Συνάντηση της Λ. Μενδώνη με τον επίτιμο πρόεδρο της ΕΔΟΑΟ Ιω. Μπουτάρη, για το Τατόι

Με τον Γιάννη Μπουτάρη, επίτιμο πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), συναντήθηκε εκ νέου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο του συντονιστικού ρόλου του ΥΠΠΟΑ στο θέμα της αξιοποίησης του Κτήματος Τατοΐου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «μετά την ανακοίνωση της Μελέτης Βιωσιμότητας του π. βασιλικού κτήματος στο Τατόι και της ευρείας αποδοχής της οποίας έτυχε», όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι δυνατότητες και η οικονομική προοπτική της ανάπτυξης των αγροτικών χρήσεων στο Κτήμα Τατοΐου. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε ότι η δημιουργία ενός αμπελώνα διάσωσης και μελέτης του μεγάλου πλούτου των ελληνικών ποικιλιών, της «Κιβωτού του Αμπελώνα», όπως τον ονόμασε ο Γιάννης Μπουτάρης, είναι θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού.

Η ανάπτυξη αγροτικών χρήσεων μέσα στο κτήμα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη βιωσιμότητα του Τατοΐου με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων από την πώληση και την χρήση των προϊόντων στο κτήμα και στους χώρους φιλοξενίας, όπως στα εστιατόρια και το ξενοδοχείο, όπως σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. «Έχουμε κατοχυρώσει τα εμπορικά σήματα των προϊόντων του κτήματος, κατά την περίοδο της λειτουργίας του, προκειμένου στη συνέχεια να διατεθούν όπως αποφασιστεί από τον φορέα που θα αναλάβει την διαχείριση του κτήματος, μετά την αξιοποίησή του. Δεδομένου ότι προγραμματίζεται η αποκατάσταση του κτηρίου του παλαιού Οινοποιείου θα εξεταστεί πώς θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτή, η ΕΔΟΑΟ, αλλά και οι δυνατότητες του χώρου για δημιουργία πωλητηρίου των παραγόμενων στο κτήμα κρασιών, αλλά και ως σημείο οινογνωσίας», επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μπουτάρης δήλωσε: «Συναντηθήκαμε σήμερα με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με αντικείμενο την ενημέρωση για την εξέλιξη της ένταξης της “Κιβωτού του Ελληνικού Αμπελώνα” στο συνολικό σχέδιο αξιοποίησης του Κτήματος Τατοΐου. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό επίπεδο. Η προοπτική της ολοκλήρωσης της “Κιβωτού του Ελληνικού Αμπελώνα” για τη διάσωση και μελέτη όλων των ελληνικών ποικιλιών σταφυλιού δίνει μεγάλη ικανοποίηση στον κλάδο. Επιπλέον με την επικείμενη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανό ελπίζουμε ότι θα τεθούν και θα συζητηθούν όλα τα τεχνικά θέματα της “Κιβωτού του Ελληνικού Αμπελώνα”, που είναι και ο βασικός στόχος και η επιδίωξη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ