να διατεθούν για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές».

Εμπορικές συμφωνίες και ΗΠΑ

Αφού αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Ιαπωνία με πάνω από 100 εταιρείες αγροδιατροφής –συμμετοχή ρεκόρ– προερχόμενες από 22 κράτη-μέλη, ο κ. Χάνσεν είπε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον οφείλεται εν μέρει και στις τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ιδιαίτερη προσοχή έδωσαν οι υπουργοί στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και την Ουκρανία και στην οριστικοποίηση της συμφωνίας Mercosur.

Συζήτησαν την ανάγκη να εργαστούν για την κατάρτιση ενός καταλόγου γενικών αρχών, που θα διέπουν τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες στον τομέα της γεωργίας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισαν τη σημασία, αφενός, της διαφοροποίησης των εμπορικών σχέσεων για την προώθηση νέων εξαγωγικών ευκαιριών και τη μείωση των κρίσιμων εξαρτήσεων και, αφετέρου, των μηχανισμών διασφάλισης που προστατεύουν τις ευαίσθητες αγορές και της επίτευξης μιας καλής ισορροπίας μεταξύ επιθετικών και αμυντικών συμφερόντων.

Όσον αφορά την αλλαγή της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ, οι υπουργοί τόνισαν τη σημασία αυτής της σχέσης και ζήτησαν μια συμφωνία που θα είναι επωφελής και για τα δύο μέρη, χωρίς να διακυβεύονται τα αντίστοιχα πρότυπα ασφάλειας και βιωσιμότητας των τροφίμων, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Επιτροπής για την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.

Ευζωία ζώων

Κατά τη συνέντευξη Tύπου του Πολωνού υπουργού Γεωργίας, Czesław Siekierski, ο προεδρεύων του Συμβουλίου πέρασε εν τάχει τα θέματα αλιευτικής πολιτικής που συζητήθηκαν τη δεύτερη μέρα. Έμεινε αρκετά στο θέμα της ευζωίας των ζώων κατά τη μεταφορά: «Πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα με μεγάλη σημασία. Η υφιστάμενη νομοθεσία ισχύει εδώ και 20 χρόνια. Τότε ήμουν ευρωβουλευτής», λέει ο κ. Siekierski και συμπληρώνει: «Ήδη, από τότε ήταν αμφιλεγόμενη. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν θετικές εξελίξεις και αλλαγές στον τομέα της προστασίας και της ευζωίας των ζώων. Παρ’ όλα αυτά, η κοινή γνώμη, ειδικά στον τομέα της μεταφοράς, πιστεύει ότι οι συνθήκες δεν είναι αρκετά καλές. Χρειαζόμαστε κανονιστικές ρυθμίσεις για τη μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις. Όλοι ενδιαφέρονται για αυτό το κομμάτι και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν πολλές βελτιώσεις».

Φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό

Ο κ. Siekierski στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της πρότασης κανονισμού της ΕΕ για το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό. «Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, αλλά στις σημερινές συνθήκες, για παράδειγμα ξηρασίας, τα φυτά αντιμετωπίζουν προκλήσεις κατά την ανάπτυξή τους. Επίσης, σε πολλές περιοχές του κόσμου θα πρέπει να αυξήσουμε τις αποδόσεις των καλλιεργειών ακόμα και κατά 70%-80%, καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός, εξελίσσεται η διατροφή και αυξάνεται η κατανάλωση κρέατος. Βέβαια, τα προϊόντα φυτικής προέλευσης γίνονται όλο και πιο δημοφιλή», σημείωσε.

Το επόμενο θέμα στην ατζέντα ήταν οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGT), τις οποίες χαρακτήρισε «διαφορετικούς τρόπους ανάπτυξης νέων ποικιλιών φυτών», έτσι ώστε να δημιουργηθούν φυτά, για παράδειγμα, ανθεκτικά στις έντονες κλιματικές μεταβολές και στις ασθένειες. «Αυτό θα αυξήσει τη διατροφική μας επάρκεια», υποστήριξε ο Πολωνός υπουργός και πρόσθεσε ότι «θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στις σημερινές προκλήσεις. Έχουμε κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο στην ανακάλυψη νέων γονιδιωματικών τεχνικών. Σε προηγούμενες προεδρίες είχαμε εκφράσει πολλοί τις επιφυλάξεις μας για τις πατέντες. Δεν θέλαμε η κατοχύρωση πατεντών να περιορίζει την πρόσβαση σε μικρότερες οργανώσεις και εταιρείες. Χάρη στον συμβιβασμό μεταξύ των κρατών-μελών, προχωρήσαμε σε έναν κοινό τόπο».

Ανταλλαγές σπόρων

Μεγάλη διαμάχη έχει ξεσπάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το άρθρο 30 της πρότασης κανονισμού. Το συγκεκριμένο άρθρο επιτρέπει τις (δωρεάν) ανταλλαγές σπόρων φυτών μεταξύ των παραγωγών με κάποιους περιορισμούς, όπως το να μην είναι κατοχυρωμένες ποικιλίες από κάποια εταιρεία στον διεθνή κατάλογο ποικιλιών φυτών.

Όμως, πριν από λίγες εβδομάδες, κατά την εσωτερική διαβούλευση των ευρωπαϊκών οργάνων, η πολωνική προεδρία πρότεινε την κατάργηση του άρθρου 30, πράγμα στο οποίο αντιτίθενται με επίσημη ανακοίνωσή τους δεκάδες οργανώσεις παραγωγών παραδοσιακών ποικιλιών, μεταξύ των οποίων και ελληνικές, όπως ο Αιγίλοπας. Η συζήτηση στο Λουξεμβούργο για το θέμα ήταν εκτενής και το συμπέρασμα ήταν ότι, πιθανότατα, θα παραμείνει το άρθρο 30 και θα γίνει εκτενέστερη διαβούλευση για το θέμα.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: