Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 11ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

Δείτε ολόκληρο το βίντεο από τη 2η ημέρα του 11ου Συνεδρίου της GΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας
Στο βήμα τώρα ζωντανά ο Αναστάσιος Τρυπιτσίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
Κλείνοντας τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, ο Αναστάσιος Τρυπιτσίδης, διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ συνόψισε τα συμπεράσματα από όλα όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών, ως εξής:
Με σωστή δουλειά, σωστή συνεργασία και με νέο αίμα στον αγροτικό τομέα θα προοδεύσουμε και πιστεύω ότι προμηνύονται καλά πράγματα για τον αγροτικό τομέα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, υπογράμμισε τη σημασία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της συνέχισης της προσπάθειας για την ενίσχυση του τομέα με βιώσιμο τρόπο. Παράλληλα, χαρακτήρισε το έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» ως θεμέλιο μιας νέας σχέσης ανάμεσα στον παραγωγό στην τεχνολογία αλλά και στην επιστήμη, λέγοντας ότι σήμερα η τεχνολογία δεν είναι προνόμιο των λίγων, είναι απαραίτητο εργαλείο για όλους.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, από τη δική του πλευρά ανέφερε ότι οι νέες τεχνολογίες αποτελούν το κλειδί για τη βιώσιμη ανταγωνιστικότητα στον αγροτικό τομέα καθώς επίσης και για τη συγκράτηση των αγροτών στην ύπαιθρο. Ένα άλλο θέμα, που συζητήθηκε, ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν την ανάγκη για καλύτερη ενσωμάτωση των ψηφιακών εργαλείων στη γεωργία.
Ακούσαμε τη γενική γραμματέα των COPA-COGECA, Έλλη Τσιφόρου, να μιλά για τις εξελίξεις στο πεδίο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τόσο για την τρέχουσα όσο και την επόμενη προγραμματική περίοδο, μαζί με τους κινδύνους που ενέχει η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένωση των χρηματοδοτικών ταμείων.
Επίσης, ακούσαμε για τον κρίσιμο ρόλο των ψηφιακών λύσεων που έχουν να κάνουν με τα δορυφορικά δεδομένα και τις προβλέψεις καιρού σε πολύ υψηλή ανάλυση, εργαλεία που θα δώσουν μεγάλη προστιθέμενη αξία στη διαχείριση των καλλιεργειών και στην προστασία του εισοδήματος των παραγωγών. Έγινε μεγάλη συζήτηση για τη διαθεσιμότητα και τη σπατάλη του νερού. Μάλιστα, μάθαμε ότι στην Αττική καταναλώνουμε πολύ περισσότερο νερό από όσο ενσωματώνεται στους ταμιευτήρες, οπότε και η ΕΥΔΑΠ και η πολιτεία αναζητούν λύσεις.
Η ελληνική αγροτική παραγωγή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις από την κλιματική κρίση μέχρι τις νομοθετικές εξελίξεις. Οι αγρότες καλούνται να προσαρμοστούν σε συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και νέες απαιτήσεις, στις οποίες πρέπει να συμμορφωθούν, έτσι ώστε να πάρουν επιδότηση από την ΚΑΠ, ενώ τη δικαιούνται.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις στη διαδικασία ψηφιοποίησης του εκτιμητικού έργου του Οργανισμού.
Είδαμε τα συνεχώς μειούμενα οικονομικά μεγέθη στην παραγωγή. Θεωρούμε ότι με τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιακή μετάβαση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και την εκπαίδευση των παραγωγών, ενδεχομένως, θα μπορέσει να αποτραπεί αυτή η φθίνουσα πορεία.
Όσον αφορά στις ψηφιακές λύσεις, είδαμε πολύ ωραία παραδείγματα τόσο από τον κ. Μαμάη, της Neuropublic, όσο και από την Terra Creta, που χρησιμοποίησε την ευφυή γεωργία και το gaiasense, με αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί να μειώσουν την κατανάλωση του νερού κατά 23% και να αυξήσουν ταυτόχρονα την παραγωγή τους.
Επίσης, τέθηκαν πολύ σοβαρά θέματα για τη διαπίστευση του ΟΠΕΚΕΠΕ του οργανισμού πληρωμών των επιδοτήσεων, καθώς και για την αλλαγή του μοντέλου των ελέγχων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της τρέχουσας ΚΑΠ.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μας μίλησε για τη διαχείριση των ψηφιακών δεδομένων από το Δημόσιο, έτσι ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση για τους παραγωγούς. Βέβαια, το ερώτημα, που τίθεται εδώ, είναι πώς θα συντηρήσεις ένα τέτοιο εγχείρημα σε βάθος χρόνου, για να συνεχίσει η τροφοδοσία, η επεξεργασία και η προστασία των δεδομένων τα επόμενα χρόνια.
Εν κατακλείδι, αναδείξαμε την ανάγκη για μια νέα αγροτική στρατηγική, η οποία θα συνδυάζει την καινοτομία και τη βιωσιμότητα. Ο αγροτικός τομέας έχει ανάγκη από τέτοιες συζητήσεις, έτσι ώστε να μπορέσει να προοδεύσει και να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες γενιές των αγροτών θα συνεχίσουν να παράγουν με αξιόπιστο και ανταγωνιστικό τρόπο.»
Σύμφωνα με τα στοιχεία της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν με φυσική παρουσία πάνω από 250 άτομα, στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη, και πάνω από 1.500 άτομα συμμετείχαν διαδικτυακά.
Με την ομιλία του κ. Τρυπιτσίδη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 11ου Συνεδρίου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με θέμα «Η δύναμη της συνεργασίας».
Χρήστος Τσιχήτας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΣΘ, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων: Το παλιό μοντέλο απέτυχε- Μέσα από τα συνεργατικά σχήματα βρίσκουμε τον δρόμο μας
O κ. Χρήστος Τσιχήτας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΣΘ, Προεδρος της Διεπαγγελματικής Οσπρίων, κατά τη συζήτηση του πάνελ για την Αγροτική Οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας εξήρε τη σημασία των συνεργασιών και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «μέσα από τα συνεργατικά σχήματα βρίσκουμε τον δρόμο μας».
Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην ΕΑΣΘ πρόσθεσε: «Ως Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης κάνουμε συγκέντρωση προϊόντος ασχολούμαστε, με την καλλιέργεια κάνουμε συγκέντρωση 15.000 τόνων προϊόντος, το οποίο ξηραίνουμε, αποθηκεύουμε και προσπαθούμε να το διατηρήσουμε σε άριστη ποιότητα, Στη συνέχεια το εμπορευόμαστε, αναζητούμε τις αγορές και συγχρόνως εκπονούμε και δύο ευρωπαϊκά προγράμματα, σε Αγγλία, Ιορδανία, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» .
Ιωάννης Αρναουτέλης: Το ελληνικό ρύζι πρέπει να αποκτήσει τις δικές του αγορές, το δικό του ράφι
Ο Ιωάννης Αρναουτέλης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού, ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα από την ίδρυση της συγκεκριμένης οργάνωσης.
«Έχουμε φτάσει να αντιπροσωπεύουμε το 80-85% του συνόλου των φορέων που εμπλέκονται στην παραγωγή του ρυζιού, συνεταιρισμοί, μεταποιητές και έμποροι. Φέτος καταθέσαμε πρόταση για πρόγραμμα προώθησης του ελληνικού ρυζιού σε Τρίτες Χώρες. Το 2024 συνεργαστήκαμε παραγωγοί και μεταποιητές για να φέρουμε σπόρους ρυζιού, τους οποίους να ζητά η εξωτερική αγορά. Αναζητούμε από κοινού την ταυτότητα μας, να κάνουμε δικές μας αγορές, ψάχνουμε το “ράφι μας”, να μην είμαστε συμπληρωματικοί. Είναι μεγάλη υπόθεση για μας να προωθούμε ρύζι ελληνικής προέλευσης. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε από τη σπορά, επανενεργοποιώντας το Ινστιτούτο Ρυζιού στο Καλοχώρι, προκειμένου να δημιουργήσουμε ελληνικές ποικιλίες. Τη Δευτέρα ήμασταν γι’ αυτόν τον λόγο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Ευθύμιος Φωτεινός, Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος: «Μονόδρομος ο Συνεργατισμός»
«Τα Συνέδρια της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, σε καινοτόμες πρακτικές, που όλο αυτό το εγχείρημα ενισχύει την αγροτική οικονομία. Ο Συνεργατισμός είναι μόνοδρομος. Ζωντανό παράδειγμα αποτελεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, όπου μπορεί τα συμφέροντα να είναι διαφορετικά σε μια Διεπαγγελματική γιατί συμμετέχουν και αγρότες και οι εκκοκκιστές.
Πλέον όμως ξέρουμε ότι έχουμε ένα κοινό στόχο, πώς μπορούμε να ενισχύσουμε από κοινού όλη αυτή την προσπάθεια την οποία κάνουμε, για το προϊόν το οποίο εκπροσωπούμε» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ευθύμιος Φωτεινός, Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος.
Γιώργος Κεφαλάς: Καλά παραδείγματα συνεταιρισμών
Ο αγελαδοτρόφος και αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Κεφαλάς, αφού ανέφερε ως πολύ καλό παράδειγμα των συνεταιρισμό κρεατοπαραγωγών με έδρα τη Λάρισα «Ελληνικός Μόσχος», ανέπτυξε αναλυτικά τη δράση της Ομάδας Παραγωγών αγελαδινού γάλακτος «Αγρόκτημα Λαγκαδά», στην οποία είναι και πρόεδρος. «Είμαστε 8 μέλη-αγελαδοτρόφοι. Η συνένωση μας στην Ομάδα μάς έχει δώσει ένα κέρδος 5% στον ετήσιο κύκλο εργασιών, που μέσα στο 2024 έφτασε τα 5,5 εκατ. ευρώ. Την 1η Ιουνίου θα λειτουργήσουν οι νέες μας εγκαταστάσεις με κοινή εκτροφή αρσενικών ζώων για την παραγωγή κρέατος».
ΥφΑΑΤ Χρήστος Κέλλας: Η γεωργία μας και η κτηνοτροφία, χρειάζονται νέα εργαλεία, νέες μορφές οργάνωσης και συνεργασίας, ώστε να μπορούν να σταθούν στις ισχυρές προκλήσεις της εποχής
“Η γεωργία μας και η κτηνοτροφία, χρειάζονται νέα εργαλεία, νέες μορφές οργάνωσης και συνεργασίας, ώστε να μπορούν να σταθούν στις ισχυρές προκλήσεις της εποχής. H αγροτική οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας από τους πιο δυναμικούς πυλώνες ανάπτυξης της Περιφέρειας» τόνισε από το βήμα του Συνεδρίου ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.
Ο υφυπουργός εξήρε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, φέροντας ως παράδειγμα επιτυχημένους συνεταιρισμούς «πρότυπα» οι οποίοι λειτουργούν σε Ημαθία, Πιερία, Θεσσαλονίκη κλπ, που δραστηριοποιούνται στα φρούτα (ροδάκινα, ακτινίδια κλπ), στο βαμβάκι, τα δημητριακά κ.ά.
¨Η Κεντρική Μακεδονία έχει όλα τα εφόδια να πρωταγωνιστήσει στην αγροτική μας οικονομία» είπε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός.
Το 2o πάνελ συντονίζει η Αφροδίτη Χρυσοχόου, δημοσιογράφος της εφημερίδας ‘’ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ’’.
Δημήτρης Παπαστεργίου: Η λύση για γρήγορο ίντερνετ στο χωράφι θα έρθει από το διάστημα
Στη διαδικτυακή του συνέντευξη, που παραχώρησε στον Γιώργο Λυκουρέντζο, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μίλησε αρχικά για το ελληνικό διαστημικό πρόγραμμα ανάπτυξης μικροδορυφόρων, το οποίο θα βοηθήσει με τεχνολογίες απεικόνισης των αγροτεμαχίων στην ψηφιακή συλλογή δεδομένων.
Για το εμβληματικό έργο της Ευφυούς Γεωργίας, ο κ. Παπαστεργίου είπε: «Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι με τον “Δαίδαλο”, τον εθνικό υπερεπεξεργαστή, η Ελλάδα μπορεί να επεξεργαστεί τα δεδομένα τόσο από τους δορυφόρους όσο και από το έδαφος μέσω των τηλεμετρικών σταθμών του προγράμματος της Ευφυούς Γεωργίας. Το πιο σημαντικό είναι ότι, στη συνέχεια, αυτά τα δεδομένα θα μετουσιωθούν σε πολιτικές».
Σε ερώτηση του κ. Λυκουρέντζου για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην ελληνική γεωργία, ο κ. Παπαστεργίου απάντησε: «Τα πεδία εφαρμογής τα ξέρουν καλύτερα οι γεωπόνοι. Εμείς πρέπει να φέρουμε τα δεδομένα στους υπολογιστές των ανθρώπων που θα λάβουν τις αποφάσεις. Στο εργοστάσιο της τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούμε στο Λαύριο, έχουμε προβλέψει δύο πυλώνες, για τον πολιτισμό και την πολιτική προστασία. Έχουμε, όμως, καταθέσει και πρόταση για δεύτερο εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα εγκατασταθεί στη Δυτική Μακεδονία. Εκεί, ένας από τους πυλώνες, εκτός από το κομμάτι της ενέργειας, θα αφορά και την επεξεργασία δεδομένων για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις».
Για την πλήρη κάλυψη της υπαίθρου με γρήγορο ίντερνετ ο υπουργός είπε: «Το διάστημα μπορεί να μας δώσει λύση, σε μία χώρα με τόσα νησιά και βουνά. Πρέπει να καλύψουμε, αρχικά, όλους τους οικισμούς με οπτική ίνα. Στις κινητές επικοινωνίες έχουμε εκτεταμένο δίκτυο και καλές ταχύτητες. Βέβαια, μου λένε ότι “στο χωράφι μου δεν έχω σήμα”, αλλά κανείς δεν θέλει να έχει κεραία κοντά του. Δεν γίνεται αυτό. Το διάστημα είναι η απάντηση. Με λύσεις 200-300 Mbps για απομακρυσμένες περιοχές, ασύρματες λύσεις, χωρίς οπτική ίνα, μόνο έτσι θα εξυπηρετηθεί ο αγροτικός τομέας σε όλη την ύπαιθρο».
Ερωτηθείς, επίσης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αν οι αγρότες βλέπουν προοπτική από τις νέες τεχνολογίες επεσήμανε: «Έχουμε εξαιρετικά νέα παιδιά τα οποία ψάχνουν να βρουν νέες λύσεις και νέες τεχνολογίες. Προφανώς υπάρχει και μερίδα αγροτών και κυρίως οι πιο μεγάλοι οι οποίοι βλέπουν ότι δεν υπάρχει προοπτική. Όλοι όσοι εμπλεκόμαστε γιατί και το δικό μου υπουργείο εμπλέκεται, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνηση, πρέπει να προτείνουμε τεχνικές λύσεις και να δώσουμε αυτή την προοπτική στους αγρότες μας. Γιατί πράγματι η ύπαιθρος πεθαίνει, το βλέπω αυτό και στα μέρη μου στη Θεσσαλία».
Παναγιώτης Γκλαβίνης: Χωρίς επιδοτήσεις δεν ζει ο γεωργικός τομέας
Ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκλαβίνης, ανέπτυξε τη φιλοσοφία του ευρωπαϊκού συστήματος αγροτικών επιδοτήσεων, το οποίο έχει οικοδομηθεί με βάση τους διπλωματικούς περιορισμούς που επιβάλει η συμμετοχή της Ε.Ε. στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με το τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση κατάρρευσης του Οργανισμού.
Πέτρος Πανταζόπουλος: Υπάρχουν αρκετές ασάφειες στο ελεγκτικό πλαίσιο της ΚΑΠ
Τα νομικά κενά και τις ασάφειες του κανονισμού της τρέχουσας ΚΑΠ ανέπτυξε εν συντομία ο Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής της ΑΠΘ, Πέτρος Πανταζόπουλος.
Από το Βήμα του Συνεδρίου ο κ. Δημοσθένης Λέντζης αναφέρθηκε στη νομική φύση των εθνικών στρατηγικών σχεδίων για την Κοινή Γεωργική πολιτική.
«Όλοι ξέρουμε ότι στο νέο μοντέλο υλοποίησης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν τα στρατηγικά σχέδια που καταρτίζουν τα κράτη μέλη και θα υποβάλλονται στην Επιτροπή η οποία θα τα εγκρίνει εντός αποκλειστικής προθεσμίας 6 μηνών από την ημερομηνία υποβολής τους¨».
Ο Αχιλλέας Κυριαζόπουλος, Νομικός και Επιστημονικός Συνεργάτης της ΚΕΝοΠ
Ο κ. Αχιλλέας Κυριαζόπουλος, Νομικός και Επιστημονικός Συνεργάτης της ΚΕΝοΠ στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ενωσιακές διατάξεις και τι ισχύει για τη λειτουργία των Οργανισμών Πληρωμών στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Παναγιώτης Βιόπουλος: Το σύστημα επιμερισμένης διαχείρισης των πληρωμών της ΚΑΠ
Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Βιόπουλος, νομικός επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΝοΠ, ανέπτυξε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει τα κράτη μέλη σχετικά με την εφαρμογή του προϋπολογισμού της ΚΑΠ.
«Η ΚΑΠ εκτελείται στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης, που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν μέσω των οργανισμών πληρωμών τις πληρωμές προς τους δικαιούχους και, επιπλέον, αναλαμβάνουν μέτρα για την ορθή διαχείριση των κονδυλίων. Οι τρεις μορφές άσκησης δημοσιονομικού ελέγχου από την Ε.Ε. είναι:
1. Ετήσια δημοσιονομική εκκαθάριση: Είναι περισσότερο λογιστικής φύσεως. Τα κράτη μέλη υποβάλουν φάκελο πληρωμών κάθε Φεβρουάριο, ενώ τον Μάιο εκδίδει η Επιτροπή μία απόφαση με το αποτέλεσμα του ελέγχου. Για παράδειγμα υπήρξε μείωση κονδυλίων στην Ελλάδα για το 2023 ύψους 20 έκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα του ελέγχου για το 2024 ακόμα δεν έχει βγει.
2. Ετήσια έκθεση επιδόσεων (άρθρο 134 του καν. 2115/2021): Πρόκειται για έλεγχο αποτελεσματικότητας, καθώς κάθε δαπάνη που αφορά μία παρέμβαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου αντιστοιχεί και σε μια συγκεκριμένη εκροή (output), που θα πρέπει να πιάνει κάποιους στόχους με βάση τον κανονισμό 2115. Κάθε Μάιο τα κράτη μέλη οφείλουν να υποβάλουν στην Επιτροπή την ετήσια έκθεση επιδόσεων. Η αποτελεσματικότητα κρίνεται με βάση ένα μοντέλο που ονομάζεται Δείκτης Εκροών. Για την Ελλάδα δεν υπήρξε κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα, για το 2023.
3. Διαδικασία συμμόρφωσης άρθρου 55 του Καν. 2115/2021, δηλαδή έλεγχος νομιμότητας των δαπανών. Με βάση αυτή τη διαδικασία, έχει διαπιστωθεί σοβαρή έλλειψη για παλαιότερες χρονιές για την Ελλάδα με απόφαση για επιστροφή ποσού 57 εκατ. ευρώ».
Μήνυμα του ΥφΑΝ Σταύρου Καλαφάτη στο 11ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Βασική μας προτεραιότητα η σύνδεση των ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων, με την παραγωγή
“Από τις βασικές προτεραιότητές μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης είναι η σύνδεση των ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων με την παραγωγή και την πραγματική οικονομία. Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και κίνητρα και με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων που θα ενισχύουν στην πράξη την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα και στον πρωτογενή τομέα της πατρίδας μας.
Η συμμετοχή μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες δεν μου επιτρέπει να είμαι μαζί σας. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας” ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης στο μήνυμα που απέστειλε στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 11ου Συνεδρίου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Το πάνελ συντονίζει ο Ιωσήφ Κτενίδης, καθηγητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ
Με την παρουσίαση της μελέτης του Κέντρου για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό (ΚΕΝοΠ) του ΑΠΘ «Η Εφαρμογή της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΕΠ) στην Ελλάδα: Θεσμικές και Νομικές Προκλήσεις» ξεκίνησαν οι εργασίες της δεύτερης μέρας του 11ου συνεδρίου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Συντονιστής της πρώτης θεματικής ενότητας είναι ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Ιωσήφ Κτενίδης.
Έριξε αυλαία την Παρασκευή 23 Μαΐου το 11ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, το οποίο αποτέλεσε έναν κομβικό σταθμό για τον διάλογο και τον σχεδιασμό στρατηγικών με στόχο την πρόοδο και τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα.
Στην απόλυτα επιτυχημένη πρώτη ημέρα την Πέμπτη 22/5, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Κρίστοφ Χάνσεν, έδωσε το ευρωπαϊκό στίγμα, μιλώντας για την ανάγκη δίκαιης αμοιβής των παραγωγών και απλούστευσης της γραφειοκρατίας, ενώ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο ως καθοριστική για τη μετάβαση σε μια πιο επιστημονικά τεκμηριωμένη, βιώσιμη γεωργία.
Με λόγια που κατέγραψαν την πορεία της ελληνικής γεωργίας προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και με ένα σαφές όραμα για το μέλλον, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της NEUROPUBLIC, κα Ρόζα Γαργαλάκου, άνοιξε το 11ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Μιλώντας ενώπιον κυβερνητικών αξιωματούχων, βουλευτών, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και ανθρώπων του αγροδιατροφικού τομέα, η κα Γαργαλάκου υπογράμμισε πως «η επόμενη μέρα δεν περιμένει» και πως η τεχνολογία δεν αποτελεί πλέον απλό εργαλείο αλλά τον ίδιο τον πυρήνα της αγροτικής δραστηριότητας.
Από την πλευρά του, ο Managing Director της NEUROPUBLIC, Ιωάννης Μαυρουδής, παρουσίασε το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα», επισημαίνοντας τη μοναδική τεχνολογική υποδομή της Ελλάδας με χιλιάδες τηλεμετρικούς σταθμούς, UAVs και δορυφορικά δεδομένα. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα σύστημα παγκόσμιας εμβέλειας, που θα παρέχει ελεύθερα δεδομένα σε αγρότες και φορείς.
Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Αναστάσιος Τρυπιτσίδης, αναφέρθηκε στην ιστορία της σύμπραξης συνεταιρισμών, επιχειρήσεων και επιστημονικών φορέων, τονίζοντας ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η βάση για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική ελληνική γεωργία». Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, ανέδειξε τη συμβολή της GAIA στη στήριξη των παραγωγών και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της νέας ΚΑΠ.
Το 11ο Gaia CONGRESS διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος COOPinCAP το οποίο υλοποιεί η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κατά το διάστημα 2024-2025 και υποστηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI), ενώ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Προκειμένου να δείτε αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με το 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας και να δηλώσετε συμμετοχή, επισκεφθείτε την ψηφιακή πλατφόρμα του Συνεδρίου πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.eventora.com/el/Events/11th-panellinio-synedrio-gaia/
Δείτε ΕΔΩ το Πρόγραμμα του Συνεδρίου
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη μέρα του 11ου Συνεδρίου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας
22/05/2025 2' διάβασμα