Σ. Κεδίκογλου στην «ΥΧ»: Αναζητoύμε τρόπους ενίσχυσης των κτηνοτρόφων (upd)

Στην αναζήτηση επιπλέον πόρων για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων της χώρας βρίσκεται το ΥΠΑΑΤ επισημαίνει μιλώντας στο ypaithros.gr ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Κεδίκογλου, επικαλούμενος δε και το Μέτρο 14 του ΠΑΑ 2014-20 «Καλή μεταχείριση των ζώων», το οποίο ούτως ή άλλως είχε προγραμματίσει το υπουργείο να ενεργοποιήσει κατά τη μεταβατική περίοδο 2021-2022.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον κ. Κεδίκογλου, στόχος είναι να αξιοποιηθεί κονδύλι ύψους 25 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του μέτρου, υπέρ των κτηνοτρόφων εξαιτίας της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποσιτισμού των παραγωγικών ζώων.

Σε επικοινωνία του ypaithros.gr με εκπρόσωπο των Κρητικών κτηνοτρόφων σχετικά με την εξαγγελία Κεδίκογλου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι κάτι καινούριο» καθώς οι παραγωγοί γνωρίζουν για τις προθέσεις του ΥΠΑΑΤ εδώ και ένα μήνα περίπου.

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η «ΥΧ» είχε αποκαλύψει τα μέτρα που στόχευε να ενεργοποιήσει το υπουργείου κατά την περίοδο 2021-2022. Ανάμεσα σε αυτά και το Μέτρο 14 «Καλή διαβίωση των ζώων», το οποίο δεν περιλήφθηκε στο ΠΑΑ 2014-20 «λόγω νομικού κενού για τους κτηνιάτρους εκτροφής». Για την ενεργοποίηση του εν λόγω μέτρου το ΥΠΑΑΤ ζητούσε από την ΕΕ την έγκριση ποσού ύψους 33,5 εκατ. ευρώ ώστε με εθνικούς πόρους η συνολική δημόσια δαπάνη να ανέλθει σε 45 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ: Αύριο τα σπουδαία, συγκρατημένη αισιοδοξία στους παραγωγούς

Σε συνέχεια της σημερινής σύσκεψης που έλαβε χώρα στο ΥΠΑΑΤ από εκπροσώπους των παραγωγών, με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αύριο Τετάρτη 10/11 οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ θα απαντήσουν στις προτάσεις των παραγωγών και των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα προς επίλυση ζητήματα της πρόσφατης πληρωμής της προκαταβολής βασικής ενίσχυσης.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο υφυπουργός ΑΑΤ Σίμος Κεδίκογλου, «Συναντήθηκαν οι δύο πλευρές. Οι παραγωγοί έβαλαν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που εμφανιστήκαν στην πρόσφατη προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης. Προωθήθηκε ο διάλογος όπως είχα δεσμευθεί την Παρασκευή. Έχω δώσει εντολή στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να απαντήσει σε ένα προς ένα στα αιτήματα που έχουν θέσει οι αγρότες, κάτι που θα γίνει αύριο Τετάρτη (10/11)».

Συγκρατημένη αισιοδοξία στους παραγωγούς

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» και μετά από επικοινωνία με παραγωγούς που συμμετείχαν στη σημερινή σύσκεψη, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στις τάξεις των παραγωγών για επίλυση ορισμένων ζητημάτων ακόμα και άμεσα. Όπως ενημέρωσε την «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΣΕΚ Τάκης Πεβερέτος, «Φαίνεται ότι τα πιο ώριμα προς επίλυση ζητήματα είναι περιπτώσεις με τον ΑΤΑΚ και τις περιοχές Νatura». Ήδη ορισμένοι παραγωγοί ενημέρωσαν ότι είδαν βοσκότοπους που τους είχαν αφαιρεθεί κατά την πρόσφατη πληρωμή, να επιστρέφουν γεγονός που προαναγγέλλει θετική έκβαση στην εκκαθάριση του Δεκεμβρίου.

Νέα σύσκεψη την Τετάρτη 10/11 αντιπροσωπείας Κρητικών με τον Σ. Κεδίκογλου