ΣΥΡΙΖΑ: «Να μοριοδοτούνται χημικοί –οινολόγοι στο μέτρο 4, ΠΑΑ 2014-20»

Ανακοινώθηκαν οι εν δυνάμει δικαιούχοι επιχειρήσεων οίνου του προγράμματος επενδύσεων
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Tην αναγκαιότητα συμπερίληψης του κλάδου των χημικών – οινολόγων και οινολόγων τεχνολόγων στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, στο μέτρο 4 που αφορά στα επενδυτικά προγράμματα και στα μέτρα 4.1.1 και 4.1.3, ζητούν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον Δημήτρη Σεβαστάκη, βουλευτή Σάμου κι ακολουθούν ο τομεάρχης Αγροτικού του κόμματος, Σταύρος Αραχωβίτης και ο Γιάννης Καραγιάννης, κυβερνητικός βουλευτής Ιωαννίνων, που και στη δική του περιοχή παράγεται το κρασί της Ζίτσας.

Όπως εξηγούν οι βουλευτές ο κλάδος των χημικών – οινολόγων δεν έχει συμπεριληφθεί στους δικαιούχους του προγράμματος, μολονότι αφορά αγροτικές επενδύσεις που αφορούν ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης, χρήση ΑΠΕ και προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι ενώ περιλαμβάνονται όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο ΓΕΩΤΕΕ, δηλαδή γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, ιχθυολόγοι και γεωλόγοι, μένουν εκτός οι χημικοί – οινολόγοι. Όπως εξηγούν στην επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσαν οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές, αυτές οι επιστημονικές ειδικότητες είναι σημαντικές για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας παράγει και πιστοποιεί υψηλής ποιότητας και εξαγωγικής αξίας, ποτά, όπως είναι το κρασί και μάλιστα και ΠΟΠ. Πολύ περισσότερο που το σαμιώτικο κρασί, είναι αναγνωρισμένο αιώνες τώρα και μάλιστα αποτελεί σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Οι βουλευτές σημειώνουν πως ο επιστημονικός κλάδος των οινολόγων-τεχνολόγων ποτών, και των χημικών-οινολόγων και με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην οινολογία (επιπέδου master), είναι ταχέως αναπτυσσόμενος και οι απόφοιτοι των πανεπιστημιακών σχολών μας είναι υψηλού επιστημονικού δυναμικού, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στη νέα επιχειρηματικότητα και στην αγροτική παραγωγή, και στην παραγωγή υψηλής ποιότητας και πιστοποίησης οίνων, ενώ πολλοί από αυτούς είναι πλέον και νέοι αγρότες. Ζητούν έτσι να ρυθμιστεί το θέμα να μοριοδοτούνται εξίσου, για την ένταξη στο ΠΑΑ, για τα επαγγελματικά τους προσόντα και να μπορούν να συμπεριληφθούν υπό προϋποθέσεις στον κλάδο γεωτεχνικής κατεύθυνσης.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress