Πρόεδρος Cogeca: Κρίσιμος ο ρόλος των Συνεταιρισμών στις νέες συνθήκες

T. Magnusson: Κρίσιμος ο ρόλος των Συνεταιρισμών στις νέες συνθήκες
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Στον κρίσιμο ρόλο των αγροτικών συνεταιρισμών στο νέο οικονομικό περιβάλλον και στις προκλήσεις που φέρνουν οι εξελίξεις αναφέρθηκε ο Thomas Magnusson, πρόεδρος της Cogeca, στην εισήγησή του κατά το άνοιγμα της δεύτερης μέρας του συνεδρίου. Επεσήμανε ότι οι συνεταιρισμοί παραμένουν σε πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές τους, εκφράζοντας συνεχώς την ανησυχία τους για την ίδια την κοινωνία. Σ’ αυτό το πλαίσιο, τόνισε, «οι συνεταιρισμο,ί όταν συνεκτιμήσουμε τις στρατηγικές για τα τρόφιμα και τις αγορές, θα αντιληφθούμε σύντομα ότι δεν είναι στο απυρόβλητο, αλλά παραμένουν δεσμευμένοι στο να υπηρετούν τα μέλη τους και να αντιστέκονται σε κάθε δυσμενές μήνυμα δεδομένου ότι θα υπάρξουν στο μέλλον νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, κλιματική αλλαγή, διάφοροι κραδασμοί. Οι συνεταιρισμοί θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή ενισχύοντας το ρόλο των αγροτών».

Ακόμη, ο κύριος Magnusson, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα να μεγαλώσουν και να ισχυροποιηθούν οι 22.000 μικροί και μεσαίοι συνεταιρισμοί σε σχέση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, ενώ, όπως είπε, σε επίπεδο Ευρώπης θα πρέπει να ληφθούν μέτρα με άλλους παίκτες της τροφικής αλυσίδας για να ενισχυθεί ο ρόλος των συνεταιρισμών. «Ελπίζουμε», τόνισε, «σε μια καλύτερη λειτουργία  σε όλη την τροφική αλυσίδα. Καλωσορίζουμε τη σλοβακική προεδρεία και περιμένουμε πολλά».

Οι λύσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Cogeca περνούν μέσα από τις επενδύσεις και την καινοτομία και συνεπώς η αειφορία και η ανταγωνιστικότητα μπορούν να διασφαλίσουν ότι αγροτικός τομέας δεν θα θεωρείται ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των χρηστών. «Παράγω περισσότερα, ξοδεύοντας λιγότερα. Αυτό θα πρέπει να είναι το πνεύμα της δικής μας προόδου».

Τέλος, αναφερόμενος στη συζήτηση της πρώτης μέρας γύρω από τη χρήση των big data ο κ. Magnusson εξέφρασε την άποψη ότι οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να βοηθήσουν τα μέλη τους να παίξουν ενεργό ρόλο.

Κλείνοντας σημείωσε πως «επιθυμία όλων είναι μια μακράς πνοής Κοινή Αγροτική Πολιτική με κοινή χρηματοδότηση. Αυτό υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε και στο μέλλον».

-Διαφήμιση-