Συνεργασία του ΤΕΙ Ηπείρου με κορυφαία βιομηχανία παραγωγής βιταμινών-ενζύμων

Συνεργασία του ΤΕΙ Ηπείρου με κορυφαία βιομηχανία παραγωγής βιταμινών-ενζύμων

Η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής βιταμινών και ενζύμων στον κόσμο, η Ελβετική DSM, συνεργάζεται με την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Υγείας των ζώων και Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, προκειμένου να υλοποιήσει δύο πειραματικά πρωτόκολλα στα κοτόπουλα.

Τα πειράματα θα γίνουν με τη χρήση νέων φυσικών προσθέτων διατροφής, αποτελούμενων από συνδυασμό φυτοβιοτικών, δηλαδή φυσικών εκχυλισμάτων αιθέριων ελαίων από φαρμακευτικά φυτά με ένζυμα και προβιοτικά για τη διαπίστωση της ευεργετικής τους δράσης στο πεπτικό σύστημα των πτηνών.

Η εμπιστοσύνη της διεθνούς φήμης εταιρείας στο ΤΕΙ Ηπείρου και η κοινή ερευνητική προσέγγιση για την αναγνώριση και επιστημονική τεκμηρίωση διατροφικών της προϊόντων, αποτελεί μεγάλο βήμα στη διεθνή εμβέλεια του εκπαιδευτικού Ιδρύματος και ανοίγει σημαντικούς δρόμους κοινής δράσης με εταιρείες κολοσσούς στην αγροδιατροφή.

Το έργο αυτό θα εκτελεστεί σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και όλοι οι πειραματισμοί θα γίνουν στη σύγχρονη μονάδα του Κωνσταντίνου Μίχα στη Γαβριά Άρτας, όπου εδώ και πέντε χρόνια έχει ανοίξει πτηνοτροφείο για την υλοποίηση ερευνητικών έργων σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ηπείρου.

Επιτελικά στελέχη της εταιρείας DSM θα επισκεφτούν την Άρτα στις 14-15 Απριλίου και τις πειραματικές εγκαταστάσεις και το εργαστήριο του τμήματος. Σημαντικό ρόλο σε όλα τα ερευνητικά έργα του Εργαστηρίου, εκτός της ερευνητικής ομάδας του, που αποτελείται από τους κκ Τζώρα, Τσίνα, Σκούφο, Χατζηζήση, Ναθαναηλίδη, Φώτου, Γκούβα, Μαγκλάρα, Χατζόπουλο και τους επιστημονικούς συνεργάτες κκ. Βόιδαρου και Καραμούτσιο, παίζουν οι φοιτητές της κατεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής. Και στα δύο έργα που θα πραγματοποιηθούν θα συμμετάσχουν οκτώ προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος, οι Αποστόλης Μπακόλας, Θανάσης Κεραμάρης, Παναγιώτης Μπακατσέλος, Νίκη Γιουρέλη, Θόδωρος Βρυώνης, Μιχάλης Σέργης, Αγγελική Σταύρου και Μιλτιάδης Παπαδάτος, οι οποίοι θα είναι και συν-συγγραφείς σε ανακοινώσεις, σε διεθνή συνέδρια, με τα αποτελέσματα του έργου.

Το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων πρωτοπορεί σε σημαντικούς τομείς, έχοντας εισαγάγει στην προπτυχιακή εκπαίδευση, την έρευνα και την ενεργή διασύνδεσή του με τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του χώρου της Ζωικής Παραγωγής. Μέσω του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη των επιστημονικών δεδομένων που παράγει στην κτηνοτροφία και τα τρόφιμα, αλλά και των αποφοίτων του, στη Βιομηχανία της Ζωικής Παραγωγής, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ