Ταφόπλακα για τους αγρότες της Κρήτης η απεργία της ΠΝΟ

Ανάστατοι είναι οι αγρότες της Κρήτης με την απεργία της ΠΝΟ η οποία όπως τονίζουν θα αποτελέσει «τη ταφόπλακα παραγωγών εκτός  εποχής αγροτικών προϊόντων του νησιού».

Να σημειωθεί ότι αύριο το πρωί ξεκινάει η 48ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), απεργία η οποία θα λήξει το πρωί της Κυριακής. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο από και προς τα λιμάνια όλης της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΝΟ έχει ήδη εξαγγείλει και νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, αυτή τη φορά 24ωρη, για την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, ζητώντας τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών (εν ενεργεία και συνταξιούχων).

Αιτία των κινητοποιήσεων της ΠΝΟ στάθηκαν οι πληροφορίες ότι στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς, τέθηκε θέμα αλλαγής προς το δυσμενέστερο του φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών.

Σημειώνεται ότι μεθαύριο Σάββατο 3 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση η μη των κινητοποιήσεών της.

Σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Παραγωγών Εκτός Εποχής Κηπευτικών και Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής Δήμου Ιεράπετρας τονίζει:

  • Γνωρίζετε ότι ο δήμος Ιεράπετρας έχει περίπου 16.000 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
  • Γνωρίζετε ότι όλα τα θερμοκήπια είναι σε περίοδο συγκομιδής.
  • Γνωρίζετε ότι οι παραγωγοί επιβιώνουν οριακά λόγω υψηλού κόστους παραγωγής και εξουθενωτικού ανταγωνισμού.
  • Γνωρίζετε ότι οι καλλιεργητές προσπαθούν πλέον να καλύψουν το κόστος και όχι να έχουν κέρδος, ενώ είναι  χρεωμένοι σε ιδιώτες και τράπεζες.
  • Γνωρίζετε ότι ο υψηλός και δυσβάστακτος Φ.Π.Α,  η προκαταβολή φόρου και η υψηλή φορολόγηση δεν αφήνουν περιθώρια για επιβίωση.

Επιπλέον ο Σύλλογος τονίζει: «Σ’ αυτά και πολλά άλλα οι παραγωγοί προσπαθούν να ανταποκριθούν με αβέβαιη την επόμενη μέρα. Τώρα έρχεται η 48ωρη  απεργία της Π.Ν.Ο, με προοπτική κλιμάκωσης.  Έχετε χρέος και ευθύνη να ζητήσετε άμεσα από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας  να εφαρμοστεί το άρθρο 25 του νόμου 4256/2014   το οποίο αναφέρει σαφώς ότι: Για τη διασφάλιση της συνοχής του νησιωτικού χώρου και της εδαφικής συνέχειας της χώρας, όταν διακόπτεται η τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των ηπειρωτικών λιμένων και των νησιών, για λόγους οι οποίοι δεν οφείλονται σε ανωτέρα βία ή απαγόρευση απόπλου, εφαρμόζεται πρόγραμμα δρομολογίων έκτακτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.

Σας καλούμε να παρέμβετε για την άμεση εφαρμογή του Νόμου και την επίλυση του προβλήματος που αφορά άμεσα την κοινωνία της Ιεράπετρας».