Συνάντηση με τον Γ. Γεωργαντά ζητούν οι κτηνοτρόφοι του Τυρνάβου

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά απέστειλε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Τυρνάβου, Ζήσης Παρλίτσης με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται στον κτηνοτροφικό κλάδο, ζητώντας συνάντηση για την συζήτηση και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.Στην επιστολή του προς τον κ. Γεωργαντά ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Τυρνάβου αναφέρει μεταξύ άλλων:

“(…)Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος του Δήμου Τυρνάβου αποτελεί έναν εκ των μεγαλύτερων Κτηνοτροφικών Συλλόγων της χώρας μας, καθώς απαριθμεί σχεδόν 1.100 ενεργά μέλη. Το σύνολο των μελών μας κινδυνεύει να καταρρεύσει οικονομικά καθώς αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο κόστος παραγωγής των προϊόντων μας, το οποίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν ανέλθει σε απαγορευτικό πλέον κόστος και συγκεκριμένα σας αναφέρω ότι :

  • η τιμή αγοράς του καλαμποκιού, σε τιμές παραγωγού, ανέρχεται στα 38 με 40 λεπτά , όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 18 λεπτά.
  • η τιμή αγοράς του τριφυλλιού, σε τιμές παραγωγού, ανέρχεται στα 35 με 40 λεπτά , όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 16 – 18 λεπτά.
  • η τιμή αγοράς των φυραμάτων ανέρχεται στα 45 λεπτά , όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 30 λεπτά.
  • η τιμή αγοράς της σόγιας ανέρχεται στα 70 λεπτά , όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 40 λεπτά.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των κτηνοτρόφων, εξήγγειλε επιδότηση για τις κτηνοτροφικές μονάδες µε 7% επί του τζίρου τριμήνου για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2022 το οποίο εσείς , μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, επεκτείνατε και για την περίοδο Οκτωβρίου –Δεκεμβρίου του 2021. Δεδομένου ότι η εφαρμογή του ανωτέρου μέτρου θα επιστρέψει ως ενίσχυση στους παραγωγούς το Φθινόπωρο του 2022, δεν παρέχει την άμεση και επείγουσα στήριξη που απαιτούν οι τωρινές και άμεσες ανάγκες του κλάδου λόγω των υπέρογκων αυξήσεων κυρίως των ζωοτροφών, του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου.

Ως Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου του Δήμου Τυρνάβου ζητώ την εφαρμογή του ανωτέρου μέτρου, αλλά ενισχυμένου, δηλαδή το 10% βάσει των στοιχείων του συνολικού τζίρου του έτους, καθώς έτσι εξασφαλίζεται η δίκαιη εφαρμογή του αφού ανταποκρίνεται στον πραγματικό κύκλο εργασιών των μονάδων για το σύνολο των παραγωγών, ενώ ταυτόχρονα δύναται να καλύψει άμεσα το υψηλό κόστος παραγωγής που απειλεί την επιβίωση του κλάδου μας, ή εναλλακτικά προτείνεται η επιδότηση 20€/αιγοπρόβατο.(…)”

Πηγή: ertnews.gr