Τα fake news πλήττουν σοβαρά το γάλα!

Ατέλειωτος ο κατάλογος ψευδών ειδήσεων για το γάλα… Θα μπορούσε ν΄ αποτελεί ένα δημοσιογραφικό κεφάλαιο από μόνο του, στο πόσο έχει πολεμηθεί το αγελαδινό γάλα τα τελευταία χρόνια, μέσα από τα λεγόμενα fake news, που πλέον έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, αλλά συμφώνησαν και παραγωγοί στο συνέδριο της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, που διοργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή 23/3 στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην παρουσίασή του έδειξε πως ακόμη και γνώστες των πραγμάτων εγκλωβίζονται στην ατέλειωτη προπαγάνδα, που μαστίζει το διαδίκτυο και έχει προκαλέσεις απίθανες συζητήσεις, για το αν χρειάζεται καν το αγελαδινό γάλα στη διατροφή, με αποκορύφωμα ακόμη κι από γνωστό σούπερ μάρκετ να τον ρωτούν, αν το γάλα παστεριώνεται ξανά και ξανά από τη γαλακτοβιομηχανία!

Το αγελαδινό γάλα, σε μια σειρά από δημοσιεύματα είτε αμφιβόλου ποιότητας σάιτ είτε από bloggers είτε ακόμη από οπαδούς των vegan αλλά χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, αφού δε βασίζεται σε μελέτες αλλά σε απόψεις ατόμων, που ουδεμία επιστημονική κατάρτιση έχουν, ταλανίζουν το χώρο και των παραγωγών και της γαλακτοβιομηχανίας, που καλείται ν΄ αποδείξει ότι «το γάλα δεν είναι δηλητήριο», ότι «απαγορεύεται να πίνεται όταν μεγαλώσει κάποιος», ότι «δεν έχει διατροφική αξία αλλά μπορεί να υποκατασταθεί εύκολα από άλλα τρόφιμα», «το γάλα προξενεί αλλεργίες».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μιχάλη Κοντομηνά τα πλεονεκτήματα του αγελαδινού γάλακτος είναι πολλά και ποικίλα:

  • Ενισχύει τα δόντια και τα οστά (ασβέστιο)
  • Συντελεί στην απώλεια βάρους (ενεργοποιεί το μεταβολισμό, προκαλεί την αίσθηση του κορεσμού, μέσω της πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας που περιέχει
  • Καταπολεμά τις φλεγμονές (ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών και των αντιοξειδωτικών καταπολεμά τις φλεγμονές του στομάχου και βοηθά στην καλύτερη πέψη)
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού (το περιεχόμενο σε βιταμίνη Ε, SE, Zn, αντιοξειδωτικές ουσίες)
  • Βοηθά την καλή λειτουργία της καρδιάς (Ω3, λιπαρά οξέα)
  • Προφυλάσσει από το διαβήτη (ρυθμίζει τη γλυκόζη στον οργανισμό)
  • Βοηθά στην κανονική ανάπτυξη του οργανισμού (κυρίως στη νεαρή ηλικία πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας)
  • Πλούσιο σε πρωτεΐνες (καζεΐνη, γαλακτοαλβουμίνες, γαλακτογλοβουλίνες), βιταμίνες (Β2, D, E), αντιμικροβιακά πεπτίδια, ιχνοστοιχεία).

Σε ό, τι αφορά στις αρνητικές συνέπειες του γάλακτος, αυτές συμβαίνουν σε συγκεκριμένες ομάδες και δεν αφορούν στο γενικό πληθυσμό.

Όπως εξήγησε δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προξενηθεί συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών, ενώ το γάλα μπορεί να προξενήσει αλλεργία σε νεαρά άτομα, σε ό, τι αφορά στις καζεΐνες, μολονότι κατά τ΄ άλλα αποτελεί εξαιρετική τροφή και σημαντική για την ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού.