Καθυστερήσεις και ουρές στις μεταφορές οπωροκηπευτικών προκαλούν τα νέα μέτρα Γερμανίας, Αυστρίας και Τσεχίας

Μεγάλα προβλήματα στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές και ιδίως φρούτων και λαχανικών προκάλεσαν στην Ευρώπη, και ιδίως στην διαδρομή Ιταλία – πέρασμα Brenner, τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού που επέβαλε η Γερμανία, μη εξαιρώντας  τους οδηγούς φορτηγών από τις νέες απαιτήσεις για τα τεστ κατά του Covid-19 (ως ισχύει μέχρι σήμερα), ακολουθούμενη από την Αυστρία (Τιρόλο) και την Τσεχία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες ουρές αυτοκινήτων στα σύνορα και καθυστερήσεις.

Στην αρχή της αντιμετώπισης της πανδημίας πέρυσι επεβλήθη από πολλά κράτη μέλη της ΕΕ κλείσιμο συνόρων που πίστευαν ότι θα βοηθούσαν στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του COVID-9. Υπήρξαν επιπτώσεις στις διασυνοριακές ροές αγαθών και εμποδίστηκε επίσης σε πολλές χιλιάδες εργατών γης η μετακίνηση τους. Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενήργησε γρήγορα και εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές καθορισμού «πράσινων λωρίδων» για την κυκλοφορία εμπορευμάτων και ειδικές ρυθμίσεις για τους διασυνοριακούς εργαζομένους. Αυτά εξακολουθούν να είναι έγκυρα και ζωτικής σημασίας στο δεύτερο κύμα της πανδημίας που σήμερα βιώνουμε

Οι εξαγωγείς ζητούν από τα κράτη μέλη, ιδίως αυτά που χρησιμεύουν για την διαμετακόμιση εμπορευμάτων άλλων χωρών της ΕΕ, να τηρήσουν αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές να διατηρήσουν μεν τους πολίτες τους ασφαλείς, χωρίς να παρεμποδίζουν αδικαιολόγητα τη ροή αγαθών. Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas έστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό ζητώντας να παρέμβει σχετικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνεχίζονται αυξημένες οι εξαγωγές μανταρινιών, στα περσινά επίπεδα τα ακτινίδια

Την ανασκοπούμενη εβδομάδα συνεχίσθηκε με κανονικούς για την εποχή ρυθμούς η εξαγωγή – διακίνηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων, όπως αναφέρεται από τον Incofruit Hellas.

Η προσφορά αυτήν τη στιγμή ανταποκρίνεται στην ζήτηση. Υπήρξε καλή αγοραστική ζήτηση μεσαίων και μεγάλων φρούτων  για μανταρίνια και πορτοκάλια με την επικράτηση χαμηλών θερμοκρασιών στις αγορές, πλην όμως η βελτίωση των θερμοκρασιών θα ομαλοποιήσει την κατανάλωση.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη  -0,2% (55.292 τ. έναντι 55.157 τ.), 

Επίσης, συνεχίζεται με αυξητικούς ρυθμούς η εξαγωγή φράουλας και από 1/1 έως 25/2/2021 ανήλθαν σε 7.825 τόνους έναντι 6.050 τ. αντίστοιχα πέρισυ. 

Αλλά και οι τομάτες το ίδιο χρονικό διάστημα κατέγραψαν εξαγωγές ύψους 5.793 τ. έναντι 3.939 τ. πέρισυ.  

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 131.535 t. έναντι 132.732 τ. αντίστοιχα πέρισυ.

Παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για υγιεινά τρόφιμα. Λόγω του covit-19, οι καταναλωτές γνωρίζουν περισσότερο από ποτέ ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν το βασικό συστατικό υγιεινής διατροφής που πρέπει επίσης να είναι εγγυημένα και είναι νόστιμα.