Συνεργασία συμβούλων και μελισσοκόμων για ανίχνευση της βαρρόας

Μία ομάδα μελισσοκόμων, επιστημόνων και γεωργικών συμβούλων δημιούργησε μία δωρεάν εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που ανιχνεύει τα ακάρεα βαρρόα στα μελίσσια. Μέσω της εφαρμογής Beescanning, ένα μελισσοκόμος μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες των μελισσών.

Οι φωτογραφίες αυτές αναλύονται μέσω της τεχνητής νοημοσύνης για την εύρεση βαρρόας, των μελισσών χωρίς πτερύγια, την κατάσταση της βασίλισσας και της αποικίας. Τα αποτελέσματα που λαμβάνει ο χρήστης τον βοηθούν να προσδιορίσει τη θεραπεία που χρειάζεται να ακολουθήσει. Σύμφωνα με την EIP-AGRI, η ομάδα εστίασης για την υγεία των μελισσών και τη βιώσιμη μελισσοκομία που εστιάζει στους τρόπους αντιμετώπισης των παρασίτων και των ασθενειών χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο εργαλείο ανίχνευσης.

Κατά τη διάρκεια μίας επιτόπου επίσκεψης στη μελισσοκομική εγκατάσταση στη Σχολή Γεωπονικής του Πανεπιστημίου της Σουηδίας, οι ειδικοί της ομάδας εστίασης απευθύνθηκαν στην Επιχειρησιακή Ομάδα Beescanning για την ανίχνευση και την αντιμετώπιση της Βαρρόα, καθώς η καταγραφή πρακτικών και εργαλείων για τον καλύτερο έλεγχο των παρασίτων και των ασθενειών είναι μία από τις αρμοδιότητές της.