Συνάντηση με παραγωγικούς φορείς της Λέσβου είχε ο Αλ. Τσίπρας

Στη Σκάλα Καλλονής με τους ψαράδες, στη Στύψη με ελαιοπαραγωγούς και τον τοπικό συνεταιρισμό, στο Μανταμάδο και το τυροκομείο του Μυστακέλλη με τους μεταποιητές παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων, συναντήθηκε τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη και τον βουλευτή Λέσβου Γ. Μπουρνού.

Στους ψαράδες τόνισε ότι το επάγγελμά τους πρέπει να γίνει ορατό και ότι ο στόχος είναι η προστασία του κόλπου της Καλλονής, τόσο από τα ιδιωτικά συμφέροντα, όσο και από κάθε άλλη ενέργεια που μπορεί να τον υποβαθμίσει περιβαλλοντικά και παραγωγικά.

Από τη Στύψη, με τους ελαιοπαραγωγούς και τον δυναμικό τους συνεταιρισμό, ζήτησε να ενισχυθούν οι συνεταιρισμοί και η τυποποίηση του προϊόντος, ώστε η προστιθέμενη αξία του ελαιολάδου να μένει στον τόπο και τους παραγωγούς.

Στο Μανταμάδο διατύπωσε τηn ανάγκη να προφυλαχθούν τα εξαιρετικά τυροκομικά ΠΟΠ προϊόντα του νησιού από τις απομιμήσεις, να βοηθηθεί η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα του κλάδου στην έρευνα, στην ανάπτυξη γνώσης, καινοτομίας και να αρθούν οι περιορισμοί που βάζει η νησιωτικότητα στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, πράγμα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε θεσπίζοντας το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Τέλος, για τον εμβληματικό συνεταιρισμό Μεσοτόπου, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του οποίου συναντήθηκε ο Στ. Αραχωβίτης, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να αποκατασταθούν οι ζημιές και να υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση.

Στην ευρεία σύσκεψη με αυτοδιοικητικούς και φορείς της Λέσβου, με την οποία ολοκλήρωσε την περιοδεία του στο νησί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, ο  Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Επέλεξα να συναντήσω αλιείς, να συναντήσω τυροκόμους, να συναντήσω ελαιοπαραγωγούς, δηλαδή σχεδόν όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα. Είναι εξαιρετικής σημασίας η ανάγκη της τυποποίησης του προϊόντος, είναι εξαιρετικής σημασίας η ανάγκη της στήριξης της συνεταιριστικής παραγωγής. Έχετε το προνόμιο να έχετε αυτά τα θαυμάσια τυριά (φέτα, λαδοτύρι, κασέρι) που έχουν προστασία ΠΟΠ».

Ο Αλ. Τσίπρας συνόψισε: «η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής θα υπάρξει αν δούμε ένα συντονισμένο σχέδιο προστασίας της απέναντι στη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις, που θα δημιουργήσει συνθήκες ρευστότητας και στήριξης στον παραγωγό και επιδοτήσεις για να μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν την παραγωγή τους, και ταυτόχρονα από την προσπάθεια να ρυθμιστούν οι τιμές στην αγορά. Έχει ακριβύνει πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, ιδίως οι τιμές στις ζωοτροφές είναι στα ύψη, ενώ οι τιμές τόσο στο λάδι όσο και στο γάλα είναι πάρα πολύ χαμηλές». 

Όμως, τα θέματα ανάπτυξης και οργάνωσης του αγροτικού τομέα των νησιωτικών περιοχών, όπως είναι η Λέσβος, ή ορεινών περιοχών στην υπόλοιπη χώρα, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εφαρμόζοντας οριζόντιες πολιτικές, κι αυτό η κυβέρνηση της Ν.Δ δεν μπορεί και δεν θέλει να το καταλάβει.

Είναι φανερό ότι από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ένα τέτοιο σχέδιο και όραμα απουσιάζει, κι αυτό το κενό προσπαθεί να το καλύψει με τη διαχείριση των κονδυλίων της Ε.Ε και με τις πελατειακές σχέσεις στον αγροτικό χώρο. Αυτό όμως είναι το αποτυχημένο μοντέλο του χθες που έχει δημιουργήσει τα αδιέξοδα στον αγροτικό τομέα, φέρνοντας σε απόγνωση τους Έλληνες αγρότες.

Ο Στ. Αραχωβίτης δήλωσε με τη σειρά του: «Η νέα ΚΑΠ πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της ελληνικής γεωργίας. Να είναι η ευκαιρία ώστε να θωρακιστεί η παραγωγή απέναντι σε κρίσεις, όπως η κλιματική και διάφορες οικονομικές κρίσεις. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο να προκύψει μέσα από διαβούλευση με τις παραγωγικές δυνάμεις, ώστε να πατά στις δυνατότητες και να απαντά στα προβλήματά τους».

Οι αγρότες μας έχουν καταλάβει που τους οδηγούν τα μεγάλα ψέματα και οι κούφιες υποσχέσεις της Ν.Δ και έχουν συνειδητοποιήσει ότι για ν αλλάξουν τα πράγματα στον αγροτικό χώρο χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης. Γι’ αυτό πλέον προσβλέπουν στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το  μήνυμά του προς την Κυβέρνηση από τη Λέσβο ήταν σαφές: «Nα στηρίξουν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους ψαράδες, ώστε να παραμείνουν ζωντανά τα χωριά και ο τόπος».