ΤΑΑΕ Μεσσηνίας: Ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση της xylella fastidiosa στην επικράτεια της ΈΕ

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ανακοίνωση του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ του ΥΠΑΑΤ, με τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την εμφάνιση και εξέλιξη της επικίνδυνης ασθένειας από το επιβλαβές βακτήριο καραντίνας xylella fastidiosa στην επικράτεια της Ένωσης, ενημερώνουμε τους παραγωγούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (φυτωριούχους, εμπόρους γεωργικών εφοδίων, Δήμους, εργολήπτες πρασίνου), ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης της μόνιμης Επιτροπής Φυτοϋγείας της Ε.Ε. Σεπτεμβρίου 2022, γνωστοποιήθηκε η κατάσταση του Επιβλαβούς Οργανισμού Καραντίνας xylella fastidiosa στην επικράτεια της Γαλλίας και της Πορτογαλίας.

Συγκεκριμένα η Γαλλία ενημέρωσε για την αλλαγή της προσβεβλημένης ζώνης στη διοικητική περιφέρεια της Οξιτανίας (Occitanie) και της Προβηγκίας – Άλπεις – Κυναή Ακτής(ΡΑΟΑ).

Η Πορτογαλία επιβεβαίωσε την εμφάνιση της xylella fastidiosa subsp. fastidiosa τον παθότυπο ST2 σε συμπτωματικά φυτά Elaeagnus angustifolia. Ο παθότυπος ST2 του βακτηρίου διαπιστώθηκε πρώτη φορά στο έδαφος της Ένωσης και είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση της ασθένειας του Pierce στα αμπέλια της ΗΠΑ.

Επιπλέον, τον Ιούνιο διαπιστώθηκε για πρώτη φορά η xylella fastidiosa subsp. multiplex σε φυτά Citrus sinensis στην οριοθετημένη περιοχή και έπειτα από εκτεταμένη έρευνα βρέθηκαν προσβεβλημένα αρκετά είδη citrus συμπεριλαμβανομένων των Citrus limon, C.paradise, C. Retoculata, και C.sinensis.

Τονίζεται ότι, στη Χώρα μας μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του xylella fastidiosa.

Το ΤΑΑΕ Ν.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ διενεργεί συστηματικούς ελέγχους στα φυτώρια και στα καταστήματα εμπορίας και διακίνησης πολλαπλασιαστικού υλικού. Παράλληλα, εντατικοποιεί τη συλλογή δειγμάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος επισκοπήσεων έτους 2022 για τον επιβλαβή οργανισμό xylella fastidiosa σε φυτά ξενιστές του (μετά από σχετική συνεννόηση με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) με σκοπό την επιβεβαίωση της απουσίας του επιβλαβούς οργανισμού (detection survey).

Ήδη σε προηγούμενες ανακοινώσεις έχουμε τονίσει ότι η Ξυλέλλα (xylella fastidiosa) είναι ένα πολύ σοβαρό φυτοπαθογόνο βακτήριο που προσβάλλει εκτός από την ελιά πολλά καλλιεργούμενα είδη δένδρων όπως την αμυγδαλιά, τα εσπεριδοειδή, το αμπέλι, την πικροδάφνη, τον πλάτανο, τις μυρτιές, το πολύγαλα, τον καφέ, το δεντρολίβανο, την ακακία, τον σόργο, τη μηδική και άλλα 550 περίπου φυτικά είδη που είναι ξενιστές του.

Συνεπώς, ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης του κινδύνου της έλαιο καλλιέργειας στη χώρα μας από το βακτήριο xylella fastidiosa είναι ο αποκλεισμός της εισόδου του παθογόνου στη χώρα μας.

Η πραγματοποίηση των ελέγχων και η διατήρηση της Χώρας απαλλαγμένης από το επικίνδυνο βακτήριο είναι θέμα Εθνικής Σημασίας και’Υψιστου Δημοσίου Συμφέροντος.