Συνεχίζει να φεύγει σε υψηλές τιμές το λίγο, πλέον, καλαμπόκι

Των Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιάννη Τσατσάκη
Σε τιμές από 25 έως και 28 λεπτά/κιλό στον παραγωγό πωλείται αυτή την περίοδο το καλαμπόκι, όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» αγρότες και έμποροι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πλειονότητα των αποθηκών έχουν αδειάσει και όσοι κρατάνε ακόμα σημαντικές ποσότητες είναι λίγοι. Βασική αιτία που οδήγησε ακόμα και παραγωγούς που μπορούσαν να κρατήσουν προϊόν να το πουλήσουν είναι ότι οι τιμές που επικρατούν τους τελευταίους μήνες θεωρούνται ιδιαίτερα ικανοποιητικές.
Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο παραγωγός από το Αμύνταιο της Φλώρινας, Γιώργος Ευθυμιάδης, που καλλιεργεί 120 στρέμματα με καλαμπόκι, «πολλοί, μεταξύ αυτών κι εγώ, πούλησαν στα αλώνια με 25 λεπτά. Συναλλάσσομαι με μεγάλη επιχείρηση στον αγροτικό τομέα και προτίμησα να πάρω εφόδια, δίνοντας το καλαμπόκι μου. Γνωρίζω περιπτώσεις αγροτών από την περιοχή που, ενώ έχουν αποθήκες, προτίμησαν να το δώσουν. Αν όχι όλο, μεγάλο μέρος αυτού».
Σύμφωνα με τον γεωπόνο της Pioneer Hi-Bred Hellas από τη Λάρισα, Αλέξανδρο Παπανικολάου, «ό,τι καλαμπόκι υπάρχει αυτή την περίοδο το έχουν κυρίως οι έμποροι. Οι λίγοι αγρότες που κράτησαν προϊόν στις αποθήκες θα κινηθούν πάλι από τον Μάρτιο, με την προσδοκία ότι η τιμή θα αυξηθεί στα 30 λεπτά».
Ο ίδιος μας είπε ότι η εξέλιξη των πράξεων επηρεάστηκε και από τη σχέση των γεωργών με τους κτηνοτρόφους, καθώς οι τελευταίοι πιέζονται πολύ τους τελευταίους μήνες και δεν έχουν ρευστότητα: «Καλλιεργώ και ο ίδιος καλαμπόκι. Φέτος, ο κτηνοτρόφος με τον οποίο συνεργάζομαι πρότεινε να μου δώσει τρίμηνη επιταγή, ενώ πέρσι εξόφλησε στον μήνα. Επομένως, πολλοί παραγωγοί προτίμησαν να δώσουν το προϊόν τους στα 25 λεπτά και να πληρωθούν άμεσα παρά να πάρουν επιταγή με τιμή, για παράδειγμα, στα 27 λεπτά και να ρισκάρουν να πληρωθούν μετά από κάποιους μήνες».
Συντηρείται η δυναμική
Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος της ADAMA Ηellas, Σάββας Ενεπέκογλου, «υπάρχει μια σταθερότητα στην τάση τιμής στα σιτηρά. Όσο γίνεται λόγος για τιμές παραγωγού στο σκληρό και σε άλλα προϊόντα, όπως το καλαμπόκι, στα 30 λεπτά, αναμένεται να διατηρήσουν τη δυναμική των υφιστάμενων τιμών».
Από την πλευρά του, ο γεωπόνος και πρόεδρος της «Αγρομηχανικής» στον Βόλο, Θανάσης Κούντριας, σημείωσε: «Θεωρώ ότι δύσκολα οι μεγάλοι και οργανωμένοι παραγωγοί αραβοσίτου θα αλλάξουν καλλιέργεια. Ωστόσο, είναι πιθανή μια μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων από μερίδα γεωργών. Μια τέτοια εξέλιξη είναι λογικό να συντελέσει και στη διατήρηση της τιμής παραγωγού σε υψηλά επίπεδα, εφόσον θα αναμένεται μείωση στις διαθέσιμες ποσότητες του προϊόντος».
RABOBANK
|