Τα “διάσημα” όσπρια των Φαρσάλων με το φίνο άρωμα και τη γλυκιά γεύση
Η γη των Φαρσάλων είναι εύφορη, ιδανική για τη γεωργία και ιδιαίτερα για την καλλιέργεια οσπρίων, όπως είναι η φάβα, οι φακές και τα ρεβίθια. Εκεί παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα ελληνικής φάβας, το λεγόμενο λαθούρι, αντιπροσωπεύοντας το 53% της συνολικής εγχώριας παραγωγής.
Παράλληλα, οι «διάσημες» φακές Φαρσάλων με ποικιλίες όπως Σάμος, κόκκινη, μαύρη τύπου Beluga, καλλιεργούνται σε ποσοστό 36%, τα ρεβίθια των ποικιλιών macarena και Αμοργός καλλιεργούνται σε ποσοστό 35% και τα φασόλια, όπως μαυρομάτικα, βανίλιες και άλλα, σε ποσοστό 12%.
Όπως τόνισε ο κ. Κώστας Μπρέλλας, πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού παραγωγών δημητριακών και οσπρίων Αγ. Κωνσταντίνου Φαρσάλων, η θεσσαλική γη είναι ένα πολύπλοκο μωσαϊκό, με ξεχωριστό μικροκλίμα. Τα όσπρια της περιοχής ξεχωρίζουν για το φίνο άρωμα και τη γλυκιά τους γεύση, ενώ είναι και πολύ βραστερά. Οι “ανήσυχοι” παραγωγοί του Θεσσαλικού κάμπου, πειραματίζονται με την αναβίωση καλλιεργειών, όπως είναι το σουσάμι και το κεχρί, αλλά και με νέες, όπως είναι η κινόα, ενώ, τα τελευταία χρόνια, έχουν στραφεί και στην καλλιέργεια της φουντουκιάς.
Η περιοχή βιώνει σημαντικές διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού, με ψυχρούς χειμώνες και ζεστά, ξηρά καλοκαίρια. Οι βροχοπτώσεις είναι μέτριες, κυρίως συγκεντρωμένες το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ενώ η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι πιο ξηρές περίοδοι, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες για την επάρκεια νερού, ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα. Ειδικότερα φέτος, με τον καύσωνα να πλήττει την περιοχή από τις αρχές του καλοκαιριού πιο έντονα από κάθε άλλη χρονιά, ο υδροφόρος ορίζοντας έχει υποχωρήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των καλλιεργειών να μειώνονται δραματικά.