Σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης στους Δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς – Μουρεσίου

????????????????????????????????????

Ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης για δασικές εκτάσεις αποκτούν οι Δήμοι  Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς – Μουρεσίου. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, έδωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση των δύο έργων συνολικού προϋπολογισμού 104.408 ευρώ με χρηματοδότηση από το Leader της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Με ολοκληρωμένο σχέδιο και προγραμματισμό, σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη  Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη,  τους περιφερειακούς συμβούλους, τους Δημάρχους Νοτίου Πηλίου, Μιχάλη Μιτζικό, και Ζαγοράς – Μουρεσίου, Πατή Κουτσάφτη, την Διοίκηση της  Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε., που διαχειρίζεται το πρόγραμμα Leader και τις υπηρεσίες μας, προχωράμε στην εγκατάστασης συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιών σε δασικές περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, τόσο στο Νότιο Πήλιο όσο και στον Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου», δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και προσθέτει: «Επενδύουμε στην πρόληψη, προκειμένου να αποφύγουμε  την εκδήλωση φαινομένων  που θέτουν σε κίνδυνο τον μοναδικό και αναντικατάστατο φυσικό πλούτο του βουνού των Κενταύρων, προστατεύοντας ζωές, περιουσίες και το περιβάλλον».

Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, οι κάμερες επιτήρησης θα τοποθετηθούν της παρακάτω θέσεις:

Α) «Βράχος” στο ΧΥΤΑ Νοτίου Πηλίου στη Δ.Ε Αργαλαστής

Β) Φράγμα Παναγιώτικο στη Δ.Ε Αφετών

Γ) «Ράχη” Τ.Κ Αγ. Γεωργίου Νηλείας Δ.Ε Μηλεών

Στο Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου, οι κάμερες επιτήρησης θα τοποθετηθούν της παρακάτω θέσεις:

Α) Άθωνας -Ζαγορά,

Β) Άθωνας -Μακρυρράχη

Γ) Άθωνας -Τσαγκαράδα

Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του Συστήματος

Το Σύστημα θα βασίζεται στη χρήση εμπορικών δικτυακών καμερών και θα μπορεί να ενσωματωθεί και σε υπάρχοντα συστήματα τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος (CCTV), εφόσον πληρούν της προϋποθέσεις των οπτικών αισθητήρων και μπορούν να δώσουν ψηφιακό σήμα.

Η εικόνα από την κάθε εγκατεστημένη κάμερα (ψηφιακή ή αναλογική μέσω encoder) θα μεταφέρεται σε ένα τοπικό Η/Υ ο οποίος θα πραγματοποιεί άμεση ανάλυσή της με αλγόριθμους εντοπισμού καπνού και φλόγας.

Σε περίπτωση εντοπισμού θα αποστέλλεται ειδοποίηση στο διαχειριστή του Συστήματος με όποιο τρόπο της έχει ζητήσει (sms, e-mail, μήνυμα σε άλλο πληροφοριακό σύστημα, κ.λπ.).

Μαζί με την ειδοποίηση θα αποστέλλεται και εικόνα από την περιοχή ώστε να γίνεται άμεση αξιολόγηση και οπτική επαλήθευση του συναγερμού (αληθής ή εσφαλμένος), και να αποφασίζεται η κρισιμότητα της κατάστασης.

Θα αποστέλλονται οι συντεταγμένες της περιοχής του συναγερμού (κατά προσέγγιση), που θα υπολογίζονται αυτόματα από το Σύστημα.

Οι ειδοποιήσεις θα αποστέλλονται μέσω των δικτύων που είναι διαθέσιμα στην περιοχή (aDSL, WiFi, 3G).

Το Σύστημα θα αποτελείται από Υποσύστημα Ανίχνευσης (με μέρη εγκατεστημένα σε σημεία της περιοχής πυρανίχνευσης) και ένα κεντρικό Υποσύστημα Διαχείρισης.

Πηγή: ertnews.gr