Συνάντηση με Τσιρώνη για νιτρορύπανση στο Κιλελέρ – Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη στη Νίκαια 

Συνάντηση με Τσιρώνη για νιτρορύπανση στο Κιλελέρ - Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη στη Νίκαια 

Συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Τσιρώνη θα έχουν αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στο γραφείο του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Θεμάτων ΠΣΑΘ, ο ΘΕΣΤΟ, ο ΤΟΕΒ Πηνειού και ο δήμος Κιλελέρ προκειμένου να συζητήσουν μαζί του τους λόγους για τους οποίους η ευρύτερη περιοχή του άξονα Λάρισα-Βόλος δεν πρέπει να αποκλειστεί από το νέο πρόγραμμα της νιτρορύπανσης.

Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινοβραδινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας, στην οποία εξετάστηκαν κι άλλα ζητήματα, όπως αυτό του κόστους παραγωγής.

Συνάντηση με Τσιρώνη για νιτρορύπανση στο Κιλελέρ - Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη στη Νίκαια 

Όπως ειπώθηκε στην ημερίδα «θα πρέπει να διεκδικήσουμε την ένταξη όλων των αγροτεμαχίων του δήμου Κιλελέρ (περίπου 250.000 στρέμματα) στο πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα. Και αυτό θα γίνει με τροποποίηση ή διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργού, λαμβάνοντας υπόψη την ποσοτική και όχι μόνο την ποιοτική κατάσταση των υδάτων, βάση συγκεκριμένης μελέτης που διενήργησε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από ιδιώτη, στηρίχθηκε στο αρχείο της πρώην Νομαρχίας και είναι εμπεριστατωμένη επιστημονικά.

Παρουσιάστηκε νόμος που προωθεί το Net Metering

Σε ότι αφορά το Net Metering και τον συμψηφισμό της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά με τις αγροτικές καταναλώσεις ρεύματος (αρδευτικά, γεωτρήσεις, σταυλικές εγκαταστάσεις, θερμοκήπια κ.λπ.), τονίστηκε ότι με ενέργειες του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων ΠΣΑΘ έχει εγκριθεί πρόταση συμψηφισμού του ρεύματος με την κατασκευή μιας φωτοβολταικής μονάδας. Μέχρι 2 Απριλίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν στα σχέδια βελτίωσης και στο Μέτρο 4.1.3. σχετική πρόταση για την επιδότηση –σε ποσοστό μέχρι και 60%- αυτής της εγκατάστασης, στα πλαίσια στήριξης των ΑΠΕ. Υπολογίζεται ότι αυτή η εγκατάσταση μέσα σε 4 χρόνια θα γίνει οικονομική απόσβεση και ο ενδιαφερόμενος θα αποκτήσει το επιθυμητό πράσινο πιστοποιητικό.