Συνάντηση για τον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου στο Μπακού

Συνάντηση για τον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου στο Μπακού

Η πρόοδος της υλοποίησης του Νοτίου Διαδρόμου, που θα μεταφέρει μέχρι το τέλος του 2020 φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, συζητήθηκε στην 6η Υπουργική Σύνοδο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Southern Gas Corridor-SGC) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μπακού.

Τμήμα του νότιου διαδρόμου είναι ο αγωγός TAP που ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη 13 χωρών, στελέχη των ενεργειακών εταιρειών που εμπλέκονται στο έργο (BP, Botas, Snam, κλπ.) ενώ σε υψηλόβαθμο επίπεδο εκπροσωπήθηκαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος περιέγραψε την εθνική ενεργειακή και κλιματική στρατηγική της Ελλάδας, καθώς και τον ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου μετάβασης προς ένα ενεργειακό σύστημα που θα βασίζεται όλο και περισσότερο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο υφυπουργός ανέλυσε τα projects που «κουμπώνουν» με τον Νότιο Διάδρομο και προωθούν τον στόχο για διαφοροποίηση των οδεύσεων και των πηγών φυσικού αερίου, όπως είναι ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB, ο σταθμός επαναεριοποίησης LNG της Αλεξανδρούπουλης (FSRU), η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας και ο αγωγός East Med.

Τέλος, ο κ. Θωμάς ανέδειξε την ανάγκη όλες οι χώρες που λαμβάνουν μέρος στον Νότιο Διάδρομο και το διευρυμένο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, να συνεχίσουν την συμμετοχή τους σε αυτό και τα επόμενα χρόνια ώστε να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν από κοινού το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, προάγοντας την χρήση νέων τεχνολογιών, όπως το βιοαέριο και το υδρογόνο. «Πρέπει να παραμείνουμε μπροστά από τις εξελίξεις, ώστε να επιτύχουμε μια σημαντική συνεισφορά στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και όλων των Συμμετεχόντων χωρών», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ