Συνέργεια τριών δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας για τη λίμνη Πολυφύτου

Άμεση προτεραιότητα για τους τρεις δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας, των οποίων οι περιοχές βρίσκονται πέριξ της λίμνης Πολυφύτου, αποτελεί η ανάπτυξη της παραλίμνιας ζώνης και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Μάλιστα, πρόσφατα αποφάσισαν κοινό συντονισμό ενεργειών, προκειμένου να δρομολογηθούν και να επιλυθούν άμεσα τα ζητήματα που αφορούν την αξιοποίηση της λίμνης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση των τριών δημάρχων (Κοζάνης, Βελβεντού, Σερβίων) και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποφασίστηκε η μεταξύ τους σύμπραξη για την αξιοποίηση της λίμνης.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν τόσο την ιχθυολογική μελέτη της λίμνης, τη μελέτη για τη δημιουργία ιχθυόσκαλας, αλλά και τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης.

Όπως τονίζει ο κ. Μαλούτας, «από πλευράς μου, αποφασίστηκε να διερευνήσω κάποια ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με τον ιχθυοπληθυσμό και το πώς αξιοποιείται αυτό το ιχθυοαπόθεμα, να διευρυνθεί και αν πρέπει να εμπλουτιστεί. Ήδη, έγιναν επαφές και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πιο εξειδικευμένη συνάντηση, ώστε να δούμε τη λίμνη με μια πιο ολιστική προσέγγιση».

Σε πρώτο χρόνο, η ανάπτυξη της περιοχής θα αφορά τους επαγγελματίες της λίμνης που βιοπορίζονται από τα αλιεύματά της, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στον αλιευτικό τουρισμό που μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ιχθυόσκαλας, ο δήμαρχος Κοζάνης επισήμανε ότι υπάρχει η πρόθεση, αλλά θα πρέπει να επιμεληθούν το ζήτημα περισσότερο οι ειδικοί, οι οποίοι θα αποφανθούν ποιος είναι ο καλύτερος τόπος για να γίνει η ιχθυόσκαλα και τι απαιτήσεις έχει.

«Επειδή είναι τεχνητή η λίμνη, προκύπτει και το θέμα των απαλλοτριώσεων, αλλά από τη στιγμή που βρεθήκαμε οι τρεις δήμαρχοι και έχουμε τον κατάλληλο άνθρωπο που μπορεί να μας υποστηρίξει σε αυτά τα ζητήματα, θα προχωρήσουμε», κατέληξε ο κ. Μαλούτας.