Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

Τα σενάρια για το ενεργειακό μέλλον της Δυτικής Ελλάδας

Το net billing, που προσφέρει το αρμόδιο υπουργείο, συνεπάγεται υπερτριπλάσιο ενεργειακό κόστος σε σχέση με το net metering
23/10/2024
3' διάβασμα
ta-senaria-gia-to-energeiako-mellon-tis-dytikis-elladas-335811

Εναλλακτικές λύσεις για το ενεργειακό της μέλλον εξετάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, με την υφυπουργό Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, το σχέδιο της περιφέρειας προϋπήρχε του προγράμματος «Απόλλων» και υπήρξε μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία, που μάλιστα εντάχθηκε το 2023 στον κατάλογο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τους φορείς που υιοθετούν τις καλύτερες πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Και παρά το γεγονός ότι οι απαιτούμενες μελέτες για τη δημιουργία ενός μεγάλου συνεργατικού φωτοβολταϊκού πάρκου ολοκληρώθηκαν έγκαιρα, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση και ποτέ δεν έλαβαν τους όρους σύνδεσης που περίμεναν.

Αυτήν τη στιγμή, τα σενάρια που εξετάζονται συγκρίνονται με το αρχικό σχέδιο της περιφέρειας, το οποίο προβλέπει την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 110 μεγαβάτ, στο κτήμα «polder» στο Μεσολόγγι, με τη χρήση της μεθόδου συμψηφισμού ενέργειας (net metering).

Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη που εκπόνησε η περιφέρεια, στον αρχικό σχεδιασμό της το ενεργειακό κόστος μειώνεται από τα 30,6 εκατ. ευρώ σήμερα, στα 4,4 εκατ., γεγονός που οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων κατά 72,47%. Σύμφωνα, πάντα, με τους υπολογισμούς της περιφέρειας, η μέθοδος του net metering αποδεικνύεται με διαφορά πιο συμφέρουσα από τη μέθοδο του net billing, δηλαδή του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου με τη μέθοδο όμως του net billing, για το οποίο το υπουργείο Ενέργειας είναι διατεθειμένο να δώσει όρους σύνδεσης. Σε αυτό, λοιπόν, το σενάριο που δεν προβλέπει συμμετοχή στο πρόγραμμα «Απόλλων», αλλά την κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών αναγκών από το φωτοβολταϊκό πάρκο, η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται εκτιμάται ότι φτάνει στο 35,3%, με το ενεργειακό κόστος να μειώνεται από τα 30,6 εκατ. ευρώ στα 15,8.

Από τη σύγκριση αυτών των δύο σεναρίων προκύπτει εύκολα το συμπέρασμα πως το net billing, που προσφέρει το υπουργείο, συνεπάγεται υπερτριπλάσιο ενεργειακό κόστος για την περιφέρεια σε σχέση με το net metering.

Άλλα σενάρια

Την ίδια ώρα, εξετάζονται και δύο σενάρια που συνδυάζουν τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Απόλλων» για την κάλυψη του 50% των ενεργειακών αναγκών, με το υπόλοιπο 50% με φωτοβολταϊκό πάρκο είτε με τη μέθοδο του net metering, είτε με τη μέθοδο των net billing. Και σε αυτά τα σενάρια το net metering είναι αυτό που δίνει τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση.

Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός του προγράμματος «Απόλλων» με ένα φωτοβολταϊκό πάρκο με τη μέθοδο του net metering προσφέρει εξοικονόμηση 60,39%, ρίχνοντας το ενεργειακό κόστος από τα 30,6 εκατ. ευρώ στα 10,1 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, ο συνδυασμός του προγράμματος «Απόλλων» με ένα φωτοβολταϊκό πάρκο με τη μέθοδο του net billing προσφέρει εξοικονόμηση κατά 41,81%, μειώνοντας το ετήσιο ενεργειακό κόστος από τα 30,6 στα 15,8 εκατ. ευρώ. «Αυτή η Περιφερειακή Αρχή θα διεκδικήσει μέχρι τέλους και με κάθε νόμιμο τρόπο το καλύτερο για τον τόπο. Αυτή είναι πάντα η δική μας κόκκινη γραμμή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: