Σύστημα αποκομιδής των διχτυών της μυδοκαλλιέργειας στο Δέλτα Αξιού

Σύστημα αποκομιδής των διχτυών της μυδοκαλλιέργειας στο Δέλτα Αξιού πρόκειται να δημιουργηθεί, όπως έγινε γνωστό ύστερα από επίσκεψη του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά στην περιοχή των μυδοκαλλιεργειών της Χαλάστρας.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Αμυράς συνοδευόμενος από την υπεύθυνη του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου ενημερώθηκε από τα στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και από τον εκπρόσωπο της ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) για τη σημασία της μυδοκαλλιέργειας για την περιοχή, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως η καθυστέρηση της θεσμοθέτησης και λειτουργίας της ΠΟΑΥ, αλλά και το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που προκύπτουν, που είναι κυρίως τα πλαστικά διχτάκια που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια των μυδιών.

Επίσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στελέχη της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea ενημέρωσαν τον υφυπουργό σχετικά με την προσπάθεια που γίνεται για τη δημιουργία ενός συστήματος αποκομιδής των πλαστικών διχτυών, προκειμένου αυτά να κατευθύνονται προς ανακύκλωση. Ήδη, έως σήμερα έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή περισσότεροι από 30 τόνοι διχτυών, τα οποία απορρίπτονταν εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορα σημεία της προστατευόμενης περιοχής.

Στόχος είναι στο εξής να χωροθετηθούν συγκεκριμένα σημεία όπου θα μεταφέρουν τα απορρίμματα της μυδοκαλιέργειας οι παραγωγοί και από όπου θα τα παραλαμβάνουν εταιρείες ανακύκλωσης, στο πλαίσιο μίας προσπάθειας για την οποία συνεργάζονται η iSea, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Δέλτα και οι σύλλογοι των μυδοκαλλιεργητών της περιοχής.

Η επίσκεψη έγινε παρουσία του δημάρχου Δέλτα, Γιάννη Ιωαννίδη και των αντιδημάρχων Δέλτα Γιώργου Κυριακίδη και Φάνη Αλμπάνη, οι οποίοι έθεσαν υπόψιν του υφυπουργού θέματα της περιοχής που άπτονται της αρμοδιότητάς του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ