Συνεχίζεται το κρεσέντο τιμών στο σκληρό, στα 370 ευρώ έφτασε η Φότζια

Συντηρείται το ανοδικό μομέντουμ στην αγορά του σκληρού σιταριού, με τις εκτιμήσεις που μιλούσαν για αναρρίχηση των εδώ τιμών παραγωγού ακόμα και πάνω από τα 30 λεπτά/κιλό να επιβεβαιώνονται σταδιακά.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 30 Ιουλίου, καύσιμο στο ράλι των τιμών παρέχουν τα ανησυχητικά δεδομένα που καταφθάνουν διαρκώς από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τις νέες σοδειές του Καναδά, κατά πρώτο λόγο, και των ΗΠΑ, κατά δεύτερο. Η ανομβρία και οι ξηρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες στην παραγωγική ζώνη της Β. Αμερικής είχαν ως αποτέλεσμα να αναθεωρηθούν δραματικά οι προβλέψεις για το σύνολο της παραγωγής. Μια συντηρητική εκτίμηση για μεσοσταθμική πτώση 20% στις αποδόσεις φέρνει την νέα σοδειά του Καναδά (μεγαλύτερου εξαγωγέα παγκοσμίως, υπενθυμίζουμε) στους 4,9 εκατ. τόνους ενώ σε ένα δυσμενέστερο αλλά διόλου απίθανο σενάριο το οποίο προβλέπει πτώση 30% στις αποδόσεις η παραγωγή θα υποχωρήσει στους 4,2 εκατ. τόνους. Όλα αυτά τη στιγμή που το στοκ της περσινής καναδικής σοδειάς είναι περιορισμένο, λόγω της αυξημένης ζήτησης και των εξαγωγών των προηγούμενων μηνών.

Για τις ΗΠΑ, η τελευταία εκτίμηση του USDA κάνει λόγο για μια σοδειά της τάξης των 1 εκατ. τόνων, μειωμένη κατά 46% σε σχέση με πέρυσι. Όσο μάλιστα πλησιάζουμε προς τον αλωνισμό, η εικόνα των χωραφιών, αντί να βελτιώνεται, φαίνεται ότι επιδεινώνεται και η τελευταία αξιολόγηση θέλει μόλις το 11% να είναι σε καλή ή εξαιρετική κατάσταση ενώ για το 63% οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες. Το USDA εκτιμά ότι η χώρα θα χρειαστεί να εισάγει την επόμενη σεζόν περί τους 1,6 εκατ. τόνους σκληρού σιταριού.

Με δεδομένη την κατακόρυφη αύξηση των τιμών του καναδέζικου σκληρού τις τελευταίες εβδομάδες, το κλίμα αυτό έχει μεταφερθεί και στην Ευρώπη, με πλέον χαρακτηριστική την κινητικότητα που καταγράφεται στην αγορά της Φότζια. Στη λίστα αυτής της εβδομάδας οι τιμές ήταν αυξημένες κατά 20 ευρώ/τόνος που έρχονται να προστεθούν στα 20 ευρώ/τόνος που είχε κερδίσει η εν λόγω αγορά την προηγούμενη εβδομάδα. Έτσι, για την πρώτη ποιοτική κατηγορία (ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80%, πρωτεΐνη 12%) οι τιμές (επί αυτοκινήτου στην αποθήκη του παραγωγού) διαμορφώνονται πλέον από 365-370 ευρώ/τόνος, για την δεύτερη κατηγορία (ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65%, πρωτεΐνη 11,5%) από 355 έως 365 ευρώ/τόνο και για την  τρίτη (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11%) από 350 έως 355 ευρώ/τόνο. Θυμίζουμε ότι για την πρώτη ποιοτική κατηγορία της φετινής σοδειάς, η Φότζια είχε ανοίξει στα 300-305 ευρώ//τόνο.

Στην Ελλάδα, ενδεικτική είναι και η συμφωνία της ΕΑΣ Διδυμότειχου Έβρου με τον όμιλο Μάρκου  ο οποίος, ως γνωστόν, πέρα από την εκκόκκιση βάμβακος δραστηριοποιείται και στο εμπόριο δημητριακών. Η συμφωνία αφορά 3.200 τόνους σκληρού καλών ποιοτικών τα οποία πουλήθηκαν έναντι 349 ευρώ/τόνο από τα οποία προκύπτει τιμή παραγωγού  33,9 λεπτά/κιλό για όσους τηρούν βιβλία και 30 λεπτά/κιλό για όσους δεν τηρούν βιβλία.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία της ΕΑΣ Ορεστιάδας με την εταιρεία Βουλγαράκης για την πώληση 25.000 τόνων σκληριού σιταριού στα 310 ευρώ/τόνος, μετά από διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου. Η τιμή παραγωγού, διαμορφώθηκε στα 29 λεπτά ενώ οι σποροπαραγωγές (που αφορούν ποσότητα 2.500 τόνων) πληρώθηκαν 33 λεπτά/κιλό.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 30 Ιουλίου στα περίπτερα όλης της χώρας