Τα Αλλοτινά στη Φλώρινα πρωτοτυπούν

H σαλιγκαρόπιτα που έγινε διεθνής

Τα Αλλοτινά στη Φλώρινα πρωτοτυπούν

Η Φλώρινα φημίζεται για την παραγωγή χειροποίητων παραδοσιακών πιτών με διάφορα υλικά από τη δυτικομακεδονική γη, που τις κάνουν ιδιαίτερα γευστικές και νόστιμες. Εκεί, όμως, που πρωτοτυπεί, είναι στην παραγωγή σαλιγκαρόπιτας, μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα και η φήμη της οποίας έχει φτάσει στο εξωτερικό.

Την πρωτοπόρα αυτή ιδέα έχει η εταιρεία Αλλοτινά και οι αδερφές Δάφνη και Δόμνα Τζέτζη. Η ιστορία της σαλιγκαρόπιτας ξεκινά όταν οι ιδιοκτήτριες της εταιρείας αποφασίζουν να ξεκινήσουν την παραγωγή και πώληση των προϊόντων τους. Με παρακαταθήκη την 40χρονη κληρονομιά της οικογένειας στη παραγωγή χειροποίητης ζύμης, οι πίτες γίνονται γνωστές για την άριστη ποιότητα και τις πρωτότυπες και ιδιαίτερες γεύσεις τους, που μια από αυτές είναι και η σαλιγκαρόπιτα. «Συνεχώς αναζητούμε ιδέες ώστε να εντάξουμε τον παραδοσιακό τρόπο σε νέες μεθόδους», τονίζει η Δάφνη Τζέτζη. «Έτσι προσπαθήσαμε να βάλουμε κάποιο προϊόν που αντικαθιστά το κρέας. Αυτό που κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε πρώτες ύλες δικής µας παραγωγής και υλικά του βουνού, όπως η τσουκνίδα, τα βλίτα, το σπανάκι, το σέσκουλο και ότι άλλο μπορούμε να πάρουμε απευθείας από τη φύση και μυρωδικά από περιοχές της Ελλάδας, ενώ τα αλεύρια µας είναι επιλεγμένα, µε πιστοποιητικά γνησιότητας, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά.

Είναι ένας συνδυασμός γεύσεων και κάτι πολύ ιδιαίτερο που όποιος το δοκιμάσει το αναζητά συνεχώς», επισημαίνει η ιδιοκτήτρια της εταιρείας Αλλοτινά και προσθέτει πως σε εκθέσεις γευσιγνωσίας έχει κερδίσει βραβεία, καθώς κρίθηκε πως διαθέτει όλη την γκάμα των γεύσεων που πρέπει να έχει μια πίτα, ένα τραγανό φύλλο, έλαια που ευχαριστούν τον ουρανίσκο από τα φρέσκα βούτυρα και πλούσια γέμιση με προϊόντα από την περιοχή. Αν και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας τα σαλιγκάρια δεν αποτελούν μέρος της διατροφής, ωστόσο στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Ιταλία, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.

  • Αφροδίτη Χρυσοχόου