Με επιτυχία το συνέδριο για τα «Αστερούσια Όρη της Παράδοσης και της Ιστορίας»

Τα συμπεράσματα και η σύνδεση του αγροτικού τομέα με την ανάπτυξη της περιοχής

Με επιτυχία το συνέδριο για τα «Αστερούσια της Παράδοσης και της Ιστορίας»

Είναι ίσως το λιγότερα διαφημισμένο σημείο της Κρήτης, με μια ιστορία που αποτυπώνει την σπουδαία πορεία του στο χρόνο, αιώνες πριν. Στα Αστερούσια Όρη, άλλωστε, με τον φυσικό πλούτο, την ξεχωριστή πολιτισμική κληρονομιά, την ιστορία και σε ό,τι αφορά τη θρησκευτική λατρεία (καθώς αποτελούσε κέντρο μοναχισμού), εδράζεται ένα μεγάλο μέρος της αναπτυξιακής πορείας που προωθείται τα τελευταία χρόνια από την Περιφέρεια Κρήτης και έχει άμεση σχέση με την αγροτική οικονομία.

Με στόχο να έρθουν στην επιφάνεια οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε η περιοχή να αναπτυχθεί και ταυτόχρονα να διατηρηθούν τα τοπικά της χαρακτηριστικά, η περιφέρεια Κρήτης, μαζί με το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, τον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων και φορέων της περιοχής, πραγματοποίησαν συνέδριο στην περιοχή, που επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη αλλά ταυτόχρονα και στην ανάδειξη και διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη διαφύλαξη της τοπικής παράδοσης. «Είναι μια προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία συνεργάζεται με φορείς του νησιού, ερευνητές- επιστήμονες, στηρίζοντας ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις. Είναι στόχος μας να αναπτυχθεί η περιοχή, όχι όμως χωρίς γνώμονα το σεβασμό στο ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου» τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στην έναρξη του τετραήμερου συνεδρίου με θέμα «Τα Αστερούσια της Παράδοσης και της Ιστορίας».

Με επιτυχία το συνέδριο για τα «Αστερούσια της Παράδοσης και της Ιστορίας»Ένα βασικό κομμάτι του συνεδρίου επικεντρώθηκε σε ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και πώς με ήπιες μορφές ανάπτυξης θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία αλλά και να ενισχυθεί ο πληθυσμός, καθώς θα δοθούν κίνητρα σε νέους να επιστρέψουν στον τόπο τους. «Χρειάζεται μία ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση, προκειμένου να αξιοποιηθεί όλο το πολιτιστικό περιβαλλοντικό απόθεμα και να δημιουργηθούν οι υποδομές, προκειμένου να δοθούν κίνητρα να επιστρέψουν οι κάτοικοι στην ενδοχώρα», εξήγησε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, αρμόδια για θέματα αγροτικού τομέα, Θεανώ Βρέντζου, η οποία σημείωσε με νόημα ότι με τη στήριξη της οικοτεχνίας, των κτηνοτρόφων της περιοχής και των μικρών τυροκομείων, της μελισσοκομίας αλλά και μιας ολόκληρης φιλοσοφίας που μπορεί να αναπτυχθεί γύρω από τα σπάνια βότανα των Αστερουσίων, η περιοχή μπορεί να υποστηριχθεί σημαντικά, μαζί με μια καταπληκτική προσπάθεια ανάδειξης του τόπου μέσα και από μονάδες Οικοτουρισμού άμεσα συνδεδεμένες με την διάσωση και προστασία του περιβάλλοντος. «Δεν είναι ότι ζητάμε να γίνει κάτι που θα αλλάξει τον τόπο.

Όμως, νομίζω ότι, σε εποχές που οι μεγαλουπόλεις και τα προβλήματα επί της ουσίας στρέφουν την πλάτη στους νέους αφού τους οδηγούν στην ανεργία, η ανάπτυξη περιοχών όπως η δική μας, θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο σε πολλούς», τόνισε ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης.

  • Κάλια Πετσαλάκη