Συνολικά 13 θεσσαλικά προϊόντα στον δρόμο για την πιστοποίηση ως ΠΟΠ-ΠΓΕ

Με πρωτοβουλία της περιφέρειας

Στο τελικό στάδιο υποβολής βρίσκονται οι φάκελοι συνολικά δεκατριών θεσσαλικών προϊόντων για την αναγνώρισή τους ως ΠΟΠ και ΠΓΕ, σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία έχει ως στόχο τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες οι φάκελοι αυτοί να κατατεθούν για να πάρουν τον δρόμο προς έγκριση.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, οι φάκελοι των προϊόντων, που εγκρίθηκαν από την περιφέρεια στο πλαίσιο υλοποίησης έργου για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, είναι οι εξής: Μήλο Αγιάς, Ρεβίθια Αμοργός Φαρσάλων ΠΓΕ, Κάστανα Πηλίου ΠΟΠ, Μελιβοίας ΠΟΠ, Αμπελακίων ΠΟΠ, Καρίτσας ΠΟΠ, Αμύγδαλο Τεμπών ΠΓΕ, Εντόπιο Σκόρδο Πλατυκάμπου ΠΟΠ, Ακτινίδιο Δέλτα Πηνειού ΠΓΕ, Αχλάδι Κρυστάλι Τυρνάβου ΠΟΠ, Βοσκοτύρι Λιβαδιού ΠΓΕ – και από τα οινικά προϊόντα: Τύρναβος ΠΓΕ, Πρόποδες Αγράφων ΠΟΠ.

Τονίζοντας την οικονομική σημασία αυτού του εγχειρήματος και της προστιθέμενης αξίας που θα προσδώσει στις εμπλεκόμενες περιοχές, ο κ. Κουρέτας σημείωσε: «Μήλα, κάστανα, αμύγδαλο, ακτινίδιο και αχλάδι Τυρνάβου έχουν περίπου μία αξία 250 εκατ. ευρώ για τον παραγωγό στη Θεσσαλία. Η αναβάθμιση των 13 προϊόντων σε ΠΟΠ ή ΠΓΕ συνήθως δίνει ένα 20%-30% αύξηση στην τιμή στον παραγωγό. Δηλαδή, περίπου 70 εκατ. το έτος αύξηση στο αγροτικό εισόδημα των Θεσσαλών παραγωγών. Ελπίζω ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε την έγκριση».

Ο περιφερειάρχης, αφού υπενθύμισε πως «δεν έχουν ετοιμαστεί φάκελοι για ΠΟΠ-ΠΓΕ ποτέ στο παρελθόν, με εξαίρεση το κατσικάκι Ελασσόνας το 2008», κάλεσε όποια ομάδα θεωρεί ότι διαθέτει σχετική τεκμηρίωση να προσέλθει στην περιφέρεια και να εκμεταλλευθεί την υποστηρικτική δομή που έχει δημιουργηθεί, με πρωτοβουλία του και με τη συνδρομή του Δρος Επαμεινώνδα Ευεργέτη, ερευνητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο που προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν οι διαδικασίες, ο κ. Ευεργέτης, σημείωσε πως «η καλή προετοιμασία των φακέλων διασφαλίζει την καλή ποιότητα και την έγκαιρη διάγνωση τυχόν προβληματικών σημείων», με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για δύο έτη μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Οι όποιες καθυστερήσεις προκύπτουν, συνήθως, από την ανταπόκριση των δικαιούχων», πρόσθεσε.